Skip to content
Opinii & Analize

Război PSD-PNL pentru starea de alertă. Calcule electorale în vremea pandemiei coronavirus

marius constantin
" "

Proiectul de lege pentru starea de alertă s-a dovedit a fi un război între PSD și PNL care au încercat să se atace reciproc, însă la mijloc a fost mereu sănătatea cetățenilor amenințați de coronavirus. 

Guvernul României a reacționat târziu și a propus un proiect de lege privind starea de alertă, după ce Curtea Constituțională a României a precizat că Executivul nu poate limita singur drepturile și libertățile cetățenilor și are nevoie de votul Parlamentului. Numai că proiectul de lege a fost depus foarte târziu încât el nu poate fi aplicat de pe data de 15 mai 2020, când expiră starea de urgență.

" "
" "

PSD a criticat dur greșeala Guvernului: „În perioada 15-17 mai vom marca „ZILELE PROSTIEI” Guvernului Orban! Trei zile în care nu se pot aplica restricții pentru prevenirea pandemiei, din cauza unei gafe monumentale a Guvernului PNL!”, arată un comunicat de presă al pesediștilor

PSD are majoritatea în Senat și proiectul de lege propus de Guvern a suferit numeroase modificări. Cel mai important subiect a fost cel al angajărilor fără concurs, ceea ce reprezintă o lipsă de transparență. Guvernul nu voia să facă doar angajări fără concurs, dar și concedieri fără nicio explicație, pentru posturi ocupate prin concurs. Senatul a eliminat aceste prevederi, iar proiectul a fost votat marți inclusiv de senatori din PNL. 

Cea mai importantă modificare adusă de Senat a fost aceea prin care se stabilea starea de alertă este încuviințată de Parlament, prin vot, în termen de 5 zile de la solicitarea Guvernului. Astfel, legea va fi imposibil de pus în vigoare pe 15 mai 2020. Starea de alertă anunțată joi de premierul Ludovic Orban nu poate intra în vigoare în acest weekend și vor trebui să mai aștepte. Guvernul nu poate restrânge drepturile și libertățile cetățenilor prin Ordonanță de Urgență, au explicat judecătorii CCR. 

Dezbaterea din Camera Deputaților a fost un haos greu de înțeles. Comisia Juridică a Camerei Deputaților a reintrodus articole scoase de Senat. Deputatul PNL Gabriel Andronache acuza Comisia Juridică din Camera Deputaților că a introdus „o serie de amendamente care încalcă principiile constituționale”. Dar câteva ore mai târziu, deputatul PNL Florin Roman era cel care introducea amendamentul pentru ca legea privind starea de alertă să intre în vigoare din momentul publicării în Monitorul Oficial, și nu după 3 zile, așa cum prevede Constituția României, anunță hotnews.ro.

PNL a depus un amendament care încalcă direct Constituția pentru a acoperi perioada 15-17 mai când România va funcționa fără nicio măsură anti-coronavirus. Dar acest amendament propus de PNL a fost imediat respins de Camera Deputaților. 

În urma dezbaterilor din Parlament, s-a decis deschiderea centrelor comerciale cu spațiile mai mici de 15.000 de mp și a teraselor, ceea ce reprezintă o relaxare a măsurilor. Ar urma să fie deschise și centrele stomatologice, frizeriile, magazinele, informează mediafax.ro. Proiectul de lege votat de Parlament ar fi o relaxare generală. 

În același timp, PSD a mai dat o lovitură PNL-ului și cu moțiunea simplă împotriva ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care în acest moment nu are sprijinul Parlamentului, iar întreaga răspundere pentru acțiunile sale cade pe umerii PNL. Deși a trecut neobservată această lovitură, ea trebuie amintită în contextul politic actual. 

PNL și PSD se bat pentru voturile cetățenilor

Cazurile de coronavirus din România nici nu cresc, nici nu scad, ci au intrat într-un ritm alarmant care se menține de mai bine de o lună de zile, cu sute de cazuri zilnice și cu zeci de morți. Din acest punct de vedere, este greu de explicat de ce România renunță la starea de urgență și decizia pare una politică, forțată de valul de nemulțumiri.  

PSD a atacat cu fiecare ocazie starea de urgență și măsurile de restricție, forțându-i pe cei din PNL și mai ales pe președintele Klaus Iohannis, să renunțe la starea de urgență. PSD încearcă să atragă voturile tuturor românilor care contestă starea de urgență sau pericolul coronavirus. Pentru a nu pierde electoratul, PNL și Iohannis au căzut în capcană, propunând starea de alertă. 

Curtea Constituțională a României s-a pronunțat pe Ordonanța de Urgență privind starea de alertă, și anume OUG 21/2004, dar nu a decis nimic pentru proiectul de lege din Parlament. CCR a spus că OUG 21/2004 este constituțională, dar nu poate restrânge drepturi și libertăți. Poate un proiect de lege al Parlamentului să restrângă drepturi și libertăți? Constituția nu prevede că Parlamentul poate să restrângă drepturile și libertățile cetățenilor pe stare de alertă sau oricând are chef. 

Premierul Ludovic Orban știa că PNL nu are majoritate parlamentară și dacă proiectele de lege vor ajunge în Parlament, atunci PSD le va modifica după cum va dori și le va promova ca fiind proiectele sale, transformând Parlamentul într-un câmp de luptă. Ceea ce am văzut cu toții marți și miercuri în dezbaterile privind proiectul de lege pentru starea de alertă. 

PSD și PNL se bat între ei pentru a stabili cine decide măsurile pe starea de alertă. PSD profită de avantajul de a avea majoritate în Parlament, iar PNL încearcă să pună toată puterea în mâna Guvernului și să sară peste Parlament. Guvernul PNL este nevoit să ia măsuri care nu sunt deloc îndrăgite de cetățeni, dar sunt considerate necesare fiind deja aplicate cu strictețe în numeroase state din UE. Doar că văzându-se contestat mereu, PNL devine ezitant și face un pas înapoi trecând la starea de alertă pentru a nu dezamăgi electoratul.  

Sondajele arată că strategia celor din PSD funcționează. PNL a coborât la 32,7%, deși înainte de pandemie era la peste 40%. PSD a urcat la 25,3% și încet, încet se poate apropia de 30% în următoarele luni. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *