Skip to content
Politică

Război ICCJ-Inspecția Judiciară: Cristina Tarcea, pusă la punct după o declarație controversată

europafm.ro

Un război a izbucnit între Înalta Curte de Casație și Justiție, pe de o parte, și Inspecția Judiciară, de cealaltă parte. Șefa ICCJ, Cristina Tarcea, a fost pusă la punct după o declarație controversată.

Amintim că Tarcea a declarat recent că IJ ar fi efectuat presiuni asupra instanţelor când a cerut redactarea motivărilor. La rândul ei, Inspecția Judiciară a precizat într-un răspuns pentru Mediafax că acest lucru este inacceptabil, mai ales pentru că întârzierile au cauze obiective.

" "
" "

„Printre scopurile activităţii Inspecţiei Judiciare este şi acela al îmbunătăţirii performanţei organizaţionale a instanţelor şi parchetelor şi al aplicării unitare a normelor procedurale, prin formularea de propuneri adecvate, pe baza datelor rezultate din verificările efectuate şi furnizarea unor informaţii obiective instituţiilor implicate în gestionarea sistemului judiciar. În aceste circumstanţe, începând cu anul 2013, ca urmare a consultării titularilor acţiunii disciplinare, Inspecţia Judiciară a efectuat an de an monitorizarea, la nivel naţional, privind situaţia hotărârilor judecătoreşti pentru care a fost depăşit termenul legal de redactare”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Bogdan Alexandru, la solicitarea agenției menționate.

„În cadrul verificărilor pe care le efectuează, Inspecţia Judiciară se rezumă la a constata situaţii de fapt fără să impună, în niciun caz, obligaţii şi termene de îndeplinire a acestora. Ca atare, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia ar exista posibilitatea ca inspectorii judiciari, prin verificările în materia respectării termenului legal de redactare a hotărârilor judecătoreşti, să pună presiune pe judecători, o astfel de retorică fiind inacceptabilă din punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare. În cvasitotalitatea cazurilor, întârzierile în redactarea hotărârilor judecătoreşti au cauze obiective, volumul ridicat de activitate al instanţelor şi gradul mare de complexitate a cauzelor fiind dominante”, mai spune reprezentantul IJ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *