Război în Israel. Situația civililor din Gaza, greu de gestionat. Ce riscuri există

Sorin Learschi - Puterea Stirilor

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, contraamiralul (rtr) Sorin Learschi, fost comandant al Flotilei 56 Fregate și al Portului Militar Constanța, a susținut că situația celor 250 de români care se află în Fâșia Gaza și care au cerut ajutorul autorităților române „este deosebit de complicată” dat fiind faptul că negocierile privind crearea unui coridor de evacuare a populației civile au fost blocate.

„E clar că n-ar fi evacuată doar populația civilă”

„Este o situație deosebit de complicată. Ea a demarat prin acceptul Egiptului de a crea un coridor de evacuare a populației civile. Dar, între timp, poziția Egiptului s-a schimbat, ba mai mult, au fost blocate negocierile, sunt mii de tone de ajutoare care stau pe partea egipteană și nu pot să intre în Fâșia Gaza. Nu este foarte clar poziția celorlalte state. Este foarte ușor să spunem că se evacuează din Fâșia Gaza populația civilă. E clar că nu va fi numai populația civilă, dar problema este ce se întâmplă cu acești oameni? Capacitatea de a susține 1 milion jumătate, 2 milioane de cetățeni ai Egiptului este peste puterile acestora, plus că s-ar transforma o zonă din Egipt tot într-o enclavă care s-ar putea permanentiza. Deci există teamă de a juca această carte.

Din punct de vedere al cetățenilor români s-au făcut și se fac în continuare demersuri foarte consistente pentru a reuși aducerea lor într-o zonă sigură în primă fază. Dar ca și ceilalți cetățeni de diverse naționalități, soluția nu se bazează numai pe pentru partea română, deci va fi o soluție pentru toți cetățenii străini. Ceea ce este foarte dificil este faptul că nu avem la această dată un orizont comun către care privesc toate părțile. Nu se prevede nicio soluție care ar putea fi abordată. Aceasta este în momentul de față, în afară de tragedia umană care există în Fâșia Gaza, cea mai mare problemă care poate exista. Dacă în cadrul altor conflicte, pe timpul duratei desfășurării acestora, se discută variantele de pace sau de rezolvarea conflictului, după atâtea zile în situația agresiunii Hamas-ului asupra Israelului, cu susținerea externă care despre care s-a vorbit atât, nu avem niciun fel de soluție”, a declarat contraamiralul (rtr) Sorin Learschi, la Puterea Știrilor.

„Activitățile militare care se execută în Fâșia Gaza sunt în toate domeniile”

„Ba mai mult, președintele Biden a vrut să transmită un semnal foarte clar că poziția Statelor Unite este alături de Israel, pentru că există o lungă tradiție și interese economice și nu numai între cele două state. Dar faptul că s-a poziționat din start către o anumită parte, în condițiile în care amândouă aceste țări, și Statele Unite, și Israelul sunt declarați dușmani de moarte ai unor state chiar – și vorbim aici despre Iran, o problemă foarte complicată, care nu va fi ștearsă de acum încolo foarte mult timp, decât cu schimbarea de câteva generații foarte bune, vom avea nevoia intervenției unei alte forțe de pacificare cumva, să găsească această soluție, orizontul comun pentru fiecare parte.

Activitățile militare care se execută în Fâșia Gaza sunt în toate domeniile și principalele domenii în care se poartă lupta este cel aerian, terestru și naval. Mai vorbim peste acesta de partea aceasta de război electronic, cercetarea prin mijloace spațiale. Sunt mai multe domenii în care ele se întrepătrund. Marina Israelului trebuie să desfășoare o operație foarte importantă, cea de izolare a Fâșiei Gaza de exterior, pe calea maritimă. În acest moment, forțele americane care sunt în zonă, cele care se vor adăuga în zilele următoare, nu fac altceva decât să urmărească două obiective. Primul obiectiv este descurajarea tuturor țărilor care ar putea să intervină în acest conflict. Și din câte vedem în momentul de față nu discutăm decât de un singur stat, în rest, vorbim despre alte entități. Deocamdată Iranul comentează de pe margine și amenință, dar poziția Statelor Unite a fost foarte clară: niciun stat să nu se amestece în această afacere militară”, a mai spus contraamiralul.

 

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat că, din datele la zi, mai sunt 350 de români în Fâşia Gaza, iar circa 250 au solicitat deja celulei de criză activată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe să fie repatriaţi în România.

Premierul Marcel Ciolacu a făcut precizarea, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la România TV, la întoarcerea din vizita pe care a efectuat-o în Israel, unde a purtat discuţii cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

Întrebat dacă există o perspectivă rezonabilă de evacuare a acestora, dată fiind situaţia din Fâşia Gaza, acesta a răspuns că „este o echipă internaţională care lucrează la acest lucru”.

„Normal că este… m-am implicat şi eu şi a fost unul dintre punctele de pe agenda de azi. Chiar i-am mulţumit domnului prim-ministru (Netanyahu n.red.). Vă daţi seama că are o presiune internă de răzbunare în acest moment, ca şi om politic, dar a dat dovadă, încă o dată, de experienţă şi maturitate, şi se încearcă, încă, calea dialogului. Sunt şi aproape 200 de ostatici, de toate naţionalităţile. Am avut şi o discuţie în privat cu domnia sa. Ne-a prezentat şi nişte imagini groaznice şi greu de descris a ceea ce s-a întâmplat acum câteva zile”, a declarat Ciolacu.

Premierul român este primul şef de guvern care a vizitat Israelul de la izbucnirea actualului conflict între această ţară şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas în Fâşia Gaza.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: