Skip to content
Politică

Război politic: Alegerile europarlamentare dezvăluie șansele la prezidențiale

Alegerile europarlamentare au o miză mult mai mare decât fotoliile din Parlamentul European. Strategia pe care o vor aplica partidele la europarlamentare va fi esențială inclusiv pentru alegerile prezidențiale din iarna acestui an.

PSD își caută parteneri. Este evident că împreună cu ALDE nu mai are forța să sară de 50%+1, așa cum s-a întâmplat la alegerile legislative din 2016. PSD a pierdut din sprijin, dar cât? Sondajele le dau șanse pesediștilor de 30%, iar ALDE undeva între 10 și 12%. Tocmai de aceea Dragnea se va uita cu atenție la Pro România, ar fi singurul partid pe care îl poate recruta și să-l răsplătească cu niște locuri în Guvern.

După alegerile europarlamentare se poate contura această alianță PSD-ALDE-Pro România dacă împreună vor depăși pragul de 50%+1. La alegerile europarlamentare din 2014, alianța PSD-PC-UNPR nu a fost capabilă să sară de 37% din voturi, arătând că e pe o pantă și ulterior Victor Ponta a pierdut alegerile prezidențiale.

Opoziția duce o bătălie pentru prezență și mobilizarea electoratului, după ce președintele Iohannis a aruncat referendumul în luptă. Cel mai probabil va urma o replică a Guvernului care va tăia orice speranță pentru referendum, dar problema prezenței este esențială și ea pentru alegerile prezidențiale.

În 2014, s-a înregistrat o prezență de 32,44% la alegerile europarlamentare, mai mare decât în 2009. Însă partidele noi care au participat la alegerile din 2016, USR în special, n-au fost capabile să scoată mai mulți oameni la vot, ci din contră, prezența a scăzut. Vor reuși asta la alegerile europarlamentare, pentru care românii arată un interes tot mai mic?

O prezență sub 30% înseamnă o înfrângere a referendumului și a noilor partide, dar îi va transmite lui Iohannis un semnal de alarmă pentru alegerile prezidențiale. Deși este favorit în acest moment, cu o prezență scăzută și cu o alianță PSD-ALDE-Pro România cu peste 50% din voturi, deja se schimbă toate socotelile.

PNL are o provocare în noile partide, nu atât în ceea ce privește propriul său electorat stabil. Acum, tot ce pierde PSD trebuie împărțit între PNL, USR-PLUS și Pro România. ALDE joacă rolul de partid tampon, dar în același timp a avut și șansă să-și crească propriul electorat în perioada de guvernare alături de pesediști.

Războiul politic pentru alegerile europarlamentare este în plină desfărșurare și trebuie să fim atenți la următoarele lucruri:

  • Cât de mult a pierdut PSD față de 2016
  • Cât de mult câștigă PNL din tot ce pierde PSD
  • Ce rezultate vor obține partidele noi
  • Va crește sau va scădea prezența la vot

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *