Skip to content
Opinii & Analize

Războiul celor 2 Roze: Armata Albastră a lui Iohannis vs Marea Armată Roșie PSD (ep. 1)

Jurnaliștii sunt istorici ai clipei, vorba lui Ion Cristoiu. Pentru că societatea românească este într-un continuu război fratricid, este un bun moment să facem o analiză a armatelor implicate în războiul pentru puterea absolută în România. Așadar, anul 2017, toamna…

Pentru început: unul dintre multele defecte ale nației noastre este că liderii noștri nu știu să împartă puterea dată de alegători. Fiecare a vrut și vrea puterea absolută: de la Carol al II-lea, la generalul Antonescu, trecând prin Gheorghiu-Dej, Ceaușescu, Băsescu etc. Or, asta în sistemele democratice nu se poate; mai mult: este chiar contraindicat. Acapararea puterii absolute este și motivul războiului perpetuu din societate. Nimeni nu dorește să împartă puterea, ci să-și distrugă adeversarul.

Miza războiului din aceste zile este președinția României din 2019 și puterea executivă începând din acel an. Oricine câștigă atunci va conduce în stil autocrat România următorilor cinci ani. Haideți să vedem liniile de atac ale celor doua mari armate, dar și grupurile partizane care le susțin.

Armada neamțului Iohannis. Semn distinctiv: albastru de Prusia

Iohannis a fost și este un președinte neadecvat. Dar extrem de letal, pentru că tace și face. La nivel uman, este tipologia celui care niciodată nu uită. Creierul din umbra acțiunilor sale a fost și este Eduard Hellvig (acum șef al SRI) – un personaj discret, dar dotat nativ și prin educație cu o mare capacitate de sinteză și analiză. Hellvig este „master brain”, pupitrul de control al Armatei lui Iohannis. Hellvig este implicat de doi ani în jocurile subterane de putere din SRI, fapt care îi diminuează concentrarea și sprijinul total pentru Iohannis. L-a gestionat eficient pe generalul Coldea; acum însă trebuie să lupte cu el pe toate fronturile. Coldea este infectat de virsul puterii, de care nu va scăpa vreodată. Nu întâmplător, Coldea a lăsat de înțeles că are o înțelegere cu Dragnea, șeful celeilalte Armate, colorată în roșu de Kiev, să spunem. Problema lui Hellvig este că în esență este un individ mânat de bune intenții, dar care trebuie să înțeleagă că vremurile pe care le trăiește sunt unele de „sânge și foc”. Hellvig este vânat de ceva vreme de LCK, aka Kovesi de la DNA. Strategic, șeful SRI trebuie să lupte pe două mari fronturi: cu Coldea și Kovesi, dar și cu Dragnea și PSD. Dacă îi distruge pe Kovesi și Coldea, atunci îl ajută pe Dragnea. Dacă îl ajută pe Dragnea, atunci își pune șeful într-o postură de combat unu la unu. Și Hellvig, și Iohannis fac greșeala să îl subestimeze pe Dragnea, dintr-o atitudine elitistă (să-i spunem de sorginte ardelenească). Factual, capacitatea de șantaj – adică de putere reală – este în mâna lui Kovesi și Coldea. Oricând, Hellvig poate fi săltat de DNA din scaunul său de director SRI. O știe și el, o știu și Kovesi și Coldea. Hellvig, dar și Iohannis sunt obligați să le dea celor doi acces la putere în continuare. Cei doi sunt aliații lor, dar nu din loialitate, ci din raporturi de forță. Ca să nu folosim termenul de „șantaj”, subînțeles.

Marea problemă a lui Hellvig, strategul Armadei lui Iohannis, este tocmai incapacitatea șefului său de a înțelege subtilitatea jocului. Ce-i drept, Iohannis joacă inteligent când dă semnale că o susține pe Kovesi – nu din mare simpatie (se înțelege), ci din nevoia de șah continuu la PSD și Dragnea. Iohannis și Hellvig vor ajunge la un moment dat să înțeleagă că de fapt Kovesi are jocul ei personal de supraviețuire și, oricâte gesturi de loialitate face, totul este o perdea de fum. Interesul imediat cere însă ca șefa DNA să rămână în funcție și să belească în continuare clasa politică. Dar dacă Kovesi lucrează la câteva mari dosare de corupție cu ținta Hellvig & Iohannis? Cum se va desfășura discuția între cei trei? Sau a avut loc deja? Strategic, Kovesi ar trebui salvată și extrasă din ecuație în perioada următoare, fără a o transforma într-un adversar. Până la urmă, în acest moment în care s-a afundat atât de adânc în jocurile de putere din România (fără sa vrea oarecum), Kovesi își dorește doar să supraviețuiască, să iasă bine din mizeria aceasta. Moral nu ar fi corect (pentru ce a făcut); strategic este însă inevitabil. Dar ce faci în continuare? Dispariția lui Kovesi îl întărește pe Dragnea. O dilemă greu de rezolvat în așteptarea alegerilor prezidențiale din 2019. Acum se joacă încă la așteptare, însă Iohannis și Hellvig trebuie să decidă: cum îi calmează în mod real pe Coldea și Kovesi?

O altă situație ce comportă un tratament dificil: cum procedezi cu generalul Coldea? Cum îl împaci – măcar să-ți fie neutru, dacă nu aliat? Toate variantele indică un compromis major pe care președintele îl face deja și va fi obligat să îl facă în continuare față de aceste două personaje: Kovesi și Coldea. Nici nu vă puteți imagina ce rețea de putere și influență are în continuarea Coldea la dispoziție. Se pot scrie romane. Cei doi continuă să dea de înțeles că dețin sprijinul Departamentului de Stat al SUA, al ambasadei și cine știe al căror instituții cu trei litere de peste Ocean.

Pe tabla de joc în Armata lui Iohannis se află și procurorul general al României, dar și aproape trei sferturi din Consiliul Superior al Magistraturii. Miza este de fapt controlul Inspecției Judiciare. Conducerea Inspecției joacă anti- Kovesi, anti-Lazăr, implicit se situează în tabăra anti-Iohannis. Dacă ministrul Justiției pune control pe Inspecție, procuratura (procurorii simpli și cei din eșalonul doi de conducere) va contrabalansa în tabăra pro-PSD. De aici și frământările din aceste zile.

Pe câmpul de bătălie Iohannis se mai poate baza pe un PNL semi-impotent, pe o echipă de consilieri de la Cotroceni de slabă factură, oameni plătiți prost, slab dotați intelectual, interesați doar de sinecuri. Oastea de strânsură politică îi cuprinde și pe cei de la USR (niște găini bete fără cap), dar și pe Cioloș, bine împănat cu relațiile sale la Bruxelles. La grămadă intră și Serviciul de Protecție și Pază (SPP). Nostalgicii se pot întreba: oare ce a mai rămas din unitatea de informații a generalului Burian, unitatea Zeus? Parțial, în luptă poate intra și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), dar generalul Opriș nu are aceeași chimie pe care o avea cu președintele Băsescu. Iohannis nu socializează, el dă ordine și vrea să fie servit (și nu o spun într-un sens total negativ). Oastea lui Iohannis pare așadar eterogenă și haotică.

Piesa de rezistență a lui Iohannis în acest război cu Armata PSD-Dragnea este însă Serviciul de Informații Externe. Este un fel de bombă cu hidrogen, pe care nu o simți, nu o vezi. SIE este atât de implicat în sferele de influență economice și politice din România, încât băieții de la SRI par acum mici copii după distrugerea Binomului. SRI fără brațul înarmat al DNA și al transformării Justiției în câmp tactic nu putea deveni un jucător de talia SIE. A aresta oameni fără discernământ nu este vreo mare șmecherie – istoria este plină de isterici de teapa celor de la SRI & DNA. Să scoți însă câteva milioane de tineri la vot este o treabă complicată și subtilă. SIE înseamnă sume colosale de bani, oameni acoperiți, mass media, operațiuni speciale și influență în toate colțurile societății. Problema pentru Iohannis este că actualul șef al SIE, generalul Silviu Predoiu, nu vrea să participe la viitorul război pe viață și pe moarte (adică pe pușcărie) din 2019.

Pornind de la situația din SIE, în cel de al doilea episod, o să descriu aliniamentul Armatei Roșii a PSD. Pare o armată care va pierde alegerile prezidențiale din 2019, dacă este să citim anumite sondaje. Iohannis însă mai are de luptat: el nu trebuie să uite că România și românii l-au făcut președinte dintr-un compromis.

8 comentarii la “Războiul celor 2 Roze: Armata Albastră a lui Iohannis vs Marea Armată Roșie PSD (ep. 1)

 1. Felicitari pentru aceasta analiza cuprinzatoare a „razboiului” politic din Romania.Daca este asa cum scrieti dvs, ca se lupta doua „armate” politice, dati-mi voie sa cred ca numai asa democratia mai are o sansa in Romania. Sper ca nu sunteti nostalgic dupa cei 10 ani de regim securisto-mafiot ai lui Basescu care conducea tara ca un satrap, subordonand totul: SRI, SIE, DIPI, SPP, (in)justitie (CSM, DNA, Parchet General), mass-media (exceptie facand doar trustul lui Voiculescu), Parlament,ICR,”intelighentia” romaneasca (Liiceanu, Plesu, Cartarescu, Patapievici, Alex. Stefanescu, etc), comunitatea oamenilor de afaceri (exceptie Dan Voiculescu si mai tarziu, SOV)… Cei10-12 ani de regim basisto-securisto-mafiot au dus la saracirea celor batrani, la parasirea tarii de catre cei tineri, la promovarea non-valorilor, imoralilor, obedientilor si santajabililor, neincrederea in democratie, etc

 2. Scenariul din ep 1 este dintr-un film pentru copii cu franturi lipsite de logica.O grupare presedinte -SRI nu poate fi atat de lipsita de strategie incat sa fie calcata in picioare de niste politruci deloc imaculati.Sunt curios cum va prezenta PSD ,partidul care da lovitura de gratie ultimei farame de moralitate din societate,campioni la manipulare si dezbinare fara precedent care pentru a-si duce pana la capat lupta impotriva justitiei ,nu are nici o rezerva sa lanseze numai atacuri care dezbina populatia pana la ura apropiata unui razboi civil,ne izoleaza de UE si USA…..

 3. Autorul se afla intr-o confuzie permanenta si, in acelasi timp, intr-o stare permanenta de teama, incercind sa nu-i provoace pe puternicii zilei. Iata: „Până la urmă, în acest moment în care s-a afundat atât de adânc în jocurile de putere din România (fără sa vrea oarecum), Kovesi își dorește doar să supraviețuiască, să iasă bine din mizeria aceasta. Moral nu ar fi corect (pentru ce a făcut); strategic este însă inevitabil. Dar ce faci în continuare? Dispariția lui Kovesi îl întărește pe Dragnea. O dilemă greu de rezolvat în așteptarea alegerilor prezidențiale din 2019. Acum se joacă încă la așteptare, însă Iohannis și Hellvig trebuie să decidă: cum îi calmează în mod real pe Coldea și Kovesi?” Cum vine asta „(fără sa vrea oarecum)”? Si confuzia apare din afirmatiile precum Coldea (fara Kovesi?)este de partea lui Dragnea Si, dupa cum scrie mai sus, „Dispariția lui Kovesi îl întărește pe Dragnea.”
  O alta mostra: „Iohannis nu socializează, el dă ordine și vrea să fie servit (și nu o spun într-un sens total negativ). Oastea lui Iohannis pare așadar eterogenă și haotică.” Se pune in garda Autorul, Silviu Manastire! Pina la urma ce trebuie sa intelegem? Ca exista o lupta pentru putere stiam si noi, ba chiar usor de tradus, de vizibil, din alte comentarii prin care se spune ca se pregateste pentru alegerile prezidentiale candidatura omului agreat de SUA, care, asa se aude, are si cetatenie americana, iar actele faptuite si de o parte si alta sustin ipoteza unei candituri a Codrutei Kovesi, de atitea ori aparata la vedere de ambasada SUA, de alte ambasade, care au recompensat-o pt. neinterventia in afacerile daunatoare Romaniei, favorabile lor, firmelor mari – multinationale, lasate in liniste in activitatea continuua de evaziune fiscala! Vrea autorul sa spuna ceva, are de dezvaluit ceva? Sau distribuie confuzia? De partea cui se afla, fiindca se vede clar ca PSD nu-i pe placul sau, cu toate ca nu are argumente impotriva! Aici este cam ce vrea Manastire: „Pornind de la situația din SIE, în cel de al doilea episod, o să descriu aliniamentul Armatei Roșii a PSD. Pare o armată care va pierde alegerile prezidențiale din 2019, dacă este să citim anumite sondaje. Iohannis însă mai are de luptat: el nu trebuie să uite că România și românii l-au făcut președinte dintr-un compromis.”

  1. Iohanis a ajuns PRESEDINTE prin votul majoritar al DIASPOREI care a vrut sa se „RAZBUNE” pe prostii de romani ramasi in tara sa „munceasca si sa plateasca taxe si impozite” !!! Acum aud ca vreau sa „desfinteze-anuleze” inclusiv PENSIILE !!! Eu propun ca sa-i fie ALOCAT-DESTINAT-CEDAT inclusiv Palatul Cotroceni fascistului-nazist ca sa-l inchirieze in scop PERSONAL !!!

   1. Eu locuiesc in afara tarii si cunosc destui romani pe care nu mai votat de cand au parasit tara pentru ca au alte griji mai importante: job, familie, etc. Cine crede in povestea ca „diaspora” voteaza masiv si poate schimba rezultatul alegerilor greseste: jocurile murdare care duc la fraudarea alegerilor de cel putin 15 ani, sunt facute acolo de catre SRI, DNA, STS, BEC, MAI, unii patroni de ziare si televiziuni, unele ambasade straine (vezi si cazul din SUA, unde Trump si echpa lui sunte cercetati pt ca au beneficiat de ajutorul lui Putin pt a castiga alegerile)… Dragi romani, indiferent ce veti vota la Presdintie, intotdeauna va castiga cel „ales” de catre stapanii Romaniei de la Bruxelles, Berlin, Washington…

 4. Numai elucubratii si prostii!
  Daca era asa, nu aveau americanii incredere sa-si aduca aici nici macar un jeep …
  E un articol care nu se ridica mai sus de mentalitatea unei pensionare pasionate de telenovele turcesti.

 5. Indiferent de zbaterile din tara, de ce face Coldea, ce face Kovesi sau SIE. mandatul lui Iohannis a fost rezolvat – le cumpara americanilor aramemnt d evreo 10 MILIARDE dolari. Cam gras peschesul pentru firmanul de presedinte, iar dobitocii din PSD s-au apucat sa spuna ”o yes, my dear Trump”si noi pupam papucul ”sultanului”. Intre timp noi facem caz ca se maresc salariile si pensiile, ca nu ar fi bani pentru asta, ce conteaza ca romanii in majoritate sunt muritori de foame si ingheata de frig iarna in apartaemnetele deconectate de incalzirea centrala. Toy injuram ”foametea” din timpușl lui ceausescu, dar inca nu am ajuns la nivelul de trai din 1989 ne spun statisticienii. In foametea asta disperata noi aruncam banii pe prostii….Suntem SINGURA tara care cheltuieste 2% din PIB, in rest nici o tara UE nu face asta….vorba aia si cu pantalonii rupti in fund si cu fudulie muritoare de foame. Iohanii va fi presedinte, iar noi vom plaati nota de plata….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *