Războiul Israel-Hamas: două imagini generate de inteligența artificială sporesc confuzia

Sursa foto: Les Observateurs / France24

De la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie, mii de imagini și speculații au circulat pe rețelele de socializare, multe dintre ele false. Printre acestea, două imagini au devenit virale. Prima susține că o tabără de refugiați israelieni a fost construită ilegal pe teritoriul palestinian, în timp ce a doua pretinde că arată un steag palestinian uriaș desfășurat la un meci de fotbal. Imaginile sunt, de fapt, generate de inteligența artificială, constată redacția Les Observateurs a postului France24.

Verificarea pe scurt

O primă imagine arată ceea ce pare a fi o tabără pentru israelienii strămutați, unde pot fi văzute corturi în culorile drapelului național. Potrivit relatărilor care o însoțesc, este vorba despre o tabără de refugiați israelieni care ar fi fost construită ilegal pe teritoriul palestinian.

O a doua imagine pretinde că îi arată pe suporterii clubului spaniol de fotbal Atletico Madrid afișând un steag palestinian uriaș în timpul unui meci de fotbal.

Doi experți contactați de redacția Observateurs au analizat aceste imagini cu ajutorul unor detectoare și au confirmat că acestea sunt produsul inteligenței artificiale.

Detalii privind probele

Zeci de corturi, în culorile drapelului israelian, instalate pe o plajă… Pentru cei care distribuie această imagine, e vorba de prima tabără pentru israelienii strămutați construită în teritoriile palestiniene, cu alte cuvinte, ilegal.

Imaginea a fost partajată pe X (fostul Twitter) în limba arabă începând cu 22 octombrie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: