Războiul declarațiilor PSD-PNL: liderii partidelor ies la atac înainte de prezidențiale

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mai sunt doar câteva luni până la alegerile prezidențiale, iar Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au decis să iasă la atac chiar dacă nu a început campania electorală. Între cele două partide, aflate la guvernare de 3 ani, este un adevărat război al declarațiilor, mai ales după scandalul de la Spitalul Pantelimon din București.

PSD, ironii despre cartea lui Ciucă

Mihai Tudose, europarlamentar PSD, și Marcel Ciolacu, președintele PSD, au lansat mai multe atacuri la adresa lui Nicolae Ciucă, președintele PNL. Tudose și Ciolacu au ironizat despre cartea scrisă de liberal. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu sunt politicienii care au cele mai mari șanse să intre în turul doi la alegerile prezidențiale, iar acest lucru este suficient pentru a porni un război politic.

„Cât despre cartea în sine, nu a văzut-o nimeni deocamdată. Înţeleg că singurul care a citit-o a fost domnul Rareş Bogdan că s-a pronunţat şi la adresa conţinutului. El a contextualizat-o cu «Capra cu trei iezi». Înţeleg că e pe aproape ca şi conţinut”, a spus Tudose.

Marcel Ciolacu a ieșit la atac împotriva partenerului său de guvernare, spunând că Ciucă nu l-a solicitat pentru prefața cărții.

„Nu m-a solicitat domnul Ciucă pentru prefaţă. (…) O să fie un best-seller, sunt ferm convins, mai ales că ţinem cont de ce promovare a avut”, a declarat președintele PSD.

Ciucă pune tunurile pe Rafila și Ciolacu

Nicolae Ciucă a decis să se apere de atacurile lansate de Marcel Ciolacu și Tudose în ultimele zile și i-a recomandat premierului să se concentreze pe scandalul de la Spitalul Pantelimon din București.

„Îi transmit să stea liniștit! Va avea un exemplar cu dedicație, sper că va reuși să-l citească. Dar până atunci, în calitate de partener de coaliție, îi solicit să trateze cu maximă responsabilitate situația de la spitalul Pantelimon. Am observat controversele din presă și declarațiile contradictorii ale premierului Marcel Ciolacu.

Cred că este nevoie de mult mai mult curaj politic și onestitate. Trebuie spuse lucrurile exact așa cum sunt, fără a căuta popularitate. Indiferent cine a greșit, dacă s-au grăbit procurorii sau dacă există vreo situație în care medicii au acționat în afara normelor, premierul României trebuie să transmită încredere în justiție și sistemul de sănătate. Nu să spună azi ceva, iar mâine altceva. Este cea mai nefericită decizie, iar românii nu au nevoie de atitudini politicianiste în asemenea situații”, a scris Ciucă.

Premierul Ciolacu nu a rămas dator și după o oră a publicat un mesaj în care i-a răspuns lui Ciucă. Președintele PSD a precizat că Nicolae Ciucă știa de cazul azilurilor din februarie (deși scandalul izbucnise în iulie), dar a stat „ascuns prin birouri”. În cazul tragediei de la Spitalul Pantelimon, Marcel Ciolacu a preferat să-l apere pe Alexandru Rafila, deși s-a descoperit că Ministerul Sănătății nu a fost capabil să facă un control corect în spital.

„Atacurile isterice sunt apanajul oamenilor politici slabi și disperați, nu al bărbaților de stat, de la care lumea așteaptă #soluții la problemele lor. Să te prăbușești așa, după ce ai bătut marșul ”stabilității” la înviorare, la prânz și seara, este destul de trist. Și ipocrit!

(…) Așa cum decența a primat și în scandalul azilurilor, unde,  deși știa din februarie,  premierul de atunci a stat ascuns prin birouri. Eu mi-am asumat problema și am luat măsuri, chiar dacă asta a însemnat plecarea unor miniștri.

(…) Îi recomand deci domnului Ciucă să scrie mai mult la vestita sa carte și mai puțin pe rețelele sociale. Altfel, riscă să aibă mai multe panouri publicitare decât pagini la această ”Capră cu trei iezi” liberală de 2 milioane de euro”, a scris Ciolacu.

Nicolae Ciucă i-a răspuns imediat lui Marcel Ciolacu, iar războiul dintre PSD și PNL era deja aprins și se extindea și la ceilalți lideri. Președintele PNL a avut o replică dură pentru Marcel Ciolacu, arătând că este ridicol ca actualul premier PSD să facă dezbateri despre cărți. Cel mai probabil, Ciucă s-a referit la faptul că Ciolacu a terminat studiile foarte târziu.

„Am citit postarea-replică a “colegului” Marcel Ciolacu. Dacă ar fi să-i răspund în același fel, aș putea spune că nu cred că a citit-o înainte de a fi postată. Nu o fac pentru că nu vreau să alimentez starea de nervozitate a unui premier PSD pus în fața unor situații care implică termenul de MALPRAXIS.

Ridicolul situației vine din insistența lui Marcel Ciolacu de a purta dezbateri despre cărți. Tragicul vine din situația de la spitalul Pantelimon relevată de anchetă, care, o repet, cere acțiuni și responsabilitate guvernamentală. Insist ca premierul să se aplece asupra problemei, nu să vorbească despre cărți și marketing politic. Are o criză uriașă de gestionat”, a scris Ciucă.

Războiul a continuat între PSD și PNL

Chiar dacă liderii celor două partide au decis să nu mai răspundă la provocări, războiul a continuat între PSD și PNL. Ceilalți lideri au ieșit la atac pentru a-și apăra colegii și pentru a-i ataca pe rivalii lor.

Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a sărit în apărarea lui Ciolacu și l-a atacat pe Ciucă, din nou pe subiectul cărții. Totodată, Romașcanu l-a atacat și pe Rareș Bogdan.

„e foarte posibil ca Marcel Ciolacu să citească #VolumulInvizibil cu condiția minimală ca Dl. Ciucă să-l scrie personal. Măcar pe acesta, dacă înțelegeți ce vreau să spun…

cică banii din vânzări (1.000, 10.000 EUR… dacă nu cumva va fi achiziționat drept carnet de membru PNL de către suflarea galbenă 🤔) vor merge către cauze nobile. Cred că nobilele cauze ieșeau mai bine dacă primeau valoarea reclamei…

(…) că își câștigă pâinea exclusiv cu gura, nu mai e un secret pentru nimeni. Nu există nimic trecut la realizările dumnealui decât un șir nesfârșit de vorbe. Unele, rarisime, mai bune, altele doar elanuri de conjunctură, înălțând sau coborând personaje cu timbrul vocii sale, funcție de ce i se suflă în cască”, a scris Romașcanu, publicând o poză cu Ludovic Orban și alți membri PNL, care consumau alcool în birourile Guvernului.

Sursă foto: Facebook/ Lucian N. Romascanu

Gabriel Zetea, președintele CJ Maramureș, a lansat un atac dur la adresa lui Rareș Bogdan. De asemenea, a vorbit și despre finanțarea cărții lui Ciucă.

„Criticul de literatură Rareș Bogdan, care a promovat prin toate șanțurile cartea ”Pas cu Pas” a lui Iohannis s-a urcat ulterior în trenul „generalului” Orban, de unde a coborât pentru a declanșa festivalul democrației lui Cîtu.

(…) Finanțarea cărții intră sub incidența infracțiunii de delapidare, iar persoane din alte partide au fost condamnate pentru fapte similare. Legea Finanțării Partidelor Politice nu permite cheltuirea banilor din subvenție pentru campanii de marketing ale unor produse comerciale realizate de membrii partidului. Așteptăm cu nerăbdare să vedem cum se va încheia acest episod din saga Rareș Bogdan, Nicolae Ciucă & Co”, a scris Zetea pe rețelele de socializare.

Marian Mina, parlamentar PSD, i-a atacat pe Rareș Bogdan și Nicolae Ciucă fără nicio ezitare, folosind cuvinte foarte dure:

„Rareș iar a schimbat rujul (sau pastilele) și îi provoacă reacții adverse. PNL-istul cu gura mare şi… atât – Rareş Bogdan – a încercat să facă şi el o aroganţă la adresa social-democraţilor, spunând că „pot să citească etichetele cutiilor de whisky din bibliotecă”. (…) Cum îţi imaginezi că românii au uitat că, în timp ce guvernul devenise loc pentru chefuri cu whisky şi trabucuri, aţi închis spitale pe bandă rulantă, aţi ţinut bolnavii cronici pe la uşi şi aveţi pe tura voastră oameni care au murit arşi la ATI?!VOI beaţi şi fumaţi, în timp ce românii îşi îngropau morţii în saci de plastic!” a scris Mina.

Gheorghe Șoldan, parlamentar PSD, a lansat și el un atac dur la adresa lui Nicolae Ciucă, spunând că ar fi „un om laș”.

„Un #OmLaș în slujba țării! Acesta este domnul Ciucă, cel care plătește alte milioane din bani publici ca să se cațăre pe cadavre sperând că asta îl va duce în turul doi”, a scris Șoldan.

Liberalii care l-au apărat pe Ciucă

Liderii PNL s-au mobilizat imediat pe rețelele de socializare și au sărit în apărarea lui Nicolae Ciucă. Atacurile au continuat să fie dure, iar raportul dintre cele două mari partide pare într-o criză profundă. Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu au ajuns la o confruntare directă, ce s-a răspândit în cele două partide.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, l-a acuzat pe Ciolacu că îl protejează pe Rafila după scandalul de la Spitalul Pantelimon.

„Cel mai grav ,,MALSPRASI” al PSD este faptul că Marcel Ciolacu îl ține în brațe pe ministrul Rafila.Țara e zguduită de tragedia de la Spitalul Sf. Pantelimon și Marcel Ciolacu încearcă să distragă atenția publică. Domnul Ciolacu se preface că nu vede faptul că în mandatul său, din nefericire, mor oameni în spitale, cu acuzații cutremurătoare din partea procurorilor. (…) Cred că Marcel Ciolacu ar trebui să învețe din experiența altor foști premieri și președinți PSD, care au fost penalizați la vremea lor de români tocmai pentru această aroganță și agresivitate excesivă, mai ales în momente în care și-au pregătit candidatura pentru prezidențiale”, a scris Stroe.

Sursa foto: Facebook

Alexandru Muraru, liderul PNL Iași, a declarat că Marcel Ciolacu încearcă să distragă atenția de la scandalul din Spitalul Pantelimon. Muraru a precizat că Ciolacu îl apără pe Rafila, dar și pe abuzatorii sexuali din universități.

„Atacurile PSD la adresa Partidului Național Liberal, dar mai ales ironiile lui Marcel Ciolacu, sunt făcute doar pentru a deturna atenția de la ministrul Rafila și nenorocirile din Spitalul Pantelimon. În loc să se ocupe de tragediile din sănătate, preferă să facă glume și să atace. (…) Marcel Ciolacu nu doar că apără abuzatorii sexuali din universități, așa cum a declarat public în cazul SNSPA, dar lipsa de empatie față de victimele de la Spitalul Pantelimon și familiile acestora este pur și simplu revoltătoare, în aceeași notă cu fuga de răspundere a ministrului Rafila. Arogantul din conducerea Executivului l-a acoperit mereu pe Rafila pentru ca i-a fost teamă de ambițiile prezidențiale ale acestuia, dar care acum îi complică drumul spre ceea ce va fi, de fapt, moartea lui politică: candidatura la prezidențiale”, a scris Muraru.

Virgil Popescu, europarlamentar și fost ministru PNL, l-a acuzat pe Marcel Ciolacu că practică o „politică de barbut”.

„Premierul Ciolacu ar trebui să își dea seama că gravitatea cazului de la spitalul Pantelimon cere măsuri imediate, nu tergiversări sau jocuri politicianiste. (…) Asumare! Măsuri concrete! Decizii! Asta cerem de la premierul țării! Domnule Ciolacu, românii s-au săturat de “politică de barbut”!”, a scris Popescu.

Gabriel Pleșa, care a revenit recent în PNL și a câștigat al doilea mandat de primar, l-a atacat foarte dur pe Alexandru Rafila. Pleșa a pus pe Facebook o poză cu Rafila și o coasă.

„Atunci când ești ministru al Sănătății și Parchetul îți spune oficial că unii medici au ucis bolnavi pentru a face loc la paturi, există o singură decizie politică: demisia ministrului cu coasa, dl Rafila! Este evident că s-a încercat mușamalizarea cazului, mai ales că cei trimiși să verifice acuzațiile au mușamalizat totul. Însă ceea ce este mai revoltător este faptul că premierul și președintele PSD, dl Marcel Ciolacu, face scut în jurul ministrului cu coasa! Demiteți-l pe ministrul cu coasa, domnule Ciolacu, chiar dacă e vorba de unul din miniștrii dumneavoastră!” a declarat Pleșa.

Rareș Bogdan a continuat și el războiul cu liderii PSD, dar a preferat să o facă pe la mai multe televiziuni.

„Văd o preocupare a socialiștilor pentru cărți. (…) Cred că din toată conducerea PSD, doar domnul Dîncu ar putea să poarte un dialog legat de lecturi, cărți și scriitură. Restul sunt departe de acest domeniu, pot eventual să discute despre cutiile de la sticlele de whisky”, a spus Rareș Bogdan, într-un interviu.

„Rafila trebuie să dea niște explicații. Premierul ar trebui să-l lase din brațe și să explice extrem de clar această poziționare ciudată a ministrului Rafila în cazul de la Spitalul Pantelimon (…) Îl asigur pe domnul Marcel Ciolacu că nu vom mai tăcea și nu vom mai accepta orice năzbâtie sau orice poziționare diferită a diverșilor lideri PSD, pentru că nu este firesc. Nu suntem deloc disperați”, a mai declarat Rareș Bogdan, într-o altă emisiune.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: