Război în Israel: Fără unanimitate în Consiliul de Securitate al ONU

Fără unanimitate în Consiliul de Securitate al ONU
Sursa foto: X

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat duminică ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas împotriva Israelului, însă Statele Unite au regretat lipsa de unanimitate la această reuniune de urgenţă cu uşile închise, relatează AFP.

Chiar înainte de sesiune, Statele Unite au cerut tuturor membrilor Consiliului să condamne cu fermitate „actele odioase de terorism” ale Hamas „împotriva poporului israelian şi a guvernului său”.

„Un număr bun de ţări a condamnat atacurile Hamas. Dar, evident, nu toate”, a declarat presei reprezentantul SUA, Robert Woods, la finalul reuniunii. „Puteţi cu siguranţă să identificaţi una dintre ele fără ca eu să spun nimic”, a adăugat el, referindu-se în mod clar la Rusia, ale cărei relaţii cu Occidentul s-au deteriorat considerabil de la invazia rusă în Ucraina.

Potrivit diplomaţilor, niciun stat nu a înaintat o propunere de declaraţie comună, în condiţiile în care Consiliul este în mod regulat divizat în ceea ce priveşte chestiunea israeliano-palestiniană şi în care unii membri speră la un text care să nu se limiteze la condamnarea exclusivă a Hamas.

Probleme nerezolvate

„Mesajul meu a fost în favoarea unei încetări imediate a luptelor, a unei încetări a focului şi a unor negocieri semnificative”, a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, referindu-se la o situaţie care a fost parţial rezultatul unor „probleme nerezolvate”.

Israelul are „o singură şi unică solicitare” pentru Consiliul de Securitate al ONU, a declarat ambasadorul israelian Gilad Erdan înainte de reuniune: „Crimele de război ale Hamas trebuie condamnate fără echivoc, aceste atrocităţi inimaginabile trebuie condamnate”.

„Din păcate, pentru unele instituţii media şi unii lideri politici, istoria începe doar atunci când sunt ucişi israelieni”, a replicat ambasadorul palestinian Riyad Mansour, care reprezintă Autoritatea Palestiniană şi nu Hamas. „Nu vom accepta niciodată o retorică ce ne denigrează umanitatea şi ne neagă drepturile noastre, o retorică ce ignoră ocuparea pământului nostru şi asuprirea poporului nostru”, a spus el, înainte de a adăuga: „Nu a venit timpul să lăsăm Israelul să persiste în alegerile sale teribile. A venit timpul să-i spunem Israelului să schimbe cursul şi că există o cale spre pace în care nici palestinienii, nici israelienii nu sunt ucişi”.

Citese mai mult AICI.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL