„Războiul CIREȘELOR”: Fermierii polonezi sunt revoltați de „invazia” cireșelor românești pe piața locală

Sursă foto: Freepik

Fermierii din Polonia sunt revoltați de „invazia” cireșelor românești pe piața locală, acuzând concurență neloială din partea producătorilor din România și Ungaria.

Scandalul a izbucnit după ce zeci de camioane cu numere românești au descărcat cantități mari de cireșe în piețele angro din Cracovia, vândute la prețuri mai mici decât cele locale.

În ultimele săptămâni, piața de fructe din Polonia a fost inundată de cireșe provenite din România, fapt ce a declanșat nemulțumirea fermierilor polonezi.

Aceștia susțin că prețurile la care sunt vândute aceste cireșe, între 7 și 17 lei (echivalentul a aproximativ 10 zloți per kilogram), sunt sub prețurile pieței locale, afectându-le astfel veniturile.

„Piața este plină de cireșe din România. Au fost în frontieră 40 de camioane românești, iar șoferii spun că dau cu 10 zloți kilogramul”, a declarat un pomicultor polonez, citat de Observator News.

Fermierii polonezi susțin că aceste cireșe sunt vândute ca produse autohtone, deși sunt aduse din România și Ungaria. Aceștia au cerut Guvernului de la Varșovia să intervină pentru a-i proteja de concurența neloială, acuzând că ambalajele lor sunt copiate și distribuite ca fiind produse locale.

„Aceste cireșe nu au niciun însemn privind țara de origine, chiar dacă intermediarii aveau documente însoțitoare, facturi, în care scrie clar că provin din Ungaria. Când apar inspectorii, toate mașinile pline cu marfă fără acte legale de proveniență sunt închise și abandonate de șoferi”, explică Ryszard Mroz, inspector Protecția Consumatorilor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: