Război în USR. Vlad Voiculescu folosește DNA pentru a scăpa de rivali

voiculescu tomescu usr
foto: Facebook

USR devine un partid al corupției care își execută rivalii în stil KGB, folosindu-se de procurorii DNA. Vlad Voiculescu a câștigat războiul cu Horia Tomescu, fostul viceprimar al capitalei. Dar această victorie a lui Voiculescu este un uriaș semnal de alarmă pentru ceilalți membri.

Horia Tomescu și-a dat, vineri, demisia din funcția de viceprimar al Bucureștiului, după ce Vlad Voiculescu i-a cerut acest lucru și l-a amenințat cu retragerea susținerii politice. Dacă Horia Tomescu n-ar fi făcut asta, cel mai probabil USR l-a fi exclus, așa cum a făcut cu mulți alți membri care nu au respectat grupul Drulă-Barna-Ghinea-Voiculescu.

Demisia lui Tomescu vine după scandalul corupției de la Administrația Spitalelor București (ASSMB). Procurorii DNA l-au arestat pe Cristian Plută, directorul adjunct ASSMB, pentru luare de mită de circa 20.000 de euro pentru numirea unui manager de spital. Cristian Plută este apropiatul lui Horia Tomescu, care în 2022 l-a pus în funcția de director general al ASSMB. Tot în 2022, Cristian Plută – director general la acea vreme – a numit-o director adjunct ASSMB pe Oana Sivache, apropiata lui Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu nu a avut, inițial, o problemă cu Cristian Plută și nu a contestat, în 2022, numirea acestuia (de către Tomescu) în funcția de director general ASSMB. În 2023, Vlad Voiculescu a decis să schimbe strategia, probabil pentru că Horia Tomescu, din funcția de viceprimar, devenea un rival în interiorul USR București. Funcția de viceprimar l-a ajutat pe Tomescu să aibă atât notorietate la nivelul capitalei, cât și control asupra consilierilor generali. Vlad Voiculescu rămânea în umbră și risca să piardă scena politică din București.

Strategia KGB

Jocurile interne din USR pentru putere au declanșat o operațiune care se vedea doar pe vremea KGB-ului și Securității. Horia Tomescu este medic stomatolog și provine din aripa PLUS, împreună cu Vlad Voiculescu. După alegerile locale din septembrie 2020, Tomescu a fost impus de Vlad Voiculescu în funcția de viceprimar.

Horia Tomescu a condus spitalele din București după alegerile din 2020. USR a pus mari presiuni pe Nicușor Dan pentru a-i oferi lui Tomescu dreptul de semnătură în domeniul sănătății. ASSMB este un teritoriu USR, unde Tomescu și Voiculescu au numit pe cine au vrut, cu intenția de a dirija contractele și șpăgile din spitale.

În 2023, Voiculescu îi forțează mâna lui Tomescu și cere ca Oana Sivache să devină director general ASSMB, în locul lui Cristian Plută, apropiatul fostului viceprimar. Această schimbare de la vârful ASSMB a provocat scandal în USR, iar Tomescu și-a exprimat nemulțumirea în grupurile interne ale partidului. Într-un final, fostul viceprimar a acceptat deoarece Voiculescu era susținut de grupul Drulă-Barna-Ghinea.

„Consider că aceste decizii reprezintă greșeli strategice care contravin promisiunilor noastre din campania electorală și vulnerabilizează imaginea și mesajele politice ale USR în ochii electoratului”, spunea Tomescu, în aprilie 2023, despre Oana Sivache.

Oana Sivache a început colaborarea cu procurorii DNA imediat ce a fost instalată în funcția de director general, potrivit informațiilor apărute în presă. Aceasta pare să fi avut unicul scop de a-l elimina pe Cristian Plută, care fusese păstrat în funcția de director adjunct la insistențele lui Horia Tomescu.

Eliminarea lui Cristian Plută de la ASSMB a dus, implicit, la eliminarea lui Horia Tomescu din funcția de viceprimar. În luna aprilie, Tomescu și-a dat demisia și din funcția de membru în Biroul Local USR Sector 5, în semn de protest față de susținerea USR București (Voiculescu) pentru Oana Sivache la conducerea ASSMB. În acest moment, fostul viceprimar care controla rețelele corupte din spitale este doar un simplu membru în partid, iar o eventuală ieșire sau excludere din USR nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Vlad Voiculescu își execută partidul

Strategia lui Voiculescu, fiul unui colaborator al Securității, amintește de perioada în care procurorii erau folosiți de PCR pentru a elimina adversarii politici. Totul pentru ca fostul ministru al sănătății să aibă controlul total asupra rețelelor corupte din spitale și să nu-și crească rivali în partid. Orice membru USR va avea acum teamă de grupul Drulă-Barna-Ghinea-Voiculescu, care nu se mai limitează doar la excluderi din partid, ci apelează chiar la procurori.

Din tot acest război pentru șpăgi și candidaturi în 2024, marele perdant este chiar USR, care va avea imaginea de partid al corupților. Ani de zile USR-iștii s-au declarat împotriva corupției, dar șpăgile treceau pe la oamenii protejați de ei în funcții publice.

USR ar avea 17% în București, arată un sondaj din luna mai 2023. În 2020, USR era la aproape 30%. Între timp, voturile pentru AUR au crescut de 3 ori, iar partidul condus de George Simion este principalul rival pentru USR-iști. După scandalul corupției, imaginea USR va fi șifonată pe scena politică și vor fi nevoiți să repare ceea ce Voiculescu și Tomescu au stricat.

Vlad Voiculescu și-a sacrificat propriul partid din dorința de putere absolută și control al rețelelor corupte din spitalele bucureștene.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL