Skip to content
Politică

Război pe șefia Spitalului Obregia. O candidată respinsă acuză abuzuri și interese ale grupării Firea-Pandele EXCLUSIV DOCUMENT

BucurestiiVechisiNoi.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează despre războiul care se duce în prezent pentru conducerea Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia” București (cel mai mare spital de profil din țară). O candidată respinsă acuză abuzuri și interese ale grupării Gabriela Firea-Florentin Pandele.

Pentru început, trebuie să precizăm că mâine (luni, 15 ianuarie) are loc concursul pentru ocuparea postului de management al unității medicale amintite. În aceste condiții, am primit astăzi (duminică) pe adresa redacției copia sesizărilor pe care Doina Maria Tilea (cea care reclamă că a fost respinsă abuziv) le-a trimis atât către Consiliul de Administrație al spitalului (CA condus de către Floricica Apostol), cât și către Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (prezidată de către Daniela Blîndu). Găsiți AICI cele două documente comasate (textul sesizărilor este identic).

Pe scurt: după afișarea primelor rezultate, comisia de contestație este învinuită că i-ar fi respins dosarul Doinei Tilea, invocând lipsa timbrului fiscal și referatul medicului psihiatru sau neurolog. La rândul ei, candidata susține că referatul nu era precizat printre condițiile de concurs, iar timbrul fiscal a fost scos prin Legea nr. 1/2017, unde la articolul VI scrie după cum urmează: „Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare de timbru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 321 din 6 iulie 1999, cu modificările și completările ulterioare, se abrogă”.

Concret: Tilea se plânge de faptul că ar fi fost respinsă în favoarea celui care este în prezent managerul Spitalului Obregia și contracandidat la același concurs de luni: Andrian Țîbîrnă, un fost angajat al Direcției de Sănătate a Primăriei Voluntari (primărie condusă și atunci, și acum de către Florentin Pandele, soțul edilului bucureștean Gabriela Firea). În urma dezvăluirilor făcute de către jurnalistul Cătălin Tolontan, primarul general Gabriela Firea l-a numit pe Țîbîrnă manager interimar la „Obregia”, în locul Monicăi Boer. Elena Faur (șefa de achiziții de pe vremea lui Boer) nu a scăpat atât de ușor, fiind reținută de către DNA, apoi plasată sub control judiciar de către Tribunalul București.

Interesant este că amintita comisie de contestație este compusă din Stelica Harda (președinte), Narcis Copcă (membru), Gheorghi Jardan (membru) și Tatiana Băcanu (secretar). Pe Narcis Copcă îl cunoașteți de pe vremea tehnocraților, când medicul l-a acuzat pe ministrul Sănătății de atunci (Vlad Voiculescu) că vrea să distrugă transplantul pulmonar din România, prin închiderea Spitalului „Sfânta Maria” (unde Copcă era manager). Între timp, Cătălin Tolontan a publicat o serie de articole despre două vile pe care medicul transplantolog nu și le-ar fi trecut în declarația de avere, iar consilierul general USR Ana Ciceală i-a învinuit pe același Narcis Copcă și pe alt medic – Monica Pop – că nu au lăsat-o să filmeze ședința CGMB în care transplantologul își prezenta planul de management (găsiți detalii în linkul de mai sus, cu sesizările comasate, unde se face trimitere și către articolul despre Țîbîrnă de pe Tolo.ro, material ce conține înregistrarea unei discuții dintre Andrian Țîbîrnă și Mihai Nena, patronul firmei Team IT, în care primul îl învață pe al doilea cum să câștige contracte cu „Obregia”.).

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu Doina Tilea, pentru mai multe detalii. Pe lângă reluarea amănunțită a celor scrise în sesizare, economista a susținut că la mijloc ar exista interese ale grupării Firea-Pandele.

Vă prezentăm mai întâi cronologia expusă de către Doina Maria Tilea, conferențiar la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”, auditor la Regia Autonomă de Transport București (RATB) din anul 2012 până în prezent și fost candidat în alegerile europarlamentare ale anului 2007 din partea Partidului Alianța Socialistă – urmașul Partidului Socialist al Muncii (PSM) din anii ’90 (îi găsiți CV-ul AICI).

„În data de 5 ianuarie, m-am prezentat și m-am înscris la acest concurs, pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică la Spitalul de Psihiatrie Obregia. Pe data de 8, s-au afișat rezultatele. La afișarea rezultatelor, pe site, numărul meu de la dosar era în dreptul contracandidatului meu, Andrian Țîbîrnă, și numărul lui de dosar era în dreptul meu. Dar la el era trecut: «admis»; la mine, este «respins», din cauza a două subpuncte. Primul era că nu am curs de perfecționare sau diplomă în domeniul managementului (de doctor sau master) și al doilea punct era că lipsește certificatul medical A5, eliberat de medicina muncii, în care – conform datelor afișate – trebuia să scrie că sunt aptă medical, neuropsihic și fizic. Am fost la medicul de familie, să-mi dea că sunt aptă (ca să poată să completeze în partea cealaltă) și m-a supus la un test, ca să vadă iarăși. Asta este procedura. Ulterior, când m-am dus să depun contestația (în cursul zilei de marți, 9 ianuarie), am cerut și eu să-mi dea componența comisiei care mi-a evaluat dosarul, deoarece pe site, când s-au afișat rezultatele, era trecut doar secretarul de comisie. Mi-au refuzat categoric (că nu prevede procedura), în condițiile în care obligatoriu comisia trebuia să fie pe site. Am speculat atunci că încă nu era formată. Nu există nici în ziua de azi, deși am făcut scris. Eu nu am primit efectiv componența comisiei de constituire (un număr de decizie).

Implicit, m-am dus la resurse umane, să văd despre ce e vorba. Vreau să vă spun că mă urmăreau agenții de pază – vorbeau prin cască: «Vedeți că e acolo, e acolo»… Între timp, am mers cu avocatul meu. L-am lăsat pe avocat în fața registraturii unde am depus contestația (în aceeași clădire este și biroul managerului interimar – Andrian Țîbîrnă).

Am uitat să vă spun: în momentul când ne-a invitat în birou, mi-a dat o carte de vizită, mi-a cerut un număr de telefon și mi-a spus că el ar vrea să colaboreze cu mine. Știa că am un ONG pe proiecte europene (Asociația pentru Promovarea Spiritului Antreprenorial) și a zis că poate facem proiecte. Dânsul cred că s-a uitat pe CV-ul meu. Dar eu vreau să-l acționez în instanță – lucrurile nu vor rămâne așa. Mâine mă duc la Tribunalul București, în contencios administrativ (în jur de ora 9:30-10): trebuie să anulez concursul (care are loc tot mâine, de la ora 10), pentru că n-am altă soluție.

Eu ulterior am văzut că în 2017 domnul Tolontan a scris că el (Țîbîrnă – n.r.) a lucrat la Direcția de Sănătate în cadrul Primăriei Voluntari. Implicit, am aflat că ar fi un apropiat al familiei Pandele.

Revenind: domnul manager ar fi abordat avocatul (eu între timp m-am dus și la registratură, să mi se dea componența comisiei) și dânsul i-ar fi spus avocatului că nu am timbru fiscal A5. Am ajuns și eu, ne-a invitat la dânsul în birou, m-am dus, i-am explicat situația, că mi se pare anormal să nu mi se dea acea comisie – de-aia am și speculat că ea nu există și că procedura nu este corectă, în condițiile în care eu am acele diplome. Avocatul meu a spus că nu am timbru fiscal, iar eu am răspuns că timbrul fiscal este scos cu data de 1 februarie 2017 (sunt acele acte ale domnului Dragnea) – nici nu știu dacă mai există timbru fiscal la Poștă. Am plecat și pe data de 10 s-au afișat rezultatele contestației, în care – într-adevăr – a apărut că există acele diplome.

Am uitat să vă particularizez: eu sunt doctor în economie (în domeniul managementului), am facultatea de management și am și curs de specializare în management. Deci nu aveau de ce să-mi respingă dosarul. Am mai precizat în contestație că la filele 5 și 6 din dosar există acest certificat A5. E drept că mi l-au găsit, dar mi-au respins dosarul, pe motiv că nu am acel timbru fiscal – exact ceea ce dovedește că actualul manager cunoștea dosarul meu. Sinceră să fiu, el nu avea dreptul, din moment ce este candidat. Și au inventat cu timbrul fiscal, din moment ce este articolul VI din Legea 1/2017, unde timbrul fiscal este scos. Este un abuz! N-au vrut să mă primească în concurs, pe motiv că actualul manager nu avea la momentul respectiv cred că nici planul managerial făcut – motiv pentru care l-a copiat după managerul din 2014, Monica Claudia Boer (chiar am și observațiile toate); a mai preluat și câteva idei din planul meu managerial, pe care eu l-am depus înaintea dânsului”, a explicat Doina Maria Tilea pentru PSnews.ro.

Întrebată ce consideră că se află în spatele respingerii dosarului (răzbunare, răfuială politică?), Doina Tilea a vorbit despre posibila filieră Firea-Pandele de la Spitalul Obregia.

„Nu, nu este nicio răzbunare, nicio răfuială politică. Problema e în felul următor: nu m-au lăsat să particip la acest concurs. După cum știți și dumneavoastră, majoritatea concursurilor în domeniul manageriatului și în domeniul medical sunt monitorizate video. După cum știm toți, proba practică niciodată nu poate fi contestată, dar, odată ce era monitorizat video, eu puteam să cer acel filmuleț cu desfășurarea examenului, că eram contracandidat.

Și vă mai spun încă un aspect: l-am cunoscut pe actualul manager și – sincer – el nu poate să scoată nici două cuvinte coerent. Deci ați înțeles: eu dacă intram cu el în comisie, chiar dacă îl lăsam să citească de pe o foaie și chiar dacă îi dădeau dinainte întrebările, el nu avea coerența să le exprime. Bănuiesc că s-au interesat de mine: știu că sunt conferențiar universitar și cred că le-a fost frică că sunt orator bun și premisa era că ieșeau anumite nereguli.

Ulterior ce am aflat: când m-am dus la Corpul de Control al Guvernului, să depun o sesizare, m-am întâlnit cu șeful unei clinici. Dânsul mi-a sugerat că Spitalul Obregia este cel mai mare din țară (eu știu, c-am studiat despre el și am scris în planul managerial), încasează cei mai mulți bani și este râvnit pentru că sunt foarte multe contracte. Și acum: doamna primar Firea are nevoie de un manager al dânsei, care poate să-i preia toate contractele pe care le sugerează. Eu, dacă nu sunt susținută politic, nu m-aruncă nimeni în față, eu n-am cum să accept anumite contracte în detrimentul cetățeanului; m-aș duce pe o parte corectă. Istoricul meu este de om corect: nu mă are nimeni la mână cu nimica… Mai sunt și auditorul RATB-ului, unde tot timpul ies în față și spun că nu e corect ce se întâmplă… Bănuiesc că s-a studiat și s-a văzut că nu pot să fac parte din acest grup… infracțional, bănuiesc; altceva nu pot să spun. Nu mi-au dat nici măcar posibilitatea să-mi susțin planul managerial”, a încheiat Tilea.

Aceeași Doina Maria Tilea ne-a trimis atât proiectul de management depus de către Andrian Țîbîrnă, cât și vechiul plan de management al Claudiei Boer. (Le găsiți AICI, comasate.)

În altă ordine de idei: am stat de vorbă cu Andrian Țîbîrnă, care la început a fost reticent în comentarii, când l-am rugat să ne ofere un punct de vedere: „Nu sunt în măsură să vă dau o astfel de informație. Nu eu am organizat concursul. Concursul este organizat de către consiliul de administrație – îmi pare rău. Adresați-vă consiliului de administrație al spitalului! Spuneți-mi ce punct de vedere pot să vă ofer eu!”

Noi am insistat, amintindu-i că este nu doar candidat, ci și managerul în funcție al spitalului.

„Da: eu sunt candidat: mi-am depus dosarul, am fost admis; mâine mă prezint la concurs. Asta pot să vă spun”, a venit replica oficialului de la Obregia.

Întrebat despre interesele politice care ar sta la mijloc (conform acuzațiilor Doinei Tilea), Andrian Țîbîrnă a amenințat că îi face plângere penală.

„Doamna Tilea să acuze ce dorește dânsa – nu sunt în măsură să comentez acuzațiile dumneaei. Sunt organe competente – să se adreseze organelor competente! Eu la fel mă voi adresa, în condițiile în care dânsa face acuzații false. Voi răspunde cu aceeași monedă. Voi face și o plângere penală împotriva dumneaei, în condițiile în care face acuzații false la adresa mea. Eu n-am nicio tangență cu presupunerile dumneaei. Ce gândește dumneaei e gândul dumneaei. Eu sunt același candidat ca și dumneaei: mi-am depus dosarul, am fost admis; luni mă prezint la concurs. Punct. În condițiile în care nu mă acuză, suntem ambii candidați, am depus ambii dosarele… Din câte am înțeles, comisia un dosar l-a respins. Dânsa a făcut contestație și a văzut toată lumea – am citit și eu un articol postat de dumneaei cu minciuni… În fine. Nu știu dacă l-ați citit și dumneavoastră, dar mie mi se pare aberant”, a detaliat Țîbîrnă.

În ceea ce privește acuzația conform căreia directorul interimar ar fi avut acces la dosarul contracandidatei, reprezentantul spitalului a reacționat în aceeași notă: „Ei, vedeți? Nu e asta o acuzație falsă la adresa mea? Acuma, știți cum e: haideți să facem tot posibilul ca să denigrăm o persoană! Eu în viața mea nu-mi permit să denigrez pe nimeni și nu fac nicio acuzație falsă la adresa nimănui. Dacă dumneaei este în stare să facă lucrul ăsta, n-are decât! În condițiile în care va face acuzațiile astea false, eu – v-am spus – o să mă adresez și organelor competente. Deci Dumnezeu mi-e martor: eu tot timpul am fost un om corect și voi fi și în continuare. O să îmi apăr demnitatea mea – cel puțin cum cred eu că trebuie s-o apăr”.

Tot lapidar a fost Andrian Țîbîrnă când l-am rugat să comenteze cele scrise de către Cătălin Tolontan: „Nu răspund absolut nimic. Nu răspund provocărilor”.

În ceea ce privește suspiciunea de plagiat, managerul în funcție a susținut că a pus ghilimele: „Nu comentez lucrul acesta. Dânsa poate să facă orice. Nu mă mai implicați, vă rog, în lucrurile acestea. Nu vă supărați: eu mă pregătesc pentru mâine de prezentare. Eu am comparat multe proiecte de management din București. Eu am luat pasaje sunt și pe site-ul spitalului – dacă o să le vedeți. Sunt puse între ghilimele, sunt toate (de la statistică medicală), sunt luate din mai multe locuri”.

Noi am insistat (argumentând că există pasaje unde ghilimelele lipsesc), dar directorul de spital a încheiat convorbirea: „La comentarii, dac-o să vedeți, sunt în ghilimele puse multe lucruri – da? Vă mulțumesc mult”.

Redacția PSnews.ro a contactat-o pentru un punct de vedere pe Floricica Apostol, însă șefa CA Obregia ne-a îndrumat către Stelica Harda, cu care din păcate nu am putut lua legătura.

1 comentariu la “Război pe șefia Spitalului Obregia. O candidată respinsă acuză abuzuri și interese ale grupării Firea-Pandele EXCLUSIV DOCUMENT

  1. Opa …. domnul penal acuza ca face plangere penala. Si daca el face plangere penala si brusc, apar public imagini in care se vede ca vineri 5 ianurie, seful de la runos i-a dus dosarul de inscriere a Doinei Maria Tilea in biroul lui? Sau… zic si eu, apar imagini in care el intra in data de 8 ianuarie in sala unde se intrunea comisia de concurs? sau sa zicem din data de 8 ianuarie cand a facut acelasi lucru cu comisia de contestatii? Hai sa va spun eu ce nu s-a spun, omul care a preluat dosarele de concurs, seful runos, este omul lui Tibirna, adus de el in spital. Pe deasupra, respectiva persoana a mai lucrat in Obregia pana in 2015 cand a fost data afara ca ar fi falsificat contracte de munca (lucru care poate fi dovedit cu documente) si a luat spaga pentru a angaja in spital oameni. Asta se intampla la Obregia. Cine indrazneste sa ridice capul si sa spuna ca se fac abuzuri si ilegalitatii, cu dovezi, este macelarit imediat. La DNA se aude? La parchet se aude?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *