Războiul din Israel. Chifu, analist politică externă, spune de ce serviciile secrete israeliene au dat greș

Iulian Chifu - Puterea Stirilor

Invitat la emisiunea Puterea Știrilor, analistul de politică externă Iulian Chifu, președinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor, a vorbit despre premisele războiului izbucnit sâmbătă în Israel.

Astfel, Chifu a declarat că războiul din Israel este o izbucnire violentă a unui conflict ce datează de foarte mult timp, însă  este pentru prima oară de la independență când trupe palestiniene, cum este Hamas, pătrund în statul Israel, în regiunea locuită de israelieni.

Analistul de politică externă a răspuns și la întrebarea de ce serviciile secrete israeliene au dat greș, dar și de ce Hamas a ales să atace acum. Iată ce a spus Iulian Chifu:

„Să știți că e un un început foarte greu. Vorbim de cel mai lung război practic, considerat un război perpetuu, început în 1948, dacă nu vrem să mergem chiar mai în detaliu și mai în adâncime, cu fondarea statului Israel și cu contestarea acestui stat de către, în primul rând, palestinienii din regiune, în al 2-lea rând, statele arabe din regiune. O istorie complicată. Sigur, putem vorbi de cel de-al 5-lea război major între populația arabă și statul Israel, dar este pentru prima oară de la independență când trupe palestiniene, iată Hamas de data aceasta, pătrund în statul Israel, în regiunea locuită de israelieni.

Sigur, am mai avut infiltrări pentru capturarea și extragerea de scuturi umane de tip militari ostatici, dar acestea erau operațiuni punctuale de natură teroristă, așa cum am avut în anumite etape atacuri teroriste în succesiune în interiorul Israelului, dar o agresiune ofensivă de această factură nu am avut recent. De asemenea, și la capitolul tirurilor cu rachete suntem în aceeași situație”, a declarat Iulian Chifu, la Puterea Știrilor.

De ce au dat greș serviciile secrete israeliene

„De 2 ani, Hamasul nu mai utilizează tirurile cu rachete și a încercat, ca și celelalte organizații din Fâșia Gaza – mă refer în mod specific la statul islami –  să nu aibă asemenea tiruri. A fost și o componentă de disimulare și o componentă de pregătire mai degrabă pentru apărare, sub care s-au derulat pregătirile pentru această invazie. Cert este că decontul, dacă vreți, al acestui eșec al serviciilor de informații din armată, civile, interne, externe, se va decanta întotdeauna după aceea. Niciodată în timpul derulării unei crize nu te apuci să faci o inspecție sau să schimb comandați. După încheierea crizei decontul acesta va fi făcut, așa cum s-a întâmplat după 11 septembrie cu celebra comisie a congresului 9/11 și care a tras concluziile de rigoare și a făcut modificările, fie de ierarhie sau funcționalitate instituțională, fie în privința responsabilităților de natură politică.

Ceea ce se cunoaște momentul de față sunt elementele de transfer de armamente, cu sursă mai degrabă iraniană. De altfel, un număr de vase au fost capturate în timp, în repetate rânduri. În al 2-lea rând, este vorba despre o altă componentă de care s-a vorbit. Nu avem date concrete și nu putem să punem un deget ca pe o probă, dar se vorbește despre întâlniri cel puțin două în Liban, unde a participat și conducerea Hezbollah și a Hamasului și a gărzilor republicane iraniene. Inclusiv la una dintre cele două a fost prezent ministrul de externe actual al statului iranian. Desigur, e vorba de surse de intelligence care au ajuns în spațiul public, nu e vorba de probe. Și aici lucrurile probabil că în timp se vor decanta și vom ști. Însă, ceea ce avem ca afirmație explicită este din partea Departamentului de Stat, că nu există probe vizând o implicare directă a statului iranian în această operațiune, deși Iranul a fost singurul care a salutat și a felicitat Hamasul pentru operațiune. În rest, statele arabe au îndemnat în special la calm și la oprirea ciocnirilor, în timp ce statele occidentale au condamnat agresiunea și au anunțat sprijin pentru statul Israel cu tot ceea ce este necesar”, a mai spus Iulian Chifu, la Puterea Știrilor.

De ce a atacat Hamas Israelul acum

„E o combinație de factori și, să spunem, și un interval nu tocmai fericit. Suntem într-o situație în care partidul premierului Netanyahu a reușit să facă o majoritate doar utilizând o prezență a partidelor de extremă dreapta, reprezentante a coloniștilor israelieniu din Cisiordania, respectiv a partidelor ultra-ortodoxe. O combinație explozivă, radicală. Și lucrul acesta s-a văzut în multiple componente. În primul rând, într-un număr de operațiuni în Cisiordania împotriva palestinienilor, cu ciocniri repetate, cu tentative de a prelua alte regiuni, de a face noi construcții în Cisiordania.

Pe de altă parte, am avut un asalt al Moscheea Al-Aqsa, care este un bloc sfânt pentru musulmani, de către grupări evreiești de extremă dreapta, așa cum avem în Israel și o problemă foarte mare privind o falie internă între cele două componente ale societății, respectiv o falie importantă legată de modificările la legea justiției pe care le încearcă guvernul Netanyahu și majoritatea pe care se sprijină, o lege care ar permite reducerea atributelor Curții Supreme de Justiție și, respectiv, ar pune sub semnul întrebării democrația. De altfel, în fiecare săptămână, sâmbătă, de vreo 40 de săptămâni, avem manifestații de stradă masive în Israel.

Contextul unei asemenea falii interne și divergențele inclusiv între guvern și zona de securitate și apărare, cu amenințări că nu se vor prezenta sub arme sau nu vor răspunde la ordine, care sunt neconstituționale, asta putând fi un cadru, dacă nu de declanșare a unei operațiuni, dar în orice caz, defavorizarea ei. Sigur că și Iranul, și alți actori se uită cu atenție la situația internă și probabil au considerat că o asemenea situație complicată internă, reclamă sau ar crea condiții mai favorabile unei asemenea operațiuni ca cea pe care am văzut-o.

Trebuie spus, însă, foarte clar. Operațiunea nu are niciun orizont, nu a avut niciun orizont. De la bun început, și Hamasul trebuie să fi știut, și toți ceilalți, că nu există nicio șansă ca acțiunea respectivă să ducă la schimbări majore în Israel, să antreneze poate arabii din Israel sau palestinienii din alte zone sau state arabe din zonă ca să escaladeze acest conflict. Am avut doar niște reacții punctuale în zona de nord, iar în rest lucrurile sunt mai degrabă marginale și oricum minuscule. Deci nu s-a pus problema unei antrenări a unui război pe scară largă. În al 2-lea rând, și ideea de a intra pentru a lua ostatici nu s-a justificat. Au fost ucideri la întâmplare într-un festival de muzică, într-o altă zonă împușcați pe stradă sau intrat în case și vânat oameni, iar de acolo e un estimat de 100 de ostatici care au fost luați și duși în diferite locații. Din acest motiv, nici luarea de ostatici nu poate fi considerată un motiv suficient. Deci nu avem o motivație strategică a Hamasului pentru care ar fi făcut o asemenea operațiune. Alți actori din exterior ar putea profita, însă, de această situație”, a mai spus Iulian Chifu, la Puterea Știrilor.

 

A treia zi de război în Israel

Sirenele răsună în Israel de la începutul zilei de sâmbătă, în vreme ce vuietul celor câteva mii de rachete lansate de Hamas din Fâșia Gaza a putut fi auzit de israelienii care s-au adăpostit în buncăre. Premierul Benjamin Netanyahu a spus că Israel „este în război”, iar ministrul Apărării a declarat că îl vor câștiga. Bilanțul victimelor din Israel a crescut la cel puțin 700 de morți și 2.000 de răniți.

În Gaza, riposta israeliană a ucis aproape 400 de militanți palestinieni, potrivit armatei israeliene. Pe de altă parte, oficialii palestinieni spun că cel puțin 400 persoane au fost ucise în atacurile aeriene din Fâșia Gaza iar alte 2.290 sunt rănite. Armata israeliană susține că a preluat din nou controlul tuturor zonelor atacate de Hamas.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: