Skip to content
Politică

Războiul USRPLUS vs. Nicușor Dan se mută în instanță: primarul e acuzat că ar fi încălcat legea pentru a detașa directori. Cine sunt angajații edilului

Inquam Photos / Octav Ganea

USRPLUS a început asaltul la Nicușor Dan, acuzându-l pe primarul capitalei că ar fi încălcat legea pentru a-și angaja consilierii pe funcții de directori, fără să scoată locurile respective la concurs, așa cum prevede legea administrației publice. Nu e vorba doar de o singură abatere a primarului, iar acesta a depășit limitele legii de mai multe ori, deși în campania electorală promitea transparență, funcții ocupate prin concurs și respectarea legii. 

Alin Stoica, prefectul Bucureștiului, a anunțat că va ataca în contencios administrativ toate detașările făcute de Nicușor Dan pe posturi de directori. Mai exact, Nicușor Dan și-a detașat consilierii pe funcții de director, care potrivit legii, ar trebui ocupate doar prin concurs. 

„Primarul general a ales să nu facă numiri temporare până la finalizarea concursurilor, ci detașări din rândul consilierilor. Am avut o corespondență pe acesta temă, în care i-am explicat că nu sunt legale, dar a continuat”, a explicat Alina Stoica

Potrivit legii din România, funcțiile de director se pot ocupa doar prin concurs, examen sau numire temporară până la finalizarea concursului. Nicușor Dan a preferat să facă delegări din rândul consilierilor, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. 

USRPLUS arată că nu mai e dispus să gireze abuzurile lui Nicușor Dan și lipsa de transparență. Primarul general se consideră stăpân pe instituția pe care o conduce și nu mai respectă nici promisiunile făcute în campania electorală, nici limitele legislației. 

Nicușor Dan ar fi trebuit, după câștigarea mandatului, să-i ofere viceprimarului USRPLUS dreptul la semnătură, ceea ce nu s-a întâmplat nici până acum. Horia Tomescu (USRPLUS) este un viceprimar de decor, onorific, fără nicio putere în instituția Primăriei București. Potrivit acordului dintre Nicușor Dan și USRPLUS, viceprimarul Tomescu ar fi trebuit să primească dreptul de semnătură în domenii precum sănătatea, educația și asistența socială. 

USRPLUS nu e la prima tentativă de a bloca activitatea primăriei, iar în urmă cu câteva săptămâni, l-au acuzat pe Nicușor Dan că a umflat bugetul orașului cu venituri care nu sunt reale. Consilierii USRPLUS au refuzat propunerea de buget făcută de Nicușor Dan și a fost nevoie de negocieri de câteva zile pentru a se ajunge la un acord în privința finanțării. 

Chiar și în privința bugetului, Nicușor Dan a preferat să lucreze în spatele ușilor închise, fără dezbateri publice și fără prea multe negocieri cu consilierii. Primarul care promitea transparență nu a consultat deloc societatea civilă din București, ci doar a lucrat cu prietenii săi instalați în diferite funcții în primărie. 

Prietenii primarului nu au experiență sau studii în domeniile în care lucrează

Vlad Voiculescu, fostul ministru al Sănătății, a revenit la controlul USRPLUS în București și coordonează întreaga activitate a consilierilor generali ai partidului.  De data aceasta, Voiculescu are toate motivele de partea sa pentru a lansa atacul la Nicușor Dan, deoarece oamenii trimiși de primar la conducerea unor instituții, nu au absolut nicio calificare pentru a ocupa funcțiile respective.  

Răzvan Munteanu a fost detașat de Nicușor Dan pe funcția de director al Administrației pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, deși el a studiat economie și nu a lucrat nicio zi din viața sa în arhitectură sau construcții, potrivit CV-ului. Dacă s-ar fi organizat concurs, acesta nu ar fi putut nici măcar să intre în competiție, deoarece i s-ar fi cerut experiență profesională în domenii precum arhitectura sau construcțiile. În trecut, Munteanu a fost consilier al primarilor Chiliman și Tudorache. 

Victor Picu a fost detașat de Nicușor Dan pe funcția de șef al Direcției de Arhitectură Peisagistică, deși el a studiat dreptul și nu are nicio calificare în arhitectură, potrivit CV-ului. Dacă s-ar fi organizat concurs pentru ocuparea acestei funcții, nici Picu nu ar fi fost primit în competiție. 

Marian Aurelian Bârgău a fost trimis de Nicușor Dan pe funcția de director al Companiei Administrației Străzilor. Din CV-ul său reiese că a studiat facultățile de management și drept, la Universitatea Româno-Americană. De asemenea, are și un doctorat în management la „celebra” și „renumita” Universitatea din Târgoviște. Până să ajungă la conducerea companiei municipale din București, Bârgău a ocupat funcția de director la o editură și a fost agent vânzări. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *