Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu analizează amănunțit intenția Guvernului de a da OUG privind Legile Justiției EXCLUSIV

economica.net

Guvernul își schimbă strategia. Luni va avea loc o şedinţă, urmând să fie adoptată Ordonanţa de Urgenţă privind cele trei legi ale justiţiei, pentru a le pune în acord cu observaţiile Comisiei de la Veneţia. Anunţul convocării şedinţei de Guvern a fost făcut vineri de către ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu.

Pe 13 iulie, reprezentanţii Comisiei de la Veneția au prezentat un aviz preliminar asupra legilor justiţiei şi au recomandat menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea sau revocarea procurorilor şefi, reconsiderarea înfiinţării unei secţii de anchetare a magistraţilor, renunţarea la schema de pensionare anticipată a magistraţilor, dar şi eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu pentru a comenta decizia Guvernului de a se alinia observațiilor venite din partea Comisiei de la Veneția.

„La care observații s-au aliniat pentru că erau mai multe? Eu nu știu dacă Guvernul a renunțat la toate. Practic, secția care anchetează magistrații este deja constituită. CSM a dat avizul desființării secției care exista la DNA și a dat OUG pentru a apărea această secție. Nu cred că au renunțat la această secție. Este absurd să consideri că în momentul în care faci o secție independentă lezezi independența. În momentul în care duci secția în afara DNA-ului și o faci secție specială a Parchetului care se ocupă doar cu chestiuni ce țin de magistrați, e rezolvată o chestiune, pentru că noi trebuie să coroborăm cu sutele de dosare penale care erau deschise de DNA pe numele unor magistrați. Unii au spus că magistrații sunt reclamați de inculpați, dar erau câteva sute de dosare deschise  magistraților de către DNA prin autosesizare. Prin urmare, secția asta scoasă separat mi se pare o chestiune benefică.

Privitor la vârsta magistraților este cumva o chestiune care poate fi privită cu bune și cu rele. Într-un fel e bine că au renunțat la ea pentru că magistrații în momentul în care optau la pensie după un anumit număr de ani aveau posibilitatea să aibă o pensie mai mare decât salariul pe care îl aveau în timpul activității. Prin urmare ar fi încurajat ieșirea la pensie. Aici eu zic că este în regulă să renunțe la această chestiune.

Legat de rolulul preşedintelui României în numirea sau revocarea procurorilor şefi, domnul Iohannis va avea în continuare un rol. Indiferent de modificarea pe care Guvernul o va aduce, indiferent de cum vor suna articolele, nu pot bate Constituția și decizia care deja este obligatorie și general valabilă. În momentul în care desemnezi un procurer șef, mergi cu soluția la Președinte. Poate să refuze o singură dată. Dacă el ar avea posibilitatea să respingă de mai multe ori este ca și când el ar face numirea, ori nu asta spune Constituția. Deci aici practic rămâne cum era stabilit”, a precizat analistul politic.

Răzvan Dumitrescu a mai scos în evidență că în România expresia stat de drept este folosită în mod eronat, iar cea corectă este stat de drept democratic invocând în acest caz faptul că și Italia lui Mussolini era un stat de drept, dar nu unul caracterizat de drepturi și libertăți.

„Aștept să văd cum va arăta ordonanța respectivă. E o distracție totală. Și comunicatul de astăzi al domnului Președinte a fost și cinic și tragic și distractiv pentru că după ce promulgă legea, practic după ce s-au epuizat toate căile de atac, toate contestațiile făcute  la CCR, după ce ele au fost rezolvate, fie respinse, fie accepate de CCR și Parlamentul a rezolvat lucrurile, deci s-a parcurs tot cadrul posibil legal și constituțional adică dezbatere în Comisie, vot intern, contestare la Curte, întoarcere în Parlament, refacerea articolelor declarate neconstituționale, mers la promulgare, mai democratic decât atât un traseu nu poate să se întâmple. Atrag de asemena atenția că aceste lucruri, când au luat naștere, unele dintre ele, codurile penale, în forma lor inițială, ați văzut câte au fost declarate neconstituționale, s-a întâmplat prin ordonanță de urgență. Și nimeni nu a crâcnit. Crâcnesc exact când se face totul pe circuitul normal de Parlament, mie mi se pare o dublă măsură de neacceptat înre-un stat normal. Și mai remarc o chestie, că toți folosesc sintagma stat de drept, dar nu stat de drept democratic. Stat de drept era și Italia lui Mussolini, dar nu era un stat de drept democratic. Pe mine nu mă încântă ideea de stat de drept dacă nu are și democratic după. Nu are sens”, a mai adăugat jurnalistul.

Totodată, Răzvan Dumitrescu a mai menționat despre faptul că există în România un obicei de a se privi spre Europa, mai exact Parlamentul European, de parcă la Bruxelles nu ar fi vorba tot despre politică și nu tot despre jocuri politice, mai ales că la anul sunt alegeri europarlamentare.

„Aici e o situație și mai comică în Parlamentul European. Pentru că după ce a fost discutată România în plen, mai apoi domnul Timmermans și Comisia trimite 18 întrebări. Dacă pui 18 întrebări Guvernului, înseamnă că ai 18 nelămuriri. Păi de ce ai discutat tu România înainte să afli cum stau lucrurile? Nu ar fi trebuit într-o bună practică, dacă ai nelămuriri să ți se răspundă la întrebări și dacă nu ți se răspunde la subiect și ai prins neclarități, atunci provoci discuția în plen? La noi s-a întâmplat invers. Păi nu era normal să lămurești pe deplin toate lucrurile acestea și mai apoi să declanșezi dezbaterea? E clar că aici este un joc politic. Noi uităm un lucru. Parlamentul European este o structură politică. Sunt niște alegeri anul viitor și într-o structură politică se fac jocuri politice așa cum se fac în toate țările membere. Nu e nimic ieșit din comun. Numai că noi trăim într-o iluzie prostească că acolo totul „e Dumnezeu,”, „e Sfântul Duh” și nu sunt jocuri. Sunt! Unde sunt oameni și unde e politică, sunt jocuri politice”, a conchis Răzvan Dumitrescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *