Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu anunță cutremurul electoral al PSD: Meciul este pierdut! EXCLUSIV

economica.net

Disputa din PSD devine din ce în ce mai aprinsă. Se poate spune că apogeul duelului politic dintre tabăra anti-Dragnea și tabăra pro-Dragnea a fost scrisoarea comună semnată de Adrian Țuțuianu, Gabriela Firea și Paul Stănescu.

În acest context, redacția PSnews.ro l-a contactat joi pe analistul politic Răzvan Dumitrescu pentru a reflecta asupra situației din Partidul Social Democrat. Jurnalistul remarcă faptul că este curios cum niște oameni cu experiență politică precum sunt Gabriela Firea, Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu s-au angrenat într-o astfel de luptă politică fix acum, din care PSD-ul indiferent de rezultatul bătăliei politice va ieși șifonat, scăzând ca scor politic. Mai mult, Răzvan Dumitrescu precizează că situația din formațiunea social-democraților poate pune în pericol proiectele pe care aceștia le au referitor la justiție.

De altfel, realizatorul emisiunii de televiziune Subiectiv lansează două întrebări despre războiul politic din PSD, despre care dă de înțeles că nu se va sfârși prea curând întrucât Dragnea trebuie să își dea demisia și nu poate fi demis deoarece a fost ales de toți membrii din partid la congres: „oare cei care au imaginat această scrisoare de protest având o experiență foarte mare politică, nu și-au dat seama că referitor la lucrurile acestea, indiferent de cine câștigă, s-a cam terminat meciul? Aceasta este prima mea întrebare și vă explic și de ce. Dacă Dragnea câștigă mâine în CEx să zicem, credeți că ei vor înceta cu contestările? Nu, pentru că vor fi nemulțumiți de rezultatul CEx-ului. Dacă Dragnea nu câștigă în CEx mâine credeți că vor înceta lucrurile acestea? Nu, pentru că vor trebui să aleagă un președinte și vor face un congres  și toată lumea o să intre în jocurile interne de putere și vor fi preocupați de lucrurile acestea și mai puțin de guvernare chiar într-un an electoral, 2019. Iată motivele pentru care, odată declanșată chestia asta, nici nu mai contează din punct de vedere electoral și al unei guvernări cine câștigă”.

„Semnatarii scrisorii au foarte multă experiență politică. Mă refer și la Țuțuianu în primul rând și chiar și la doamna Firea care are cam 6 ani de politică în momentul acesta. La Țuțuianu mult mai multă experiență și la Neacșu la fel și așa mai departe. Pe mine mă surprinde faptul că niște oameni cu experiență politică extrem de ancorată, bogată și așa mai departe nu realizează următorul lucru: deja nu mai contează cine câștigă meciul acesta la PSD, mâine în CEx sau într-o altă etapă. Odată declanșată chestiunea lucrurile seamănă cu următoarea situație: este ca și cum noi toți suntem pe stadion, spectatori, meciul de fotbal este într-o echipă și cealaltă echipă, iar pe faza de atac al uneia dintre echipe, încep să se ia la bătaie jucătorii celeilalte echipe între ei, timp în care cealaltă echipă dă gol. Nu mai contează după că dau senzația că se împacă și că vor continua meciul după ce s-au pocnit, pentru că vânătăile se văd, că după ce x l-a pocnit pe y și este foarte greu să îi mai paseze lui y și invers și așa mai departe, iar spectatorii văd lucrul acesta. Meciul este din acest punct de vedere este oricum pierdut indiferent de cine câștigă. Este pierdut electoral. Unii dintre ei au invocat faptul că au scăzut în sondaje. Păi doar nu se așteptau să și crească după meciul acesta intern în sondaje. Adică suntem naivi cu toții? Nu. O să scadă și mai tare indiferent cine câștigă.

Pe de altă parte, în toată chestiunea aceasta este interesant faptul că vine de la niște oameni cu experiență politică toată situația. Bun. Se pierde eventual și majoritatea. În momentul în care se întâmplă lucrul acesta, este foarte interesant. Este un moment în care din legile justiției doar una singură este în vigoare, legea 304. Celalalte vor trebui să se întoarcă în Parlament pentru un vot final pentru că au fost supuse tuturor contestărilor posibile. Codul Penal și Codurile de Procedură Penală nu sunt terminate, nu au venit încă la Parlament la vot, la DNA nu avem încă un șef, despre Augustin Lazăr nu știm cum va fi evaluat sau nu și așa mai departe, și gândiți-vă că pe fondul acestor chestiuni neterminate, pierd majoritatea. Oare cei care au imaginat această scrisoare de protest având o experiență foarte mare politică, nu și-au dat seama că referitor la lucrurile acestea, indiferent de cine câștigă, s-a cam terminat meciul? Aceasta este prima mea întrebare și vă explic și de ce. Dacă Dragnea câștigă mâine în CEx să zicem, credeți că ei vor înceta cu contestările? Nu, pentru că vor fi nemulțumiți de rezultatul CEx-ului. Dacă Dragnea nu câștigă în CEx mâine credeți că vor înceta lucrurile acestea? Nu, pentru că vor trebui să aleagă un președinte și vor face un congres  și toată lumea o să intre în jocurile interne de putere și vor fi preocupați de lucrurile acestea și mai puțin de guvernare chiar într-un an electoral, 2019. Iată motivele pentru care, odată declanșată chestia asta, nici nu mai contează din punct de vedere electoral și al unei guvernări cine câștigă.

Prin urmare, aceasta este mirarea mea. Îi știm pe ăia care au semnat. Chiar credeți că un om cu experiență politică foarte mare nu înțelege lucrurile acestea? Înțelege foarte bine. Și atunci, chestiunea aceasta pe care ei o invocă nu era valabilă și acum câteva săptămâni, și acum o lună, și la CEx-ul precedent dacă așa stau lucrurile în termenii scrisorii? Chestiunea aceasta presupunând că ei reușesc să obțină demisia lui Dragnea pentru că de demis ei nu pot să îl demită. El este ales de Congres. Dacă el nu își dă demisia, ei nu au mecanism în CEx să îl demită. El este ales de toți membrii partidului. Nu au cum să îl demită. Să zicem că nu își dă demisia, vă dați seama că nu se termină povestea aceasta, a precizat jurnalistul.

Răzvan Dumitrescu a făcut cunoscut opiniei publice un scenariu conform căruia este posibil să apară un partid balama de tipul UNPR după toată această scindare. Întrebat dacă acei nemulțumiți față de conducerea Dragnea nu ar pleca mai degrabă la Pro România, jurnalistul a răspuns că este puțin probabilă o plecare masivă către partidul lui Ponta deoarece nu au ce să promită electoral prea mult cei din formațiunea politică a fostului premier.

„În schimb, vreau să vă anunț că domnul Oprea nu mai are probleme penale cu dosarul Cicină, este scos de acolo și că oricând poate apărea un nou UNPR, cu oaste din interiorul PSD în situația în care ei vor fi nemulțumiți. Spre Pro România nu cred că vor pleca. Sigur că unul, doi ar putea să plece acolo, dar haideți să vedem din punct de vedere electoral. Poate să ofere Pro România ceva în momentul de față? Nu. Aduceți-vă aminte că UNPR a trăit nu pentru că s-a supus votului popular vreodată ci pentru că PSD-ul trebuia să negocieze cu ei din orice poziții, iar apoi cei din UNPR veneau înapoi să candideze pe listele PSD. Deci partidul balama trebuie înființat pentru ca această majoritate să fie cumva încetinită fix acum pe legile justiției. Asta este părerea mea pentru că toate argumentele acelea din scrisoare erau valabile în orice moment al ultimului an, a adăugat analistul politic.

Chestionat dacă opoziția va capitaliza în continuare electoral toată această luptă politică din PSD, Răzvan Dumitrescu evidențiază că acea așa-zisă capitalizare electorală s-a produs deja întrucât social-democrații ar fi scăzut în sondaje de la 47%, cât au avut la alegerile parlamentare, la 35%, procent care reprezintă acel bazin electoral captiv care nu ar pleca niciodată către PNL sau USR ci mai degeabă nu ar vota.

Cât despre cursa electorală a dreptei politice, jurnalistul spune că PNL și partidul lui Cioloș vor fi formațiunile politice care se duelează, din toată această ecuație politică USR având de pierdut deși ei au fost activi prin mai multe modalități de-a lungul timpului în încercarea de a capitaliza electoral.

Referitor la PNL, Răzvan Dumitrescu atrage atenția că nu a câștigat prea mult electoral după acest război din PSD, iar acest fapt este susținut de mișcarea care ar fi disperată, cea de a-l aduce pe Crin Antonescu pe listele pe europarlamentare.

În încheiere, analistul politic transmite că lucrurile se pot schimba mult pe scena politică românească: „poza de mâine a scenei politice poate fi altfel. Cine ar fi putut să creadă că în urmă cu două luni că după ce doamna Firea l-a încununat pe băiatul lui Dragnea, și totul părea în regulă pe scările unde l-au încununat, că se va întâmpla chestia asta?”.

„Nimeni, pentru că electoratul PSD este foarte constant. Nucleul dur este în jur de 35%, cam cât au ei în sondaje. Ceea ce se întâmplă este că este bulversat electoratul PSD în chestiunea aceasta, dar electoratul PSD nu va migra niciodată spre partea cealaltă, spre USR sau spre PNL cum nici Angela Mungiu Pippidi oricât de mult s-ar fi reformat PSD în urma sfaturilor ei, ea nu ar vota niciodată PSD. Este foarte simplu. Nu au cum să capitalizeze. Ei ar fi capitalizat deja pentru că PSD nu mai este la 46,47% ci este la 35% deci lucrurile s-au capitalizat deja electoral. Faptul că ei sunt cumva disperați și mă refer acum la PNL rezultă și din chemarea cu orice preț la oaste a lui Crin Antonescu. Domne’, după ce omul acesta a zis că a terminat cu politica, că a pus-o în cui, că nu îl mai interesează, exact așa cum inexplicabil atunci pe repede înainte făcea un pas înapoi și declanșa o fuziune cu PDL-ul și așa mai departe, este inexplicabil cum pe repede înainte a venit să se suie pe lista la europarlamentare. Parcă are cineva o telecomandă la domnul Crin Antonescu. Așadar, este limpede că PNL a apelat la soluții disperate. Nu apelau la soluții disperate dacă procesul de capitalizare electorală era în curs. Nici nu s-ar fi pus problema.

Cine pierde foarte mult pe partea dreaptă este USR. Este mâncat de Cioloș. Orice face USR cu strigăte cu țipete, cu telefoane mobile băgate în ochii adversarilor și așa mai departte ca să îi filmeze, capitalizează Cioloș. Este incredibil. În momentul acesta se va juca pe partea dreaptă mai mult între PNL și domnul Cioloș. De asemenea, domnul Cioloș s-ar putea să candideze și la europarlamentare și la prezidențiale, iar domnul Iohannis s-ar putea să aibă o mare problemă din perspectiva aceasta. În niciun caz nu veți vedea cum cineva din nucleul dur de la PSD de electorat la partea dreaptă la vot. În cel mai rău caz, unii dintre ei nu se mai duc la vot, dar în niciun caz nu se duc să umple sacul cu voturi pentru adversari, deci nu pot capitaliza direct electoral cei din opoziție.

USL a reușit acel scor pentru că pe lângă electoratele dure ale celor două partide, unite de interesul comun pentru cetățean a celor două electorate, a mai mobilizat prin această construcție oameni care de obicei nu mergeau la vot și de aceea au obținut scorul acela. Acum, în analiza mea cred că vor fi foarte mulți dezamăgiți de ceea ce se întâmplă și asta ar putea alimenta, doar dacă nu apare vreun fenomen din acesta politico-meteorologic deosebit, absenteismul și hai să vedem cine pierde și cine câștigă dintr-un absenteism mai mare. De regulă, pierde dreapta dintr-un absenteism mai mare. Aceasta este o premisă valabilă astăzi. Poza de mâine a scenei politice poate fi altfel. Cine ar fi putut să creadă că în urmă cu două luni că după ce doamna Firea l-a încununat pe băiatul lui Dragnea, și totul părea în regulă pe scările unde l-au încununat, că se va întâmpla chestia asta?”, a conchis Răzvan Dumitrescu pentru PSnews.ro.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *