Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu devoalează jocurile remanierilor guvernamentale: Criteriul competenței va fi pe locul doi! EXCLUSIV

economica.net

Remanierile guvernamentale se tot lasă așteptate de o perioadă de timp. Zilele trecute a apărut informația conform căreia săptămâna viitoare vor avea loc două CEx-uri ale PSD, unul dintre ele vizând remanierile, iar altul viitorul puciștilor din formațiunea social-democrată.

În acest, redacția PSnews.ro a luat legătura vineri cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu pentru a analiza problematica remanierilor guvernamentale. Întrebat cât de necesară este o remaniere în acest moment și dacă va mai remedia imaginea actualului Executiv, analistul politic a atras atenția că în opinia lui schimbarea miniștrilor nu se va face în primul rând pe criterii ce țin de meritocrație, ci în urma unor negocieri politice între grupurile rivale din PSD.

„Doamna premier a spus că evaluarea nu vizează persoane, ci criteriile de îndeplinire a planului de guvernare. Eu citesc într-o cu totul altă cheie această și anume că încă nu s-au hotărât pe cine să schimbe și au dat un mesaj de calm pentru că în PSD probabil sunt mai multe grupuri și fiecare se face arici în momentul în care îi schimbi omul. Atunci, probabil că a dat acest mesaj de calm urmând să existe niște negocieri. Coroborată această treabă cu faptul că ar dori să facă două CEx-uri, unul pe remaniere și unul politic, încep să se lege lucrurile. Eu în momentul de față cred că remanierea va fi rezultatul, în cel mai fericit caz, al unei negocieri cu grupurile rivale, ori chestiunea aceasta înseamnă că lasă pe locul doi competențele. În momentul în care vrei pace în partid trebuie să o dai la pace cu grupurile rivale. Fiecare o să își susțină persoanele pe care le doresc în funcția de ministru. Prin urmare, criteriul competenței pică cumva pe locul doi cred eu, dar asta nu exclude faptul că ar putea să ajungă în funcții niște miniștri mai buni decât cei de astăzi, unii dintre ei pentru că nu putem trage o concluzie încă. De pildă, dacă doamna Andronescu, așa cum s-a și vehiculat la un moment dat, ar prelua portofoliul la Educație, eu cred că este un salt înainte față de ceea ce este acum. Nu știm încă ce se întâmplă pe paleriul de remanieri. Singurul lucru pe care îl știm este că ALDE nu vrea să își remanieze miniștrii. Prim urmare, așa cum a dat și domnul Tăriceanu declarații, ALDE nu se atinge de miniștri. Astfel, trebuie să căutăm la PSD toată povestea, dar la social-democrați există o altă chestiune despre care tocmai spuneam și pe care am indentificat-o prin declarația doamnei Dăncilă și prin cele două CEx-uri, a precizat analistul politic.

Totodată, chestionat cum vede o eventuală remaniere a ministrului Justiției, Răzvan Dumitrescu a menționat că Tudorel Toader devine din ce în ce mai puternic, iar acest fapt nu se știe în ce măsură convine tuturor părților. Jurnalistul a evidențiat că este ministrul care a reușit să o revoce pe Kovesi, să îl ducă pe Augustin Lazăr aproape de destituirea din funcția de procuror general, situația fiind în mâinile lui Iohannis și a numit pe cine a dorit la DIICOT.

Mai mult, Răzvan Dumitrescu a invocat episodul moțiunii simple împotriva lui Tudorel Toader și a evidențiat faptul că opoziția nu s-a arătat foarte vehementă la adresa ministrului Justiției. Pe cale de consecință, jurnalistul lansează două întrebări care pot naște controverse legate de PNL: „Credeți că ăstora din PNL nu le convine felul în care s-au modificat legile Justiției? Credeți că nu le convin noile prevederi ale Codului Penal în care pot fi mai greu agățați ca să zic așa?”.

De altfel, analistul politic a mai spus că Tudorel Toader a mai reușit să stopeze parțial unele abuzuri din Justiție, dar cu toate acestea o parte vor continua întrucât procurorilor le va fi greu să se dezobișnuiască de vechile metehne. În acest sens, Răzvan Dumitrescu a vrut să reliefeze și criza de competențe și oameni din toate domeniile, aceasta neregăsindu-se doar în Justiție sau la nivelul clasei politice.

Din punctul meu de vedere, domnul Tudorel Toader devine din ce în ce mai puternic. Nu știu în ce măsură acest lucru va conveni tuturor părților, mai ales când sunt tensiuni între ele, pentru că este prima oară când un ministru al Justiției devine foarte puternic. Care sunt argumentele? Cine ar fi crezut că doamna Kovesi poate fi revocată vreodată? Cine ar crede că după decizia CCR, domnul Iohannis nu o să îl revoce pe domnul Lazăr? Domnul Tudorel Toader este ministrul Justiției care schimbă procurorul-șef al DNA și procurorul-șef al Parchetului General. Să nu mai vorbim de faptul că a numit pe cine a dorit dânsul și la DIICOT.

Încă un argument pentru puterea lui Tudorel este moțiunea simplă. Deși au fost diverse zvonuri, scorul a fost zdrobitor. Mai mult decât atât, ați văzut că la moțiunea simplă se mai fluieră, se mai vociferează. I-ați văzut pe unii din opoziție fluierând la Tudorel când îi ironiza sau spunea alte lucruri? Pe ce au mers? Domne’, este ministrul Justiției, este foarte puternic și acum să o dăm pe aia dreaptă. Credeți că ăstora din PNL nu le convine felul în care s-au modificat legile Justiției? Credeți că nu le convin noile prevederi ale Codului Penal în care pot fi mai greu agățați ca să zic așa? Au și ei oamenii lor care sunt vizați. 

De exemplu, chestia cu Gutău este groaznică. La Gutău a venit decizia CEDO și au trebuit să rejudece procesul pentru că nu a fost unul corect. Păi după ce vezi un caz Gutău te aștepți să fii luat oricând, de oricine, de oriunde, de pe stradă, nu ai cum să nu îți fie frică. Tudorel are totuși un merit aici. Mai cenzurează abuzurile acestea. Mă rog, din punct de vedere legal, pe hârtie, pentru că să știți că în opininia mea după ce te-ai obișnuit să lucrezi în felul acesta 12, 13, 14 ani, și mă refer la unii procurori, nu cred că se vor dezobișnui în 2-3 luni doar pentru că se schimbă legea. 

Este un melanj de lipsă de profesionalism pe felul în care au ajuns în funcții fără concurs, fără interviu, fără experiență sau doar cu interviu la doamna Kovesi ș.a.m.d. Sigur că dacă te-ai obișnuit să lucrezi așa, să îți vină dosarul gata făcut cum a fost la Gutău și tu să nu contribui cu nimic și doar să stai la birou și să aștepți, eventual pe protocol, asta nu înseamnă că știi să faci anchete. Cu noua lege vor fi obligați să le facă corect. Fie se vor face de râs, fie le vor face la fel adică abuziv. Este chestiune legată de cum s-au obișnuit oamenii să lucreze și va fi foarte greu să revină în matca legală.

Noi am scăzut la nivel profesional, în general vorbind. Și clasa politică și să nu credem că în alte sectoare este mai bine, să știți. Este o scădere generală de competențe în România. Bașca că s-au și depupulat de forță de muncă calificată. Nu mai este chiar roz situația. Nu prea mai ai de unde să alegi. Este o criză de personal, de competențe în toate domeniile”, a adăugat omul de televiziune.

Pe final, întrebat cum vede relația dintre Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, Răzvan Dumitrescu a comunicat faptul că divergențele între cei doi sunt până la un anumit nivel, din motive ce țin de electorat și nicidecum nu se pune problema ruperii majorității guvernamentale în condițiile în care 2019 va fi un an electoral. De altfel, jurnalistul a mai adăugat că niciunul nu poate guverna fără celălalt.

„Eu în continuare îmi păstrez ideea că indiferent de fricțiuni, fricțiunile sunt doar menite să poziționeze partidele pe zonele de electorat care nu converg. Nu pot unul fără celălalt. Nici domnul Tăriceanu cu 5-6% cât are în acest moment, chiar dacă în sondaje are mai mult, nu poate să guverneze fără PSD, dar nici PSD nu poate să guverneze fără Tăriceanu. De asemenea, nu cred că unul din ei este nebun să piardă majoritatea într-un an electoral, adică să se certe efectiv încât să piardă majoritatea. Mesajele acestea și pozițiile diferite sunt pentru electoratele care nu sunt comune, care nu converg și fiecare dorește să atragă partea aceea de electorat și să țină la el”, a conchis Răzvan Dumitrescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *