Războiul hibrid al Rusiei împotriva Chişinăului. R. Moldova are nevoie de ajutorul Europei

Ion Tăbârţă
Ion Tăbârţă. Sursa foto: UNGHIUL.COM

R.Moldova are nevoie de ajutorul comunității europene pentru a face față războiului hibrid pe care îl duce Federația Rusă contra Chișinăului, susține analistul politic Ion Tăbârță. Reacția acestuia vine după ce preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a salutat luni decizia Consiliului Uniunii Europene prin care vor fi sancţionate persoanele care participă la acţiuni de destabilizare a țării sale şi care ameninţă suveranitatea şi independenţa ei, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului, mulţumind României pentru susţinerea acestei iniţiative.

„Aici trebuie de venit cu precizarea că acest mecanism este unul nou pentru Uniunea Europeană și acest mecanism a fost introdus de către Uniunea Europeană anume la insistențele Republicii Moldova. Republica Moldova are nevoie de ajutorul comunității europene pentru a face față războiului hibrid pe care îl duce Federația Rusă contra Chișinăului și acest război hibrid este dus inclusiv prin anumite persoane, oligarhi, foști politicieni moldoveni care se află acum peste hotarele țării și care prin diferite modalități, inclusiv prin resurse financiare, oamenii săi pe care îi mia controlează sau influențează aici, încearcă să destabilizeze situația internă din Republica Moldova. De aceea, la insistențele și la solicitările, de fapt, insistenţele Chișinăului, ale președintelui Maia Sandu în mod personal, Uniunea Europeană vine cu aceste instrumente sau cu acest mecanism pentru ca acestor persoane să le fie redus modul de a se implica în mod gri în procesele politice, economice, sociale din Republica Moldova.

Desigur, acest lucru nu este suficient, însă această decizie vine, în primul rând, să ajute instituțiile statului Republicii Moldova, să ajute actuala guvernare, actuala putere politică care încearcă să construiască un stat funcțional pentru a face față războiului hibrid pe care îl duce contra Federației Ruse”, a declarat analistul politic din Republica Moldova, Ion Tăbârță.

Preşedintele Maia Sandu salută decizia UE de a sancţiona persoanele care destabilizează ţara

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, salută decizia Consiliului Uniunii Europene prin care vor fi sancţionate persoanele care participă la acţiuni de destabilizare a Moldovei şi ameninţă suveranitatea şi independenţa ţării, statul de drept, stabilitatea sau securitatea statului.

Ea a mulţumit totodată României pentru susţinerea acestei iniţiative. „Datorită acestei decizii, Uniunea Europeană le va putea îngheţa averea şi bloca intrarea în UE persoanelor care subminează procesul politic democratic sau încearcă să răstoarne ordinea constituţională, inclusiv prin acte de violenţă”, a spus Maia Sandu.

Şefa statului a mai subliniat că măsurile restrictive ar putea fi aplicate şi persoanelor implicate în deturnarea de fonduri publice, care ar fi în măsură să preia controlul sau să afecteze grav activitatea instituţiilor statului.

„Mulţumim Uniunii Europene pentru sprijinul oferit ca să menţinem stabilitatea şi securitatea în ţară prin impunerea de sancţiuni individuale celor care vor să provoace destabilizări. Mulţumim României pentru implicarea constantă şi susţinerea fermă a acestei iniţiative importante pentru Moldova. Adoptarea acestui regim de sancţiuni este o dovadă clară a sprijinului UE pentru Moldova, pentru calea noastră europeană şi pentru asigurarea păcii şi stabilităţii în regiune”, a conchis Maia Sandu.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL