Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu schițează un scenariu surprinzător. Ce s-ar putea afla în spatele scandalului PSD-Tudorel Toader

economica.net

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a intrat mai nou în gura reprezentanților PSD, cei care, alături de ALDE, ar trebui să îi asigure stabilitatea scaunului de membru al Guvernului. În acest context, PSNews a luat legătura cu jurnalistul și comentatorul politic Răzvan Dumitrescu, pentru a afla ce șanse sunt ca unul din cele două scenarii -demiterea sau demisia lui Tudorel Toader – să se adeverească.

În ambele variante, fie că – teoretic vorbind – pleacă Tudorel Toader prin demisie, fie că, mă rog, îl remaniază Guvernul, crede oare cineva că domnul Iohannis mai pune vreodată vreun ministru pe care îl dorește PSD la Justiție? A se vedea episodul cu Transporturile, cu Olguța Vasilescu, cu Drăghici și așa mai departe, hai să fim serioși!”, a declarat Răzvan Dumitrescu, în exclusivitate pentru PSNews.

Dacă PSD face asta, adică îl demite pe ministrul Justiției, sau dacă Tudorel Toader demisionează, capătă cumva contur scenariul domnului Sorin Roșca Stănescu, cum că PSD în prag de niște alegeri încearcă să iasă de la guvernare, ca să aibă un an pe tușă și să poată critica noua formulă guvernamentală.

Dacă fac asta știind că domnul Iohannis nu le va da ministrul pe care și-l doresc, înseamnă că atunci prinde contur și acest scenariu. Vorbim însă pur teoretic pentru că, nu știm ce e în mintea fiecăruia.

Până la urmă, care ar fi interesul PSD-ului să scape de Tudorel Toader, știind că cine vine nu va fi nici măcar atât? Este clar că președintele nu le va da satisfacție. Înseamnă că în momentul ăla merg pe ideea că renunță, nu?”,  a adăugat el.

Tudorel Toader încă nu s-a săturat

Eu cred că un om cu multă carte și cu multă școală și cu multe titluri obținute pe bune, nu pe învârteală, ar putea la un moment dat recurge și la demisie, până la urmă, nefiind membru de partid, i-ar fi mult mai ușor decât unui ministru înregimentat politic.

Un membru de partid se gândește că, dacă ar face așa ceva, gata cariera. Dar la Tudorel Toader nu ține calculul ăsta, pentru că el nu e membru de partid, are în spate, în CV, multe alte lucruri, pe care cam nimeni din România nu le are, în momentul ăsta – vezi Curtea Constituțională, Comisia de la Veneția și așa mai departe. Prin urmare, el ar putea să facă, pur teoretic, gestul ăsta. Probabil că, dacă se satură, o să îl și facă.

Numai că, dacă mă întrebați pe mine, eu nu îl văd încă săturându-se pe domnul Tudorel Toader”, a mai spus Răzvan Dumitrescu.

Presiune de tip Colectiv?

Ce mă surprinde și într-adevăr este un punct ciudat, care ar putea să conteze în raționamentul ăsta, este că se face caz de protestul magistraților, deși doar 14 instanțe din vreo 240 sunt în protest și doar 20 de parchete din 224. Adică mai puțin de 8% din instanțe și mai puțin de 10% din parchete. Iar pe internet sunt prezentate lucrurile de parcă toată lumea e în protest.

Pe lângă acest lucru, unitățile de instanță sunt în general judecătorii simple, care sunt în protest, nu vorbim de judecătorii de nivelul Înaltă Curte, curți de apel sau alte lucruri de genul ăsta.

Prin urmare, este interesant câtă discrepanță există între realitatea din teren și mediatizarea acestei realități.

Ambalate toate astea la un loc ar putea să fie un gen de presiune de tipul celei care a fost atunci cu demisia lui Ponta, pentru treizeci și ceva de mii de oameni, în cazul Colectiv, demisie ce nu s-a mai produs după OUG 13, când au fost sute de mii de oameni în stradă”, a spus, în concluzie, jurnalistul.

În ultimele zile, în PSD există un val de nemulțumire față de ministrul Justiției. Mai mulți lideri PSD au făcut declarații acide la adresa lui Tudorel Toader, printre care Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau Florin Iordache.

Astfel, deputatul PSD Florin Iordache, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Liviu Dragnea, i-a transmis marţi lui Tudorel Toader că, înainte să ”dea lecţii la televizor”, ar trebui să preia exemplul premierului, care a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai asociaţiilor magistraţilor şi cu conducerile CSM, pe tema OUG 7, reuşind să ”dezamorseze scandalul din Justiţie”.

Criticând faptul că Tudorel Toader nu ar fi ascultat şi de vocea Opoziţiei, aşa cum a făcut Viorica Dăncilă, Iordache l-a ameninţat pe ministrul Justiţiei că ”atunci când ai greşit, îţi dai demisia”.

În PSD sunt două chestiuni foarte clare: atunci când consideri că ai greşit, îţi dai demisia din funcţia de ministru sau există posibilitatea remanierii”, a adăugat Iordache.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *