Skip to content
Sănătate

Răzvan Cherecheș: Nu am revenit la normal, suntem doar în pauză. La toamnă vom avea noi restricţii

Facebook/Razvan Chereches

Răzvan Cherecheş, profesorul de sănătate publică, a afirmat că se aşteaptă ca în toamna acestui an, în România să apară un al 4-lea val de îmbolnăviri cu Covid-19, şi că în acest moment măsurile de relaxare ar fi trebuit aplicate ”pe județe, în funcție de procentul de vaccinare din județul respectiv”.

Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența. Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că, în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece. Acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar într-o pauză.  Putem reveni la normal abia în momentul în care avem imunitatea de grup, procentul de 70 %” a spus Cherecheş la ProTV.

El se aşteaptă ca la toamnă românii să fie obligaţi să respecte noi restricții: ”Principalul factor care a dus la scăderea ratei de incidență a fost vremea caldă, faptul că suntem mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamul deschis, ventilația este mai bună în acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus. Vaccinarea a contribuit mult mai puțin decât vremea caldă, deci peste vară mă îndoiesc că vor fi impuse restricții. Dar la toamnă, datorită sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a Sars-Cov-2, a tururor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *