Skip to content
Politică

Războiul din justiție. Boștinaru îi dă peste nas lui Lazăr și-l trage de mânecă pe Toader EXCLUSIV

lipovanul.ro

Eurodeputatul Victor Boștinaru (vicepreședinte al grupului S&D din Parlamentul European) a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care i-a dat peste nas procurorului general, Augustin Lazăr, pentru felul în care acesta s-a raportat la războiul momentului din justiție – cel purtat între Inspecția Judiciară (IJ) din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), de o parte, și Direcția Națională Anticorupție (DNA), de cealaltă parte.

VEDEȚI ȘI: UPDATE Ia amploare scandalul din justiție: magistrații o dau pe Kovesi pe mâna CSM

Concret, europarlamentarul a subliniat că acest conflict este un argument în plus pentru ca Tudorel Toader să treacă IJ de la CSM la Ministerul Justiției, întrucât – având în vedere actuala majoritate pro-DNA din Consiliul Superior al Magistraturii – cei de la Inspecția Judiciară nu au nicio șansă să-și găsească dreptatea.

„Pe de o parte, acesta e doar vârful icebergului. Cu fiecare episod pe care îl vedem, îl trăim sau îl auzim, începem să înțelegem mai bine situația reală și fața reală a ceea ce se chema «statul de drept» și «lupta împotriva corupției». Mă gândesc la practici pe care una sau alta dintre părți le denunță ca fiind «presiuni insuportabile», «dictatură», «intimidare», «teroare». Pe de altă parte, episodul de astăzi (cu actori de data aceasta din cadrul Inspecției Judiciare) confirmă justețea propunerii ministrului Tudorel Toader, că Inspecția Judiciară trebuie scoasă din situația în care se află în prezent. E a nu știu câta oară când Inspecția Judiciară este supusă presiunii – și acest lucru este probat! Data trecută era episodul de tentativă de decapitare a Inspecției Judiciare; astăzi este episodul în care un membru al Inspecției Judiciare denunță presiuni făcute asupra sa și apoi probabil se lasă convins să joace altă partitură. Oricare dintre cele două ipostaze în care am văzut persoana respectivă fac ca până la urmă credibilitatea actului de inspecție judiciară să fie grav pusă în discuție. Și nu în ultimul rând: CSM-ul, datorită unei majorități la limită – dar bine coordonate – pare dispus să acopere orice formă de abuzuri, orice formă chiar și de presupuse încălcări ale codului de conduită, ale legalității, ale modului de a opera întâlnit la unele entități din cadrul puterii judecătorești”, a explicat Boștinaru.

În ceea ce îl privește pe Augustin Lazăr, Victor Boștinaru l-a criticat pe procurorul general pentru modul superficial în care tratează problema.

„Ca să citez din domnul procuror general: «Nu e bine să ne anchetăm unii pe alții». Domnia sa nu-și pune problema, însă (și asta este de-a dreptul năucitor), că nu e bine ca procurorii să vorbească așa cum vorbesc. S-ar părea că limbajul profesional Negulescu e mai degrabă regula decât excepția în lumea procurorilor. Pe de altă parte, domnul Augustin Lazăr nu-și pune problema că faptele puse în discuție n-ar trebui să se întâmple. Iar dacă s-ar întâmpla, ele ar trebui de îndată investigate și sancționate. Concluzia este simplă: proiectul de reformă propus de ministrul Toader trebuie să ajungă cât mai repede în faza de implementare, pentru a stabiliza un sistem care altfel este confruntat cu turbulențe interne teribile. Și aici nu fac decât să-mi adaug opinia neprofesionistă, ci doar politică: sunt de acord cu cererea celor două principale asociații profesionale (UNJR și AMR) că, da, trebuie făcut ceva și CSM-ul trebuie să apere în sfârșit nu doar onoarea, ci și independența, pentru că ambele par să fie astăzi puse în discuție chiar de oameni din interiorul sistemului”, a încheiat europarlamentarul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *