Război în USR după ce Clotilde Armand a fost acuzată de angajări fictive

Clotilde Armand, Sursa foto: Inquam Photos / Raul Stef

Clotilde Armand, fostul primar USR din Sectorul 1, este într-un uriaș scandal în partid, după ce mai mulți colegi i-au cerut demisia. Problemele penale ale fostului primar au fost decontate electoral de USR, însă partidul pare controlat de politicieni certați cu legea.

Viceprimarul USR a cerut demisia lui Armand

Oliver Păiuși, viceprimarul USR din Sectorul 1, a intrat în conflict direct cu Clotilde Armand și i-a cerut acesteia să-și dea demisia de la conducerea USR Sector 1 atât timp cât e trimisă în judecată.

„Noi avem un rezultat al alegerilor, și așa cum se întâmplă în toate partidele, eu am cerut doamnei primar, din punct de vedere politic, să se suspende din calitatea de președinte de filială”, declara Păiuși, după alegerile locale din iunie.

Oliver Păiuși a fost atacat de oamenii apropiați de primar, iar deputatul Mihai Badea a făcut o sesizare către conducerea USR București.

„Mihai Badea Alexandru, deputat în Parlament, mi-a făcut mie o sesizare, acum trei luni, pentru lucruri închipuite, că nu aş fi strâns semnături, că nu am fost în perioada de campanie la alegerile locale, că nu am dat bani în campanie (…) Până în prezent, nu s-a mişcat nimic în partid legat de această sesizare a deputatului Badea, dar vineri, pe 27 (…) s-a făcut, la cererea preşedintelui filialei Municipiului Bucureşti, Vlad Vasile Voiculescu, o şedinţă online în care am fost invitat să răspund la sesizarea lui Badea Mihai, deputat, şi le-am răspuns punctual”, a declarat Păiuși.

Totuși, Vlad Voiculescu nu a lăsat lucrurile așa și a decis ulterior să-l dea afară din partid pe Oliver Păiuși, fără să-i comunice acestuia decizia. Vlad Voiculescu, la rândul său urmărit penal, a decis să o apere pe Clotilde Armand, trimisă în judecată. Penalii din USR se ajută între ei și îi exclud pe cei care cer demisiilor penalilor din USR.

Excluderea lui Păiuși a avut loc abia la sfârșit de septembrie deoarece se apropie termenul la care expiră mandatul lui Clotilde Armand la Primăria Sector 1 și nu mai există nicio consecință politică. USR Sector 1 poate înlocui oricând consilierii locali, dar ar fi fost mai complicat cu înlocuirea viceprimarului, unde aveau nevoie de majoritate în Consiliul Local.

„Aflu, ieri (30 septembrie n.r.), de la Secretariatul Primăriei, că eu nu sunt pe lista consilierilor care au primit acel act, prin care se atestă calitatea de membru USR (…). În Statutul USR se spune foarte clar că persoanele care au funcţii publice – cum sunt eu viceprimar şi lider de consilieri – pot fi judecate doar de Comitetul politic”, a declarat Păiuși.

Prima pe toate listele

Oliver Păiuși a denunțat-o pe Clotilde Armand și în privința listei cu consilierii locali. Păiuși a arătat că Armand a modificat singură această listă, încălcând Statutul USR, doar pentru a se pune pe prima poziție.

„În data de 21 ianuarie 2024, în cadrul Adunării Generale a filialei USR Sector 1, s-a votat lista de candidați la Consiliul Local Sector 1, conform procesului verbal oficial. în ziua alegerilor, în data de 9 iunie 2024, am constat modificarea listei votate prin: introducerea pe prima poziție a pârâtei Armand Brigitte Clotilde, deși aceasta nu a participat în cadrul Adunării Generale la alegerile pentru pozițiile de consilieri locali, – eliminarea d-nei Adriana Brumaru și ridicarea pe listă a numitelor Catrinescu Nicoleta, Popa Mădălina Ioana, în detrimentul d-lui Manuel Vieru, care a fost trecut pe o poziție inferioară acestora.

Prin aceasta, numita Armand Brigitte Clotilde a încălcat Art. 75 alin. (3) din Statutul USR, care prevede că „Adunarea Generală a Filialei Locale desemnează, prin vot secret, candidați! pentru funcțiile de consilieri locali, ordonând candidați! în ordinea descrescătoare a numărului de voturi obținute”, a precizat Păiuși.

Oliver Păiuși, sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Clotilde Armand, acuzată de angajări fictive

Dan Milea, consilier local, i-a părăsit pe USR-iști după ce a acuzat-o pe Armand de încălcarea legii. Potrivit consilierului local, fostul primar din Sectorul 1 ar fi făcut angajări fictive. De asemenea, protejații lui Armand din Primărie au abuzat de banii cetățenilor.

„Din cauza faptului că am luat la cunoștință de fapte de abuz în serviciu și corupție înfăptuite de primarul Clotilde Brigitte Marie Armand, împreună cu cei doi consilieri din cadrul Cabinetului 1 din Primăria Sectorului 1, respectiv Dragoș Constantin și Catrinel Trofin, ambii membri USR Sector 1, fapte care se referă la angajarea fictivă a unei persoane în perioada 2021-2023, perioada în care persoană respectivă a fost plătită din bani publici. Pentru aceste fapte am depus două plângeri penale, una la DNA și una la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, înregistrate cu numerele R34/992/30.09.2024 și nr.266/30.09.2024.

De asemenea, pe toată perioada mandatului, președintele de filiala, primarul Sectorului 1 și candidatul USR pe prima poziție la Senatul României, Clotilde Brigitte Marie Armand, a tolerat și încurajat că Dragoș Constantin, consilierul primarului Sector 1, să deturneze două autoturisme de la direcții și subordonate ale Primăriei Sectorului 1, autoturisme Toyota și BMW, pe care le-au folosit el și soția să, în interes propriu, aceasta nefiind nici măcar angajată în cadrul Primăriei Sectorului 1. Adică, fapte și comportamente pe care le-am blamat la fostul primar Daniel Tudorache, dar pe care actualul primar nu numai că le-a aprobat, dar și le-a însușit. Doresc ca toate datele mele personale să fie șterse începând din acest moment din evidențele USR”, a precizat Dan Milea, pentru a-și explica demisia.

Dan Milea i-a cerut lui Clotilde Armand să-și dea demisia din funcția de președinte USR Sector 1, dar acesta a refuzat. Războiul din interiorul USR devine unul foarte complicat pentru fostul primar, care este deja trimisă în judecată. Dacă acuzațiile lui Milea se vor dovedi adevărate, atunci DNA poate deschide alte noi dosare pe numele lui Clotilde Armand, care va deschide lista USR București la Senat.

Liviu Dragnea, fostul lider PSD, a fost condamnat în 2019 pentru angajări fictive. Acesta a primit 3 ani și 6 luni de închisoare și a dispărut de pe scena politică. Clotilde Armand riscă să-i calce pe urme fostului lider PSD, dar aceasta nu e singura problemă penală din USR București.

Vlad Voiculescu, președintele filialei USR București, este urmărit penal pentru abuz în serviciu, în dosarul privind achiziția de vaccinuri. Procurorii DNA îl acuză pe Voiculescu că a cumpărat mai multe vaccinuri decât avea nevoie România și nu a făcut niciun studiu care să demonstreze că ar fi nevoie de acele doze achiziționate în 2021, când USR a fost la guvernare.

USR București a devenit o organizație în mâinile unor politicieni penali, care îi exclud din partid pe cei care cer respectarea unui principiu propus chiar de USR: „fără penali în funcții publice”. USR va defila la alegerile parlamentare din 2024 cu Clotilde Armand pe lista pentru Senat, în timp ce Elena Lasconi vorbește despre lupta împotriva corupției.

Trimisă în judecată

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 a decis trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, pentru comiterea infracţiunii de „folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”.

„Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că, în perioada mai 2022 – august 2022, în calitate de Primar al Sectorului 1 din Municipiul Bucureşti, fiind în exercitarea atribuţiilor de serviciu, ca urmare a emiterii Dispoziţiei nr. 715/18.02.2022 prin care s-a desemnat manager al proiectului «Îmbunătăţirea capacităţii administrative locale privind dezvoltarea, implementarea şi promovarea măsurilor anticorupţie», cod proiect MySMIS 152134, cod SIPOCA 1151, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, inculpata Armand Clotilde – Marie – Brigitte a emis patru dispoziţii care au produs foloase materiale pentru sine, beneficiind de majorări ale indemnizaţiilor lunare în sumă de totală de 18.720 lei (venituri brute)”, se arată într-un comunicat de presă remis joi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Potrivit sursei citate, Clotilde Armand este acuzată că, pe 6 mai 2022, a emis Dispoziţia nr. 1708/06.05.2022 prin care, pentru timpul lucrat în luna aprilie 2022 în cadrul echipei de management a proiectului şi-a majorat indemnizaţia lunară cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.

De asemenea, potrivit procurorilor, în data de 7 iunie 2022, a emis Decizia nr. 2156 prin care, pentru timpul lucrat în luna mai 2022, şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii mai 2022 cu suma de 5.616 lei, din care a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.

Ancheta a mai arătat că, pe 5 iulie 2022, a emis Dispoziţia nr. 2517 prin care şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iunie 2022 cu suma de 3.744 lei, din care a încasat suma de 2.191 lei în contul personal, diferenţa de 1.533 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat, iar la 1 august 2022 a emis Dispoziţia nr. 2853/01.08.2022 prin care şi-a majorat indemnizaţia lunară aferentă lunii iulie 2022 cu suma de 5.616 lei. Din această sumă a încasat suma de 3.285 lei în contul personal, diferenţa de 2.331 lei reprezentând impozite şi contribuţii, fiind reţinută şi transferată de angajator la bugetul de stat.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: