Pe fondul tensiunilor din România, unde putem enumera: recenta demisie a premierului Tudose, al treilea premier propus de PSD de la începerea mandatului, scandalul din Poliție debutat de cazul polițistului suspectat de agresiune sexuală asupra unor minori dar și un protest major anunțat pentru data de 20 ianuarie, redacția PSnews a vorbit cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu.
Astfel, în exclusivitate pentru site-ul de știri PSnews, jurnalistul a afirmat că deși îi este greu să prevadă peisajul manifestațiile de sâmbătă, 20 ianuarie, însă crede că vor fi destul de ample, dat fiind faptul că au fost anunțate de ceva timp. Mai mult decât atât, Răzvan Dumitrescu susține că ne putem aștepta și la un dezinteres din parte organelor de protecție, întrucât Poliția și Ministerul de Interne s-au simțit atacate de partidul de guvernământ, în urma scandalului in jurul polițistului suspectat de pedofilie și a colegilor acestuia, bănuiți de ascundere a dovezilor.
”Mi-e greu să anticipez, ele sunt anunțate de multă vreme și din acest punct de vedere, bănuiesc că vor fi și foarte bine pregătite pentru că există timpul necesar pentru așa ceva. În plus, ele au început să fie pregătite înainte de episodul ”al treilea premier al PSD-ului”, prin urmare cred că acest episod – având în vedere derularea lucrurilor și modul în care a fost criticat președintele Iohannis pentru că a acceptat din prima propunerea PSD – o să fie și mai apăsat, în sensul că ca oamenii s-ar putea să fie mai motivați și de acest eveniment survenit între timp. Pe de altă parte, vreau să remarc un lucru pe care puțini de pe scena politică l-au remarcat: exact în perioada în care se știa că are loc acest protest și că se organizează oamenii pentru acest protest, PSD (cu sau fără prevedere ca să spun așa) a reușit să-și ostilizeze Ministerul de Interne și Poliția cu felul în care a procedat – știm cu toții că al treilea premier a avut în spate pretextul demiterii șefului Poliției, tot evenimentul pornind de la episodul cu pedofilul. Ei bine, felul în care au practicat lucrurile respective și s-au înfruntat politic pe această chestiune, cu felul în care s-au făcut controalele acolo – nu spun că nu s-au făcut motivat, ci că Poliția Română, Ministerul de Interne sunt zone mai ciudate care se simt agresate în astfel de situații, chiar dacă nu pe merit câteodată (nu percep lucrurile în felul ăsta) – și știm cu toții ce se pot întâmpla pe la diverse mitinguri atunci când diverse elemente, la granița dintre galeriile de fotbal și poliție și jandarmi, își bagă coada. Am putea să vedem, ca rezultat al acestor ostilizări a unor elemente din zona Ministerului de Interne, Poliție față de partidul de guvernământ, un non-combat, un non-intervenție; să asistăm la niște evenimente care să ducă la situații extrem de neplăcute pentru PSD, chiar presupunând că nu o să fie sute de mii de oameni în stradă. Eu cred că au fost foarte neprevăzători cei de la PSD când s-au apucat să taie cu satârul în gura mare și în văzul publicului acolo și să se mai înfrunte și politic fix în perioada imediat premergătoare mitingului. Au fost extrem de neprevăzători”, a afirmat jurnalistul pentru PSnews.
Întrebat dacă consideră că președintele Iohannis se va clasa pe lista de critică a participanților la protest, Răzvan Dumitrescu a afirmat că este de așteptat, întrucât au fost multe mesaje de dezaprobare față de numirea Vioricăi Dăncilă în funcția de prim-ministru de către președintele Iohannis. Totuși, adaugă jurnalistul, aceste critici nu sunt fondate, deoarece șeful statului a reacționat potrivit și în concordanță cu Constituția: ”Am văzut că sunt critici la adresa președintelui Iohannis pe pagina Domniei Sale de Facebook; dar nu am văzut nicio critică logică – numai emoții. Sigur că evenimentul zilei este emoțional pentru cei care-și pun speranțele în președinte. Pe de altă parte, și cei care analizează mai corect se pot gândi mai corect că președintele, de fapt, i-a lăsat pe cei de la PSD – neintrând în conflict pe tema asta cu dânșii – în situația de a nu avea un adversar pentru a se putea victimiza: ”Uite ce ne-au făcut”. Prin urmare, vom vedea. Sigur că emoțional, orice este posibil”.
Totodată, Răzvan Dumitrescu a povestit una dintre tehnicile ce a dus la cele mai mari victorii politice de la nivel internațional din vremurile noastre: Câștigarea prezidențialelor din SUA de către Donald Trump și Brexit-ul. Astfel, jurnalistul vorbește despre o metodă care construiește profilul psihologic al unui utilizator al rețelei de socializare Facebook doar din aprecierile pe care acesta le face pe platformă.
”Eu sunt foarte atent la felul în care se fac mobilizările astea pe Facebook. Există un domn doctor, psiholog și om de știință în analiza metadatelor, a inventat un model de a afla totul despre cei care sunt pe Facebook doar după like-urile pe care le dau – cu 10 likeuri deja poți să faci un profil complet. Acest domn, Michal Kosinski, care a studiat la Cambridge, i-a fost cumpărată metoda de o mare firmă din Statele Unite. Această firmă a fost implicată în câștigarea alegerilor de către Trump prin acest fel – de analiză a votanților lui Hillary Clinton; a fost implicată în Brexit, printr-un contract cu Nigel Farage și a fost implicată în mobilizări pe Facebook și așa mai departe. Practic, în America au reușit să facă portretul perfecta 200 de milioane de alegători și să îi ”targeteze” personalizat cu mesaje, ca să înțelegem până unde au ajuns. Michal Kosinski umblă acum și ține conferințeși fost citat acum și în fața comisiilor parlamentare din SUA să spună că el a inventat lucrul acesta ca metodă de cercetare și că nici prin cap nu i-a trecut că cineva va folosi la manipulare această metodă. Știți cu cine are contract această firmă care a cumpărat metoda de la Kosinki? Firma se numește SCL (Strategic Communication Laboratories) și are un contract anticorupție în România. Asta ca să înțelegem cum se fac lucrurile astea, dar având în vedere reușitele răsunătoare în campania Trump și în Brexit – lucrurile astea spun ceva -, de ce nu a venit și în România, nu?”, a afirmat Răzvan Dumitrescu.
Mai mult decât atât, întrebat dacă ar exista posibilitatea ca protestele de pe 20 ianuarie să devină violente, acesta a afirmat că nu ar fi prima oară, amintind de mitingurile împotriva Executivului lui Boc dar și de primul protest de amploare desfășurat în Piața Victoriei. Scene de violență s-au manifestat în ambele cazuri. Deasemenea, jurnalistul consideră că sâmbătă, aceste altercații ar putea fi favorizate și de posibilitatea ca polițiștii și jandarmii să nu se implice: ”Au mai fost scene violente în cadrul mitingurilor, chiar și în cadrul protestelor care au dus la căderea Guvernului Boc, existau la un moment dat niște grupuri care ocupau carosabilul și se băteau cu jandarmii – și jandarmii nu reușeau să îi izoleze. După care, la primul protest masiv din Piața Victoriei, au existat un grup (provenit probabil din galerii) care a ținut morțiș să dea cu pietre în Jandarmi, să facă dezordine și așa mai departe. La astfel de evenimente mă refeream când spuneam că s-ar putea ca, după ce foarte mulți din interiorul MAI și din Poliție să considere că Guvernul ăsta i-a agasat și i-a ostilizat prin felul în care a procedat, să treacă la non-combat”.
Jurnalistul Antenei 3 consideră că opțiunile partidului aflat la guvernare sunt limitate, întrucât are un Executiv provizoriu.
”N-are ce să facă prea mult. Partidul Social Democrat, în momentul de față, are un Guvern provizoriu, și mitingul ăsta îi prinde cu Guvernul provizoriu. Sigur că au ministru în funcție, dar îi prinde în proces de facere a Guvernului”, a afirmat Răzvan Dumitrescu
Omul de televiziune a afirmat, în plus, că există trei întrebări esențiale în jurul evenimentelor din ultimul timp, și anume: ce anume critică protestatarii mai exact, cum ar fi dorit aceștia să acționeze președintele Iohannis și de ce Partidul Social Democrat nu a realizat că declanșarea acestui scandal politic în preajma mitingului programat pentru data de 20 ianuarie nu este o mișcare potrivită: ”În mod normal, în momentul de față, sunt trei întrebări la care nu putem noi răspunde: Prima întrebare este ce au de reproșat cei care protestează – pentru că, în momentul în care îi întrebi ce anume din Legile Justiției nu-i corect, nu știu să spună sau spun lucruri care nu s-au întâmplat. Vorbesc despre chestiuni precum procurorii care sunt supuși unui control politic ceea ce nu e adevărat, scoaterea președintelui din numirea șefilor DNA și Parchetului General ceea ce nu este adevărat și așa mai departe. Eu nu înțeleg care este motivul real. A doua întrebare pe care ne-o punem cu toții este, în măsura în care ar fi supărați și pe domnul președinte Iohannis și ar fi iritarea și mai mare, de ce când președintele acționează normal (și nu face precum Băsescu) și constituțional – există o decizie a Curții Constituționale cu privire la ce se întâmplă cu numirile din cadrul majorității – atunci este criticat. Vrem stat de drept dar îl împiedicăm pe președinte să respecte Constituția. A treia întrebare este cu referire la partidul de guvernământ: de ce au declanșat ei tot scandalul ăsta exact în preajma mitingului și nu au așteptat să își rezolve lucrurile după acest eveniment anunțat din timp. Cât de prevăzători pot fi ei, știind că de la anumite mitinguri a mai demisionat odată un premier PSD?”.
În încheiere, întrebat de redacția PSnews dacă crede că vom vedea și membri ai partidelor aflate în opoziție la manifestațiile stradale, Răzvan Dumitrescu a afirmat că acest lucru nu ar fi fără precedent, însă acesta nu ar trebui să fie o metodă de a se păstra pe scena politică.
”Mi-e greu să înțeleg cum o să reacționeze fiecare – la ultimele mitinguri au fost membrii ai partidelor politice, ba chiar a țopăit și domnul Ludovic Orban pe acolo, la un moment dat, dânsul fiind chiar președintele PNL. Fiecare a zis că a venit pe cont propriu și nu organizat. Totuși, s-au regăsit foarte mulți membri ai partidelor politice la mitinguri mai puțini numeroase, poate cu mai puțini participanți, și au fost văzuți – de ce nu ar veni și acum, când se anunță ceva și mai bine organizat? Până la urmă, fiecare decide. Din punctul meu de vedere, prezența opoziției -care nu e în stare de nimic în Parlament (nu neapărat pentru că e mai puțină oaste a opoziției decât a celor de la putere, pentru că au existat și perioade în România când opoziția era de sub 20% și erau mult mai bogați; atât pot ei, nu pot cu alte cuvinte – sunt de o calitate destul de îndoielnică, în măsura în care ei nu sunt în stare să facă nimic în Parlament) nu m-ar mira să fie foarte motivați să-și facă o imagine, să se lege de curentul ăsta ca să nu își piardă relevanța”, a conchis jurnalistul Răzvan Dumitrescu.