Skip to content
Alegeri locale 2020 Politică

Războiul dintre Nicușor Dan și Gabriela Firea are un singur câștigător clar. Cum poate profita Traian Băsescu de pe urma conflictului

Inquam Photos / George Calin

Campania electorală pentru Primăria Municipiului București aduce un război total între Nicușor Dan și Gabriela Firea. Asistăm practic pe zi ce trece, odată ce ne apropiem de finalul săptămânii, la acuzații dure făcute de o parte și de alta. Dezvăluirile care îl implică pe Nicușor Dan și pe afaceristul Mihai Mitrache au aruncat deja campania candidatului PNL-USRPLUS în aer. Dan a încercat să contracareze acuzațiile și a lansat chiar un atac diversionist, reclamând mai multe infracţiuni în acordul pe care Gabriela Firea l-a semnat cu familia Constanda pentru stingerea unei datorii într-un alt caz mult mediatizat. Vedem practic un război cu armele pe masă. Exact ca în proverbul care spune că „atunci când doi se ceartă, al treilea câștigă”, din această confruntare însă marele câștigător ar putea fi însă Traian Băsescu.

Când Firea și Dan se ceartă, Băsescu câștigă

Deși la început Băsescu părea dezavantajat de faptul că PNL și USR-PLUS au ales până la urmă să excludă PMP-ul dintr-o alianță comună la alegerile locale din Capitală, în final decizia pare a funcționa în avantajul candidatului propus de PMP. În războiului acuzațiilor dintre Firea și Dan, Băsescu rămâne practic neatins. De altfel, candidatul PMP nu a ezitat să îi atace pe ambii săi contra-candidați.

Pentru electoratul sătul de Gabriela Firea, dar contrariat de scandalul în care este implicat acum Nicușor Dan, Traian Băsescu ar putea deveni varianta de rezervă. Desigur, totul va depinde de intensitatea scandalului, de reacția electoratului și de capacitatea candidatului PMP de a se prezenta ca o alternativă credibilă între Firea și Dan. Cert este că Băsescu are acum o oportunitate rară de a prelua inițiativa. Firea va lua desigur voturi din bazinul propriu al PSD, la fel cum și Nicușor Dan va obține voturi din bazinele PNL și USR-PLUS. Totuși, în contextul pandemiei și a unei prezențe reduse la vot, așa cum se preconizează, Băsescu ar putea mobiliza eficient acea “majoritate tăcută” care poate răsturna decisiv soarta alegerilor. Cu siguranță există o felie importantă din electoratul bucureștean care este sătulă de infinitele jocuri de culise, certuri și subterfugii. Băsescu se poate impune ca soluție “de avarie”. O campanie agresivă, populistă chiar, menită să îl întruchipeze pe acesta drept alternativa credibilă în fața contracandidaților săi, implicați acum într-o campanie care scoate în prim-plan fața urâtă a jocurilor politice, poate funcționa în avantajul lui Traian Băsescu.

Problema majoră e aceea că timpul nu e în acest moment principalul aliat al candidatului PMP, de vreme ce mai sunt doar 6 zile până la alegeri. Totuși, chiar dacă Băsescu nu se va impune, șansele sunt să vedem un scor poate neașteptat de bun în fața candidatului PMP, un scor ce va ajuta cu siguranță partidul în contextul viitoarelor alegeri parlamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *