Skip to content
Politică

Războiul unei televiziuni cu Isărescu. Ce spune purtătorul de cuvânt al BNR

Războiul unei televiziuni purtat împotriva lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Ce spune Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Astfel, luni seară, postul B1 TV a prezentat, în emisiunea X-Press, cu titlu de exclusivitate, o serie de acuzaţii la adresa lui Mugur Isărescu. Moderatorul Sabin Orcan a afirmat că Isărescu „este cel puţin suspect de legături cu Securitatea”, relatează hotnews.ro.

Titrând pe burtieră: „Isărescu, misiuni în SUA înainte şi după 1989” şi prezentând date din CV-ul guvernatorului BNR, jurnaliştii B1 au afirmat că oficialul Băncii Centrale ar fi efectuat un stagiu de pregătire în SUA pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, „perioadă în care era greu să mergi şi într-o ţară socialistă”, şi a fost cercetător la „institutul-paravan al Securităţii”, cu referire la Institutul de Economie Mondială.

Prezentatorul Sabin Orcan a afirmat că el însuşi, după ce a discutat cu patru foşti ofiţeri de securitate, are „certitudinea că Mugur Isărescu a fost şi înainte de 1989, dar şi după 1989, ofiţer acoperit, lucru extrem de grav într-o democraţie”.

În sprijinul acestor acuzaţii, în emisiune au fost citate pasaje dintr-o carte publicată în 1998 de jurnalistul Dan Badea, despre averea lui Ceauşescu, texte reluate pe blogul ziaristului.

Sub titlul „Cum l-a spălat Isărescu pe amicul Voiculescu”, au fost prezentate apoi „documente-bombă” publicate de jurnalistul Andrei Bădin, o serie de note care ar proveni dintr-un raport realizat în anul 2000 de către procurori ai DIICOT şi ofiţeri SIE, în legătură cu relaţiile dintre Mugur Isărescu şi Dan Voiculescu.

„Mugur Isărescu l-a spălat pe Dan Voiculescu, ascunzând că era prieten cu el”, a concluzionat Sabin Orcan.

„Securitatea lui Ceauşescu are în continuare ofiţeri acoperiţi în funcţii-cheie”, a mai spus Orcan, adăugând că aşteaptă „reacţia lui Mugur Isărescu cu privire la această acuzaţie pe care eu şi sursele mele i-o aducem, că a fost ofiţer acoperit al Securităţii”.

Invitat în platou, deputatul PND Daniel Fenechiu a declarat că astfel de acuzaţii au mai fost aduse la adresa guvernatorului BNR şi că sunt „vechi”.

„Toate indiciile ne arată că Mugur Isărescu, de 25 de ani guvernator al Băncii Naţionale, a fost ofiţer al Securităţii, mai precis al Centrului de Informaţii Externe”, a mai spus Sabin Orcan.

Într-o reacţie remisă HotNews.ro, Dan Suciu (purtătorul de cuvânt al BNR) a declarat că toate aceste acuzaţii la adresa lui Mugur Isărescu „sunt mituri urbane din copilăria presei din anii ’90”.

„Sabin Orcan nu a făcut decât să citeze din site-ul lui Dan Badea, fără să aducă nimic nou. A spus doar că a vorbit el cu patru băieţi (deci are mai mult de trei surse), care i-ar fi confirmat lui nu ştiu ce… Dacă ăsta e jurnalism de investigaţie, atunci ce să mai comentez? Interesant e că Sabin Orcan a decoperit tocmai acum aceste acuzaţii vechi de 20 de ani, neprobate (pardon, are el nişte aşa-zise surse…)”, a spus Suciu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al BNR, „nu e deloc întâmplător că în aceste zile se reiau asemenea atacuri”.

„Compromiterea guvernatorului şi a BNR par a fi obiective de interes în contextul discuţiilor tensionate din ultimele luni. Repet: e surprinzător să dai citate dintr o carte veche, pe care nimeni nu le-a probat, pe post de breaking news”, a conchis Suciu.

Amintim că, recent, Mugur Isărescu a criticat Guvernul Ponta în legătură cu implementarea noului Cod Fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *