Skip to content
Opinii & Analize

Războiul din Ucraina ar putea produce cea mai mare foamete de la al Doilea Război Mondial încoace

Zilele acestea, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că agresiunea preşedintelui rus, Vladimir Putin, împotriva Ucrainei are consecinţe dincolo de Europa. Concret, Ursula von der Leyen a făcut referire la o posibilă criză a alimentelor, de vreme ce “războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume”. Totodată, Von der Leyen a spus că UE va contribui cu 2,5 miliarde de euro pentru a aborda penuria mondială de alimente.

Războiul din Ucraina și criza alimentelor

Războiul din Ucraina a produs un șoc pe piața energetică globală, dar în acest moment există o problemă chiar mai mare – o criză alimentară, așa cum avertiza și președintele Comisiei Europene. Criza ar putea fi provocată pentru că o mare parte din producția mondială de grâu, porumb și orz provine din statele care se află acum într-un război deschis – Ucraina și Rusia. De vreme ce producția va scădea pe fondul conflictului, ne vom confrunta cu prețuri ridicate la aceste produse. Deja consecințele acestei crize sunt vizibile. De la declanșarea invaziei și până în prezent, prețul grâului a urcat cu 37 de procente, iar cel al porumbului cu 21 de procente.

Odată cu aceste scumpiri, înregistrate chiar și la îngrășăminte, economiști avertizează chiar că unele regiuni s-ar putea confrunt cu foamete. David M. Beasley, director executiv al Programului Alimentar al ONU, avertizează că nivelul ne confruntăm cu cel mai grav nivel al insecurității alimentare de la al Doilea Război Mondial încoace.

Din cauza războiului, fermierii ucraineni vor rata sezonul de însămânțare și pe cel de recoltare, iar lucrul acesta va avea consecințe incalculabile pentru lanțurile globale de aprovizionare. Pentru a face lucrurile și mai rele, China, principalul producător de grâu la nivel global se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește culturile de grâu din cauza inundațiilor severe. India, al doilea producător de grâu la nivel mondial are și ea mari probleme în a răspunde cererii globale. Față de anul trecut, cererea de grâu din India s-a triplat, pe fondul crizei din Ucraina. Nu este clar în acest moment dacă India va reuși să umple acest gol lăsat de Rusia și Ucraina.

Un efect deja vizibil al acestei situații îl reprezintă creșterea prețului la anumite alimente. Deja analizele economiștilor din țară arată o scumpire severă a coșului de cumpărături cu alimente de bază. Astăzi plătim cu 20-30 de lei mai mult decât anul trecut pentru același coș de cumpărături. O parte din problemă este legată de scumpirea carburanților, dar este clar că criza alimentelor va lovi din plin și țara noastră în cazul în care guvernanții nu vor anticipa lucrul acesta și nu vor acționa din timp, anticipând această evoluție.

Potrivit Națiunilor Unite, impactul războiului din Ucraina doar asupra pieței globale de alimente ar putea împinge între 7,6 și 13 milioane de persoane înspre pragul foametei. În lipsa unor acțiuni directe din partea Uniunii Europene, a marilor sate producătoare de grâu și porumb și a unor organizații internaționale esențiale, războiul din Ucraina ar putea avea consecințe dramatice. Pe termen lung, pacea în Ucraina reprezintă o prioritate tot mai vitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *