UPDATE Război Israel-Hamas. Armata aşteaptă o decizie. Bilanțul celor uciși

război în Israel
Sursa foto: timesofisrael.com

UPDATE, ORA 22.19

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a spus duminică seara că Hezbollah „escaladează situația” de la granița Libanului cu Israelul, cu scopul de a îngreuna contraofensiva Israelului în Gaza, scrie Sky News. Amiralul Daniel Hagari a declarat că Israelul este pregătit să lupte pe două sau mai multe fronturi „dacă este necesar”.

Vorbind despre situația din Gaza, purtătorul de cuvânt a spus că peste 600.000 de persoane s-au mutat în sud, și evacuările continuă. El a mai precizat că loviturile Israelului în enclavă sunt concepute pentru a lovi cât mai mulți terorişti, și cât mai puțini civili, notează digi24.ro.

UPDATE, ORA 19.29

Biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că peste 1.400 de israelieni au murit în atacurile Hamas, potrivit BBC. De cealaltă parte, autoritățile palestiniene au declarat că peste 2.450 de persoane au fost ucise în bombardamentele executate de Israel asupra Fâșiei Gaza, atacuri lansate în urma atrocităților de săptămâna trecută împotriva cetățenilor din Israel, notează digi24.ro.

UPDATE, ORA 18.00

Forţele de apărare israeliene (IDF) au anunţat că nouă rachete au fost trase spre Israel din Liban, duminică, declanşând alarmele antiaeriene în Nahariya şi în oraşele din apropiere, iar armata a răspuns cu bombardamente asupra locurilor de lansare, relatează Times of Israel.

Cinci dintre proiectile – rachete antitanc ghidate – au fost interceptate de scutul de apărare aeriană Iron Dome, restul nefiind îndreptate spre zone populate, a precizat armata.

Nu există informaţii cu privire la victime sau pagube în urma atacului.

UPDATE, ORA 17.29

Armata israeliană spune că aşteaptă o „decizie politică” înainte de a desfăşura o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, pe care o bombardează fără încetare ca represalii la atacul sângeros al Hamas de acum o săptămână. În două briefinguri de presă separate, purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene, Richard Hecht şi Daniel Hagari, au declarat că o „decizie politică” trebuie să preceadă orice invazie, relatează Le Monde.

UPDATE, ORA 17.02

Armata israeliană spune că aşteaptă o „decizie politică” înainte de a desfăşura o ofensivă terestră în Fâşia Gaza, pe care o bombardează fără încetare ca represalii la atacul sângeros al Hamas de acum o săptămână. În două briefinguri de presă separate, purtătorii de cuvânt ai armatei israeliene, Richard Hecht şi Daniel Hagari, au declarat că o „decizie politică” trebuie să preceadă orice invazie, relatează Le Monde.

UPDATE, ORA 15.59

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a convocat duminică pentru prima dată cabinetul de urgenţă extins al ţării, afirmând că unitatea naţională afişată a transmis un mesaj în ţară şi în străinătate, în timp ce ţara se pregăteşte să „demoleze Hamas” în Gaza, relatează Reuters.

Reuniunea, care a avut loc în cartierul general militar din Tel Aviv, a început cu un moment de reculegere ţinut de miniştri în memoria celor 1.300 de israelieni ucişi în atacul şocant al Hamas din 7 octombrie, se arată într-o înregistrare video publicată de biroul lui Netanyahu, potrivit Agerpres.

Salutându-l pe fostul deputat de opoziţie Benny Gantz, care s-a alăturat guvernului împreună cu mai mulţi membri ai partidului său săptămâna trecută, Netanyahu a declarat că toţi miniştrii lucrează non-stop, cu un front unit.

”Hamas a crezut că vom fi dărâmaţi. Noi suntem cei care vom demola Hamas”, a declarat Netanyahu, adăugând că această demonstraţie de unitate ‘trimite un mesaj clar naţiunii, inamicului şi lumii”.

UPDATE, ORA 13.59

Alerte de avertizare pentru tiruri cu rachete au sunat duminică în mai multe oraşe de la graniţa cu Gaza, inclusiv la Sderot, care în prezent este evacuat înainte de o posibilă operaţiune terestră a armatei israeliene în Gaza, relatează Times of Israel.

În regiune se aud explozii fie de la impactul rachetelor, fie de la interceptarea de către sistemul de apărare antirachetă al Israelului.

O rachetă a lovit o casă din Sderot şi a provocat un incendiu, dar deocamdată nu sunt informaţii despre eventuale victime, notează news.ro.

Marea majoritate a celor 30.000 de locuitori din Sderot au părăsit oraşul după o săptămână de tiruri cu rachete trase dinspre Fâşia Gaza, care au provocat numeroase pagube şi victime civile.

Primarul Alon Davidi a anunţat că statul va finanţa şederea locuitorilor din Sderot în hoteluri cel puţin pentru săptămâna următoare, potrivit Jerusalem Post.

UPDATE, ORA 13.14

A expirat al treilea ultimatum de evacuare. Marea invazie în Fâșia Gaza împotriva teroriștilor Hamas ar putea începe în orice moment. De asemenea, armata israeliană a pregătit atacuri atât de pe uscat, cât și din aer și de pe mare.

Între timp, vecinul de moarte al Israelului, Iranul, încearcă să desfășoare arme prin Siria, susține armata. Un înalt oficial israelian a acuzat Iranul că încearcă să deschidă un al doilea front de război, în timp ce Israelul intensifică o contraofensivă în Gaza, la sud, notează digi24.ro.

UPDATE, ORA 10.55

Armata israeliană a anunţat duminică dimineaţă că locuitorii părţii de nord de Fâşiei Gaza pot pleca către sudul acesteia în intervalul orar 10:00-13:00 (07:00-10:00 GMT) folosind o rută desemnată special, transmite DPA.

Forţele de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliană) au precizat că în intervalul menţionat nu vor ataca ruta respectivă.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a difuzat în această privinţă un anunţ în limba arabă pe platforma X (fosta Twitter).

Oamenii cărora le pasă de siguranţa familiilor lor ar trebui să se îndrepte spre sud, arată declaraţia IDF, potrivit căreia membrilor mişcării Hamas, care administrează Fâşia Gaza, le pasă doar de ei şi de familiile lor.

Armata israeliană a afirmat că sute de mii de palestinieni s-au mutat deja către sudul Fâşiei Gaza, notează Agerpres.

Pe de altă parte, au existat informaţii potrivit cărora Hamas îi împiedică pe civilii palestinieni să plece din oraşul Gaza către sud. Israelul acuză mişcarea teroristă palestiniană că foloseşte populaţia civilă drept scuturi umane.

Operaţiunea militară israeliană de amploare contra nordului Fâşiei Gaza este iminentă. Publicaţia americană The New York Times a relatat sâmbătă seară că ofensiva terestră israeliană a trebuit să fie amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Cerul înnorat a făcut dificilă decolarea avioanelor militare şi lansarea dronelor israeliene care ar urma să asigure susţinerea aeriană pentru forţele terestre israeliene ce vor intra în Gaza.

UPDATE, ORA 09.58

Forţele armate israeliene au lichidat încă un lider al mişcării islamiste palestiniene Hamas, care a comis în 7 octombrie un atac terorist de amploare împotriva Israelului, transmite DPA.

Billal Al Kedra, comandantul unităţilor Hamas din Khan Younis, localitate din sudul Fâşiei Gaza, a fost ucis în loviturile aeriene israeliene efectuate sâmbătă seară, indică Forţele de Apărare Israeliene (IDF, denumirea oficială a armatei israeliene) într-un comunicat, potrivit ziare.com.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a convocat pentru marţi un summit prin videoconferinţă al liderilor celor 27 de ţări ale Uniunii Europene în urma declanşării războiului dintre Israel şi Hamasul palestinian, scrie AFP.

„Este de maximă importanţă ca, în conformitate cu tratatele şi cu valorile noastre, Consiliul European să definească poziţia noastră comună şi să stabilească o linie de conduită clară şi unificată care să reflecte complexitatea situaţiei actuale”, a declarat Charles Michel într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.

Reuniunea prin videoconferinţă urmează să aibă loc marţi la orele 17.30 (15.30 GMT).

„Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian şi victimele atacurilor teroriste. Israelul are dreptul de a se apăra respectând deplin dreptul internaţional, în special dreptul internaţional umanitar”, a indicat responsabilul belgian. „Scenele tragice care se desfăşoară în Fâşia Gaza din cauza asediului şi lipsei accesului la nevoile de bază, combinate cu distrugerea cauzată de bombardamentele importante, sunt un semnal de alarmă pentru comunitatea internaţională”, a adăugat el.

Preşedintele Consiliului European, care a cerut şi eliberarea imediată a ostaticilor aflaţi în mâinile Hamas, a subliniat că conflictul „are numeroase consecinţe, inclusiv pentru Uniunea Europeană”.

„Uniunea trebuie să depună eforturi pentru a oferi ajutor umanitar şi pentru a evita o escaladare regională a conflictului şi orice încălcare a dreptului umanitar”, a îndemnat el, potrivit Agerpres.

Charles Michel a subliniat „importanţa căutării unei păci durabile bazată pe o soluţie cu două state, prin dublarea eforturilor în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu”.

El a avertizat, de asemenea, împotriva „consecinţelor majore asupra securităţii” ţărilor europene ale conflictului care ar putea „exacerba tensiunile dintre comunităţi şi ar putea alimenta extremismul”. El a menţionat în cele din urmă „riscul unor valurilor migratorii către Europa”.

Israelul a continuat să ceară palestinienilor sâmbătă să evacueze nordul Fâşiei Gaza, oferindu-le puţin mai mult timp înainte de o probabilă ofensivă terestră, la o săptămână după atacul fără precedent al Hamas, care a declanşat un război mortal.

Cel puţin 1.300 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie, potrivit autorităţilor israeliene, care au făcut cunoscut că au identificat cel puţin 120 de ostatici în mâinile mişcării islamiste palestiniene.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: