Skip to content
Educație

Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică: Ştiu, nu avem toalete în toate şcolile, dar ventilaţie trebuie să existe

Facebook/Razvan Chereches

Răzvan Cherecheş, profesor de sănătate publică la Universiatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, susţine că ventilaţia din sălile de clasă este necesară pentru diminuarea riscului de infecţie, dar despre acest lucru nimeni nu a vorbit încă.

Potrivit specialistului un sistem de filtrare a aerului HEPA poate să scadă transmiterea virusului COVID-19 în spaţii închise cu 65%. „Da, ştiu, că nu avem toalete la toate şcolile din România, dar ar trebui să începem măcar să discutăm despre aerul din sălile de clasă”, afirmă Cherecheş.

Începe şcoala în septembrie şi despre ventilaţie în şcoli nu avem noutăţi, din nefericire. Sistemele de filtrarea aerului cu HEPA pot să scadă cu 65% transmiterea COVID în spaţiile închise. Da, ştiu, că nu avem toalete la toate şcolile din România, dar ar trebui să începem măcar să discutăm despre aerul din sălile de clasă, birouri, restaurante – să încercăm să găsim soluţii măcar într-o parte din spaţiile închise”, a scris profesorul, pe Facebook.

Răzvan Cherecheş a prezentat şi o poveste cu un bătrân şi o fetiţă pentru a înţelege că orice mic efort contează. „Un bătrân se plimba într-o dimineaţă pe malul mării – furtuna din noaptea dinainte aruncase pe plajă mii de stele de mare care se zbăteau. Simţindu-se neputincios în faţa dezastrului, bătrânul a remarcat o fetiţă de vreo 8-9 ani, rochiţă roşie cu buline albe, care lua câte o stea de mare şi o arunca în mare, apoi lua alta şi o arunca în mare…   – de ce te chinui? sunt aşa de multe încât nu vei face nicio diferenţă!, i-a spus bâtrânul – pentru cele pe care le-am aruncat în mare, face o diferenţă!, i-a răspuns fetiţa.   Acolo unde poate şi cum se poate, ar trebui să existe sisteme de ventiaţie HEPA în spaţiile închise în această iarnă!”, a adăugat Răzvan Cherecheş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *