Skip to content
Internațional Politică

Război SUA-Iran? Trei motive pentru care Trump nu vrea război și ce riscă Europa

news.ro

Scandalul dintre SUA și Iran a început pe 5 mai când consilierul pentru Securitate Națională John Bolton a anunțat că Statele Unite vor trimite un portavion și bombardiere în Golful Persic pentru a răspunde la o serie de „amenințări” din partea Iranului. Bolton a spus că această mutare are intenția să transmită un „mesaj clar regimului iranian că orice atac asupra intereselor Statelor Unite sau asupra aliaților noștri va fi întâmpinat cu o forță nemăsurată”. De la această declarație, scandalul a escaladat imediat și s-a ajuns la amenințări nucleare și la amenințarea lui Donald Trump cu războiul.

Numai că președintele american a căzut în capcana întinsă de Bolton, care de câțiva ani a dezvoltat o obsesie pentru Iran. În 2015, Bolton scria în New York Times că SUA ar fi trebuit să bombardeze Iranul pentru a-i împiedica să construiască arme nucleare, criticând politica Obama. În 2017, acesta încuraja prin declarațiile sale un grup exilat din Iran care voia să dea o lovitură de stat și să schimbe regimul. Bolton era de acord cu aceștia declarând: „Politica declarată a Statelor Unite ar trebui să fie răstunarea regimului mullahilor de la Teheran”. La câteva luni după această declarație, devenea consilierul lui Donald Trump.

Dar Trump are 3 motive pentru care nu vrea război cu Iranul

  1. Forțele militare ale Statelor Unite în Orientul Mijlociu nu sunt atât de „extraordinare”, ba chiar mai slăbite în ultimii ani, după numeroasele retrageri. SUA ar trebui mai întâi să trimită militari și armament în regiune, până să înceapă războiul. Și asta nu înseamnă că Iraul îi va aștepta cu brațele deschise.
  2. Războiul este împotriva doctrinei lui Trump. Președintele american mizează mai mult pe măsuri economice și nu vrea ca țara pe care o conduce să cheltuie banii pe o luptă cu Iranul. Ideea de război este mai mult susținută de oamenii din administrația sa. Deși a declarat că un război cu Iranul ar fi „sfârșitul” pentru regimul de la Teheran, el a precizat de mai multe ori că speră să nu se ajungă la un conflict militar și i-a transmis Pentagonului că nu intenționează să plece a război.
  3. Conflictul SUA vs Iran va scădea în următoarea perioadă. Mike Pompeo îi sprijină pe europeni care încearcă să calmeze apele în Orientul Mijlociu prin negocieri cu Iranul. Probabil soluția pentru acest conflict va veni din diplomația europeană care știe să negocieze și să evite conflictele.

Asistăm de fapt la un război al declarațiilor. Cineva din administrația Trump încearcă să pună presiuni pe Iran cu ajutorul mass-mediei și cu declarații exagerate. Doar că nu se știe motivul exagerării și cine are dreptate, până la urmă.

Un război SUA-Iran ar avea consecințe foarte grave și asupra Uniunii Europene, deoarece o să avem iarăși numeroase valuri de migranți care vor încerca să ajungă pe continentul nostru, fugind de război. Exact cum s-a întâmplat și în cazul Siriei sau Libiei. Din acest punct de vedere, statele europene n-ar avea niciun motiv să susțină acest război și vor încerca să evite conflictele militare. De asemenea, SUA ar trebui să caute sprijin și în Israel dacă vrea un război cu Iranul, care iarăși nu are intenția să sprijine astfel de conflicte în zonă, riscând să rămână expus.

Desigur, nimeni nu poate opri Statele Unite dacă vor să plece la război, dar asta nu înseamnă obligatoriu că vor fi ajutați sau că vor câștiga. Din fericire, momentan asistăm la un război al declarațiilor purtat de la distanță.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *