Opoziția, formată din PNL, USR și PMP, a depus vineri, 14 decembrie moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă, ce urmează să fie dezbătută și votată săptămâna viitoare.
În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu. Concret, chestionat care sunt șansele ca moțiunea de cenzură să aibă succes, realizatorul emisiunii Subiectiv a subliniat că acestea sunt mici, dar în istoria postdecembristă au existat turnuri de situație. Foarte important este ce au de câștigat cei care ar vota o astfel de moțiune, în viziunea analistului politic, lucrurile nefiind îndeajuns de clare în acest moment.
„Mie îmi este greu să cred că o să aibă șanse, dar știți că au existat două momente în istoria de după 1990 în care o moțiune dată ca fără șanse a trecut și a picat Guvernul Ungureanu și altă moțiune dată cu șanse nu a trecut. Prin urmare, îmi este greu să fac pronosticuri, dar haideți să socotim cinstit și corect, adică teoretic și să facem o analiză. De ce ar avea șanse? Ca să aibă șanse ar trebui ca ceea ce înseamnă opoziția, adică PNL și USR în principal, să obțină cele 233 de voturi ca să demită acest Guvern. Nu pot obține cu propriile lor mandate aceste voturi, ci trebuie să ia și din tabăra cealaltă. La prima strigare, tabăra cealaltă înseamnă miorități, altele decât cea maghiară, UDMR sau PSD și ALDE, PSD care a mai pierdut între timp niște parlamentari. Întrebarea este în modul următor, fiind an preelectoral: cine, indiferent de cât a fost de supărat pe PSD și a plecat în altă, riscă acum să facă mișcări bruște, având în vedere că încă nu știe ce are de oferit formațiunea spre care se îndreaptă sau spre care încă nu s-a îndreptat? De pildă, Ponta este sigur că intră în Parlament în 2020 sau nu? Eu cred că prudenții vor aștepta să vadă ce scor va face Pro România la europarlamentare pentru a trage o concluzie și până atunci nimeni nu va vota o simplă moțiune. Abia după ce trece pragul de 5% partidul sau are un scor care indică că trege pragul, atunci votează moțiunea doar ca să fie și el în calcul la partidul ăla ca premiu pentru că a votat-o.
Prin urmare, lucrurile nu sunt clare nici pentru cei care au plecat sau au zis că pleacă din PSD, nici pentru ceilalți. De ce? Pentru că încă nu au ajuns la docuri să vadă câte bărci mai au locuri disponibile. Neajungând la docuri ca să vadă câte bărci mai au locuri disponibile, mie îmi este greu să cred că pot face o mișcare bruscă.
Haideți să revenim la UDMR care s-ar putea să fie partidul care reprezintă cheia. UDMR în momentul de față trebuie să se gândească și probabil că asta face în felul următor: ăștia sunt la guvernare, există un Guvern și există niște oameni cu care se poate discuta pe care poți să îi suni la telefon să obții ceva, sigur, poate obțin sau poate nu, dar știu la cine sun. Ceilalți ce oferă? Oferă o moțiune care dacă trece nu este o garanție că oferă și un Guvern adică un telefon la care după aceea să poți să suni să ceri ceva”, a precizat omul de televiziune.
Pe cale de consecință, Răzvan Dumitrescu a fost chestionat dacă opoziția ar trebui să vină cu o ofertă clară. Astfel, jurnalistul a subliniat că necesitatea unei oferte din partea opoziției se leagă cu declarația lui Kelemen Hunor care solicita din partea celor care au depus moțiunea un program, un Guvern și un premier.
„Exact. Acest fapt probabil să se leagă și cu declarația lui Kelemen Hunor care a spus că vrea să vadă un program, un Guvern, un premier. Repet că de bine, de rău, că obțin, că nu obțin niște chestii, au o agendă telefonică și numere la care li se răspunde și pot infiripa o discuție. De la ceilalți nici atât nu au în faza aceasta”, a adăugat analistul politic.
Astfel, întrebat dacă în cazul în care opoziția ar veni cu garanția guvernării pentru UDMR dacă votează moțiunea, Răzvan Dumitrescu a evidențiat că nu este îndeajuns, deoarece agenda maghiarilor cere niște clarificări suplimentare. Pe final, jurnalistul a dat un verdict dur moțiunii de cenzură căreia îi oferă momentam 15-20% șanse.
„Tot nu se rezolvă treaba pentru că ei vor pune următoarele întrebări, având în vedere că UDMR are o agendă foarte clară și stă cu ochii pe niște ministere pe care au stat tot timpul cu ochii: cine este premier? cine este la ministerul x și cine este la ministerul y? PNL, cu situația aceasta de acum cu încă 2 poli în interiorul partidului, cu Alianța Vestului care este una de mesaj pur electoral, pentru că altminteri este de formă, nu poate să dea drumul la o garanție în sensul acesta, că agită și mai mult spiritele din interior. Ei nu au discutat între ei chestiunile acestea și nu le-au stabilit încă. Și atunci, repet, ce oferi tu? Eu cred că acesta a fost și un motiv pentru care au amânat la un moment dat cu câteva zile depunerea moțiunii, încercând totuși să mai elimine din necunoscutele acestea, prin discuții sau alte chestiuni, Nu întâmplător că Alianța Vestului a venit și pe fondul acesta probabil, arătând că acolo se pot unii niște lideri importanți în economia PNL. Atuncim sigur că lucrurile acestea trebuie puse în context. Eu, din aceste motive logice și nu din informații pe surse sau alte chestiuni, trag concluzia că moțiunea nu prea are șanse. Pe o scară de la 1 la 100, ca procentaj îi dau șansa de 15-20%”, a conchis Răzvan Dumitrescu în exclusivitate pentru PSnews.ro.