Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu desființează referendumul pe justiție: Mi-e greu să cred că va fi validat, dintr-un motiv foarte simplu

antenaplay.ro

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a declarat, joi, pentru PSNews.ro, că referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis pentru data de 26 mai nu va obține cvorumul necesar pentru a fi validat.

”O să vedem în ce măsură referendumul ar putea să scoată mai mulți oameni la vot decât la un scrutin obișnuit.

Mi-e greu să cred că va fi validat, dintr-un motiv foarte simplu, și anume că dacă măcar o treime din electoratul ALDE și PSD nu ridică buletinele de vot de la referendum, cu o prezență chiar și de  35-34 %, nu poate fi validat. În plus, atenție, căci sunt două buletine la referendum: s-ar putea ca la o întrebare să fie validat și la una nu. Există și varianta asta” , a spus Răzvan Dumitrescu.

Totodată, jurnalistul consideră că președintele nu a urmărit validarea referendumului, ci să aducă cât mai mulți oameni la votul pentru europarlamentare.

”Nu cred că președintele Iohannis a urmărit validarea acestui referendum, dânsul nu prea mai știe nici ce întrebări a pus. Eu cred că dânsul a urmărit prin această metodă să aducă o prezență mai mare la vot, pentru că își face calculul, cu cât prezența este peste 30%, PSD s-ar putea să scadă în procente. Eu cred că asta a urmărit în principal.

Chiar și nevalidat dacă ar fi referendumul, eu fac pariu că după rezultate, dânsul va spune că românii au votat în majoritate covârșitoare pentru ce a vrut el. Pentru că și dacă va fi 25%  prezența, dacă răspunsurile vor fi covârșitoare în favoarea întrebărilor domnului președinte, dânsul va zice un 90%”,  a mai adăugat Răzvan Dumitrescu.

Reamintim că în data de 26 mai vor avea loc alegerile europarlamentare, dar și referendumul pe justiție, convocat de președintele Klaus Iohannis. Românii vor trebui să răspundă la două întrebări:

„1 – Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?

2 – Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cuextinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?”

1 comentariu la “Răzvan Dumitrescu desființează referendumul pe justiție: Mi-e greu să cred că va fi validat, dintr-un motiv foarte simplu

  1. Prin organizarea referendumului în aceiași zi peste alegerile europarlamentare, cu trei buletine de vot, în aceiași cameră/secție de vot și aceiași comisie, NU este asigurat secretul votului. Cine refuză cele două buletine de vot pentru Reverendum, automat este considerat/recunoscut ca votant al PSD-lui. Corect era să fie două comisii în săli separate, atunci cetățeanul avea libertatea să hotărască cum să-și dea votul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *