Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu îl persiflează pe Toader: E ca naționala lui Angelo Niculescu; pasează la centru, nu atacă EXCLUSIV

TVmania.ro

Jurnalistul Răzvan Dumitrescu a acordat joi o declarație pentru PSnews.ro, în care l-a ironizat pe ministrul Tudorel Toader din cauza lipsei de grabă de care dă dovadă acesta în ceea ce privește trimiterea în Parlament a legilor justiției.

CITIȚI ȘI: UPDATE Greu la deal cu legile justiției! Președinta ICCJ îi dă șah lui Tudorel Toader

Concret: întrebat cine se așteaptă să iasă învingător din controversa dintre Tudorel Toader și președintele ICCJ (Cristina Tarcea), Răzvan Dumitrescu a răspuns într-o cheie sceptică, ținând cont de eternele probleme din instanțe și parchete.

Mie mi se pare mai puțin important cine mai iese câștigător, pentru că, la felul în care arată acum România, nici nu mai contează. În ce țară judecători sau procurori îl trag de urechi pe ministru sau trag de urechi Parlamentul și-și dau cu părerea despre cum trebuie să fie legile justiției? Într-o țară normală, procurorul este avocatul statului, iar judecătorul este cel care înfăptuiește justiția, dar procurorul și judecătorul nu sunt pe același palier al magistraților, pentru că au roluri diferite, iar justiția este înfăptuită doar în sala de judecată; nu și de către procurori. În momentul în care vom mai găsi un astfel de exemplu în Europa sau în Statele Unite, atunci putem să spunem că într-adevăr magistrații (fie ei procurori sau judecători) au dreptate. Dar fără un astfel de exemplu din partea celor care au îndrăzneala și tupeul să se substituie puterii legislative (care este Parlamentul), fără un exemplu concret din partea lor că se întâmplă și prin alte părți așa cum își doresc ei, nu stă în picioare niciun fel de reacție pe care o au dânșii.

Pot exista consultări, pot exista opinii… Deciziile finale sunt ale Parlamentului României. Proiectele Guvernului dacă ajung la Parlament, acolo pot fi tocate în comisii, amendate… Sunt convins că – în măsura în care se vor dezbate aceste lucruri – opoziția o să lanseze mii de amendamente și legile în final vor sta în Parlament ani de zile probabil în felul ăsta (pentru că nu va fi sigur o procedură de urgență pe așa ceva). Prin urmare, despre ce vorbim aici? În ce țară vin judecători sau procurori să tragă de urechi Parlamentul, să aibă reacții înțepate (procuror general, procuror-șef DNA) despre cum trebuie să arate legile? Au fost ei învestiți cu putere legislativă? Au fost ei aleși? Sunt ei membri ai Parlamentului?

Este o aberație pe care ei o înfăptuiesc în numele unui așa-zis «stat de drept» aflat în mintea lor, probabil (pentru că în niciun stat de drept nu se întâmplă astfel de lucruri). Stat de drept înseamnă în primul rând respect față de Constituție. Putem să enumerăm de câte ori au dovedit ei lipsă de respect față de Constituție: în primul rând, când s-a dovedit că au funcționat neconstituțional ani de zile cu Codul Penal. În măsura în care erau procese în România pe bandă rulantă de 8 ani, sistemul ăsta format din judecători și procurori – care e foarte vocal acum – nu și-a dat seama că aplică prevederi neconstituționale? (Sunt sute de articole din Codul Penal și Codul de Procedură Penală declarate neconstituționale și nici până astăzi nu au fost puse în acord cu Constituția!) Și au tupeul, după ce vin cu niște variante de punere în acord, să dea aviz negativ. Adică aviz negativ pe ce? Pe ceea ce Constituția obligă, prin decizii ale CCR! Și mai spun acești indivizi că lucrează în numele statului de drept!” a tunat Dumitrescu

Alt subiect pe care Tudorel Toader îl tergiversează se referă la soarta Laurei Codruța Kovesi în calitate de procuror-șef al DNA. În acest context, Răzvan Dumitrescu a atras atenția că demnitarul poate amâna tranșarea problemei până la Sfântul Așteaptă, dar a dat de înțeles că, orice ar spune guvernantul, președintele Klaus Iohannis o va ține în brațe pe Kovesi.

„Vorba lui Pleșoianu: de ce zice Tudorel Toader că în decembrie o să ia o decizie pe povestea Kovesi? Mai bine își mai ia un an jumate de pauză – nu? În primul rând, e o propunere, nu o decizie. Fiind o propunere, chiar nu este clar ce va face domnul președinte Iohannis cu propunerea aia?” a comentat ironic Dumitrescu.

În încheiere, solicitat să comenteze gestul ministrului de a trimite legile justiției în Parlament fără să își aștearnă pe ele semnătura de inițiator, Răzvan Dumitrescu a sugerat că, în ciuda tărăgănării, Tudorel Toader a învățat lecția din iarnă și nu vrea să se trezează și el cu proteste de amploarea celor împotriva OUG 13.

„Din punctul meu de vedere, e mai corect să ai o dezbatere în Parlament, unde se pot da amendamente și așa mai departe. E și opoziția care poate să-și spună un punct de vedere… Deși opoziția tot timpul și-a spus punctul de vedere: NU pe linie – îl știm deja. Totuși, eu sunt absolut convins că (Tudorel Toader – n.r.) a făcut chestia asta pe tragere de timp, să nu se mai trezească cu pichete, cu oameni în fața Palatului Victoria șamd. Domnul Tudorel Toader, în opinia mea, este ca echipa națională de pe vremea lui Angelo Niculescu: temporizau jocul, își pasau la centru fără să atace… E aceeași temporizare  – pe principiul că, dacă noi ținem mingea, n-o au adversarii și nu ne dau gol”, a conchis realizatorul de la Antena 3.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *