Skip to content
Politică

Războiul din interiorul PNL atinge paroxismul. Cine ar putea sta în spatele atacurilor concertate la adresa lui Orban

psnews.ro

În PNL tensiunile ating paroxismul zilele acestea. În week-end, Rareș Bogdan a lansat o nouă tiradă la adresa președintelui PNL, Ludovic Orban, chiar la emisiunea lui Ion Cristoiu, spunând că lui Orban „i s-a umflat capul. Și-a închipuit că e câinele alfa, lupul alfa, omul fără de care România nu merge”. Momentul marchează practic intensificarea atacurilor la adresa conducerii PNL și mutarea războiului pe scena publică.

Cine ar putea fi de fapt în spatele atacurilor

Este greu de crezut că atacurile lansate în ultima vreme la adresa lui Orban și mai ales ieșirea lui Rareș Bogdan la adresa președintelui PNL s-a făcut fără știrea președintelui Iohannis. Arhitectura actuală a guvernării este complicată de faptul în executivul bicefal format din președinte și premier, acesta din urmă nu este și liderul PNL. Avem practic un soi de reeditare a situației din PSD de acum câțiva ani, în care Liviu Dragnea era președintele PSD, dar nu și premierul, deși în mod tradițional acest rol îi revine liderului de partid. Situația actuală îl avantajează pe Orban, care rămâne liderul PNL și nu încasează loviturile de pe urma unui eventual eșec al guvernării, acest eșec fiind decontat de Cîțu. În plus, acesta din urmă este văzut de mulți drept un soi de marionetă a lui Ludovic Orban. Existența mai multor centre de putere atât în PNL, cât și în executiv, complică și mai mult ecuația.

Tranșarea problemei conducerii partidului ar rezolva într-o bună măsură ecuația, eliminând centrul de putere coagulat în jurul lui Orban. Pe lângă complicata ecuație a funcționării executivului, teama de un nou Dragnea s-ar putea să reprezinte o motivație în plus pentru cei care se opun acum vehement lui Ludovic Orban. Iohannis și-ar dori pe cineva cu care să poată “colabora” atât la Palatul Victoria, cât și în PNL. Orban are propriile mize în război, care țin de supraviețuirea sa politică, iar problema subordonării în fața președintelui ridică semne de întrebare.

Ce i se poate imputa lui Orban

Punctual, există câteva lucruri care i se pot reproșa lui Orban. Probabil că principala nemulțumire vine din modul în care Orban a negociat împărțirea ministerelor în negocierile cu USR-PLUS și UDMR. Orban avea o miză personală după pierderea funcției de premier, dorindu-și șefia Camerei Deputaților. Era clar că trebuia să facă compromisuri, însă aceste compromisuri nu au fost pe plac celor din vârful PNL. Pe lângă asta, eșecul parțial din alegeri, acolo unde PNL s-a clasat sub PSD a fost o palmă dură încasată de liberali. Căutarea unui țap ispășitor s-a oprit previzibil la liderul partidului – Ludovic Orban. Acesta însă a considerat necesar să demisioneze doar din funcția de premier, nu și din cea de președinte al PNL.

În plus, situația lui Costel Alexe îl pune în dificultate pe Iohannis. Există diferențe de viziuni între Orban și Iohannis privind situația lui Alexe. Pe de o parte președintele consideră că acesta ar trebui să demisioneze, pe de altă parte, Orban închide ochii la această situație. Faptul că Alexe ar putea fi lucrat din interiorul PNL nu ar fi o surpriză, însă lucrul acesta nu diminuează din gravitatea faptelor fostului ministru.

Până la tranșarea chestiunii privind conducerea PNL,  războiul va continua și nu este exclus ca în viitorul apropiat să mai vedem atacuri la adresa lui Orban lansate de alți membri PNL, impulsionați acum de ieșirile publice ale lui Florin Roman și Rareș Bogdan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *