Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu schițează un scenariu negru pentru PSD: E greu de știut dacă va intra în turul 2 la prezidențiale. Planul lui Iohannis

antenaplay.ro
" "

Doar câteva luni mai sunt până la alegerile prezidențale, iar social-democrații sunt în căutarea unui candidat puternic care să îl învingă pe actualul președinte Klaus Iohannis, cel care și-a anunțat deja înscrierea pentru un nou mandat la Cotreoceni.

După ce deputatul Liviu Pleșoianu și-a anunțat intenția de a intra în lupta cu Klaus Iohannis, joi, la întâlnirea social democraților din Comitetul Executiv, un al PSD-ist a făcut același pas. Este vorba despre liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae, care a precizat într-o declarație exclusivă pentru PSnews.ro că își dorește să candideze la președinția României, dar că o va face doar dacă va fi susținut de social-democrați.

" "
" "

„E greu de știut dacă PSD va intra în turul 2 la prezidențiale”

În acest context, contactat de PSnews.ro, jurnalistul Răzvan Dumitrescu, moderatorul emisiunii „Subiectiv”, de la postul de televiziune Antena 3, a susținut că președintele Klaus Iohannis le-ar putea încurca planul PSD la prezidențiale printr-un nou referendum ce ar putea fi organizat în aceeași zi cu alegerile.

Astfel, Dumitrescu a precizat că, dacă se va folosi din nou metoda referendumului, în opinia sa, șansele ca PSD să intre în turul 2 sunt la limită.

E greu de știut dacă PSD va intra în turul 2 la prezidențiale, din mai multe motive. Depinde de un eventual referendum pe care domnul președinte Klaus Iohannis îl va convoca în ziua alegerilor prezidențiale. Nu e un banc. Se pare că ori de câte ori se convocă un referendum, se întâmplă niște lucruri care nu s-ar întâmpla în momentele în care nu convoci referendumul.

A experimentat domnul Băsescu soluția cu succes, a experimentat-o domnul Iohannis cu succes acum la europarlamentare. Prin urmare, practica politică ne arată că ori de câte ori o metodă se arată a fi de succes ea va fi refolosită. Dacă se va folosi din nou metoda referendumului, în opinia mea, șansele ca PSD să intre în turul 2 sunt la limită. Campania de demonizare va fi în continuare folosită. Cât timp lucrurile vin pe fondul unei campanii care continuă să își facă efectele spre PSD, poate să spună ei și că aurul e galben, că afară e soare, că nu vor fi crezuți chiar dacă afară e soare sau aurul e galben. Din acest motiv spun că e greu de presupus că pot aspira la mai mult decât un eventual tur  2. În 5 luni de zile nu poți să stingi efectele unei campanii de demonizare care a durat aproape 3 ani. Nu ai cum. În opinia mea, domnul Iohannis are tot interesul să joace în turul 2 cu un candidat PSD. Dacă ei nu intră în turul 2, Iohannis joacă în turul 2 cu un candidat de pe aceeași parte a spectrului și se complică lucrurile în momentul acela pentru Iohannis”, a declarat Răzvan Dumitrescu.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă Șerban Nicolae ar putea fi un candidat al PSD mai puternic decât Liviu Pleșoianu la alegerile prezidențiale, moderatorul TV a adăugat că:

Mi-e greu să fac exprimări. Acum domnul Șerban Nicolae cu siguranță poate fi luat din PSD. E acolo de 30 de ani. La domnul Liviu Pleșoianu – asta poate să fie și un avantaj – nu este neapărat asociat cu partidul, decât formal. Din punctul acesta de vedere, Pleșoianu ar fi mai degrabă perceput dinafara partidului, teoretic, având în vedere și pozițiile critice pe care le-a avut față de foarte multe lucruri pe care le-a făcut partidul. La domnul Pleșoianu problema nu este credibilitatea pe care putea să o aibă și înafara electoratului PSD, ci că PSD în structurile sale din teritoriu este foarte conservator, din câte știu eu, și foarte greu îl convingi să voteze un om care nu are o anumită vechime în partid, și pe care ei nu îl percep ca fiind al lor 100%”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *