Skip to content
Politică

Răzvan Dumitrescu, tranșant pe tema referendumului: Ne va arăta cât de sănătoși suntem! EXCLUSIV

paginademedia.ro

Mai sunt doar câteva zile până ce românii vor fi consultați prin referendum în urma unei campanii de strângere de semnături care vizează redefinirea familiei în Constituția României. Acesta va avea loc în perioada 6-7 octombrie.

În acest context, redacția PSnews.ro a luat legătura luni cu jurnalistul Răzvan Dumitrescu pentru a analiza referendumul pentru familie cât și unele obiecții care au fost aduse inițiativei.

Acesta contestă informația conform căreia ar fi un referendum al PSD întrucât Mihai Gheorghiu, liderul Coaliției pentru Familie, a fost în anii ’90 secretar general al PNȚCD, formațiune politică ce făcea parte din PPE.

Totodată, un alt contraargument adus de Răzvan Dumitrescu că referendumul ar aparține PSD este faptul că asociația care a venit cu inițiativa, respectiv Coaliția pentru Familie, are protocoale cu mai multe partide politice printre care se numără PNL, ALDE și PSD.

„Sunt două paliere aici. Inițiativa cetățenească a pornit chiar de la un grup de câteva persoane. După aceea s-a constituit asociația aceasta (Coliția pentru Familie). Toată lumea spune că este a PSD-ul chestiunea aceasta. Nimic mai fals. Domnul Mihai Gheorghiu care este unul dintre cei care au fondat asociația și s-a și ocupat de discuțiile cu celelalte organizații este fost membru PNȚCD, secretar general al partidului, decorat de Margaret Thatcher în anii ’90, PNȚCD era la vremea aceea arondat la Popularii Europeni deci nici vorbă de comunism, PSD-ism și așa mai departe. În al doilea rând această organizație care a și strâns semnăturile respective a avut protocoale cu toate partidele politice. Le-am prezentat aseară la Antena 3, inclusiv cu PNL, inclusiv cu ALDE, inclusiv cu PSD. Unii dintre cei care au semnat respectivele documente prin care se angajau să sprijine acest referendum și modificarea în Parlament și-au schimbat discursul între timp. Ok. De ce și-au schimbat ei discursul din moment ce protocoalele semnate aveau același text cu toate partidele este o altă chestiune, dar bănuiesc că aici este un calcul politic la mijloc”, a transmis moderatorul emisiunii Subiectiv.

Referitor la vehicularea ideii de boicot a acestui referendum, Răzvan Dumitrescu a precizat următoarele:

„Prin urmare, apropo de boicot, domnul Danileț, judecător, îmi spunea la Cluj că nimic nu se schimbă cu acest referendum și nimic nu se întâmplă altfel dacă chiar se aprobă redefinirea propusă de dânșii în Constituție la articolul 48. Atunci mă întreb că dacă nimic nu se schimbă și va fi exact ca înainte că nici înainte nu se puteau căsători decât bărbat cu femeie fiind la mijloc și o decizie a CCR și Codul Civil de ce s-ar supăra cei care nu sunt de acord cu această schimbare din moment ce nici până acum nu aveau voie să se căsătorească și nu se schimbă nimic?!, a adăugat jurnalistul.

Confruntat cu obiecția adusă referendumului care vizează costurile de organizare, Răzvan Dumitrescu subliniază că „era obligatoriu să se facă referendumul în momentul în care inițiativa cetățenească pornită de jos în sus a îndeplinit toate formalitățile legale”.

„Partea cu cheltuielile nu au decât să și-o invoce pe unde vor, dar referendumul se va ține și dacă va veni o singură persoană. Prin boicot evită cheltuielile? Câtă minte să ai să furnizezi pe piață un asemenea argument care de descalifică? Era obligatoriu să se facă referendumul în momentul în care inițiativa cetățenească pornită de jos în sus a îndeplinit toate formalitățile legale. Parlamentul nu avea cum să o evite. Acesta nu este un referendum cum a făcut Băsescu de tip vă întreb, vă consult dacă. Aici este un text de lege, o inițiativă. Devine obligatoriu. În momentul în care ai strâns semnăturile respective, în momentul în care s-a făcut verificarea de constituționalitate o dată la strângerea semnăturilor și a doua oară la final după ce s-a demarat procedura parlamentară și se organizează referendumul nu ai cum să împiedici lucrurile acestea. Nu ai cum să te opui. Parlamentul era obligat să facă chestiunea asceasta, a relevat analistul politic.

Întrebat cum vede faptul că o parte din contestatarii referendumului susțin că întrebarea prin care cetățenii vor fi consultați este una ambiguă, Răzvan Dumitrescu evidențiază că nu putea fi o altă întrebare întrucât este standard, prevăzută în lege.

„Întrebarea nu este deloc ambiguă. Întrebarea este dacă sunteți sau nu de acord cu modificarea Constituției. În textul respectiv întrebarea este dată de lege. Nu este facultativă. Nu o pune cineva cum vrea el. Textul este cel aprobat de Parlament după ce inițiativa legislativă a ajuns în Parlament după strângerea de semnături. Odată cu aprobarea textului, întrebarea este dacă ești sau nu de acord cu modificarea textului aprobat ceea ce înseamnă că trebuie să te uiți să vezi cum sună textul. Toată lumea are internet în ziua de astăzi și să răspunzi cu Da sau Nu la întrebarea dacă ești de acord sau nu cu modificarea respectivă. Nu era facultativă întrebarea. Întrebarea este prevăzută în lege. Este standard. Nu se referă la articol. Nu reproduce articolul în întrebare pentru că nu îți dă voie legea. Te întreabă dacă ești de acord cu modificarea sau nu în sensul respectiv. Te uiți frumos cum sună articolul și răspunzi la întrebarea de pe formularul de la referendum. Este în lege întrebarea.

Oamenii care critică aspectele acestea habar n-au pe ce lume trăiesc și habar nu au ce legi sunt în vigoare și își bat joc de legile în vigoare pur și simplu cu aceste argumente stupidea menționat omul de televiziune.

Răzvan Dumitrescu a luat act de asemenea de un alt argument adus de tabăra anti-referendum potrivit căruia ar fi îngrădite anumite drepturi. Astfel, acesta lansează o întrebare care demontează argumentul adus de tabăra anti-referendum: „ce drept s-ar putea îngrădi din moment ce nici până acum nu se puteau căsători între ei bărbați cu bărbați sau femeie cu femeie?”.

„Dacă s-ar pune în discuție nerespectarea drepturilor omului sau respectarea lor prin referendum așa cum doamna Săftoiu de la PNL a susținut, CCR trebuia să blocheze chestiunea aceasta. Ori, în una din deciziile CCR se constată tocmai că nu se îngrădește niciun drept. Vedeți cum este treaba? Oamenii aceștia nu mai știu ce să inventeze, dar niciodată argumentele lor nu se bazează pe legile în vigoare și pe ceea ce este în România în momentul acesta și pe ceea ce a fost până acum. Chiar și Danileț care sesizase că referendumul nu schimbă nimic din punct de vedere practic, atrăgea atenția că nu se îngrădește nimic prin textul respectiv. Deci atenție că este vorba până și de Danileț care spune chestiunea aceasta! Atrăgea atenția că nu se îngrădește niciun drept. Ce drept s-ar putea îngrădi din moment ce nici până acum nu se puteau căsători între ei bărbați cu bărbați sau femeie cu femeie?’‘, a remarcat jurnalistul.

Legat de tematica depturilor omului, Răzvan Dumitrescu a fost informat că cei care se poziționează împotriva referendumului invocă faptul că se îngrădește posibilitatea ca pe viitor cei care fac parte din comunitatea homosexuală să aibă dreptul de a se căsători. Analistul politic a răbufnit și a declarat că „referendumul acesta nu va fi până la urmă despre întrebarea respectivă ci despre cât de sănătoși sau nesănătoși în argumentația respectivă”:  „eu bănuiesc că trebuie certat Dumnezeu pentru că unii din critici ar putea să moară într-un accident cu mașina peste 15 ani și nu o să trăiască până la 100. Domne’, suntem nebuni? Întrebarea mea este firească. Suntem nebuni? Legile se fac pe veci acum pentru ce va fi peste 1000 de ani”.

„Atunci păi stați puțin. Eu bănuiesc că trebuie certat Dumnezeu pentru că unii din critici ar putea să moară într-un accident cu mașina peste 15 ani și nu o să trăiască până la 100. Domne’, suntem nebuni? Întrebarea mea este firească. Suntem nebuni? Legile se fac pe veci acum pentru ce va fi peste 1000 de ani? Despre ce vorbim aici? Cu cât mă uit mai mult la aceste argumente, eu cred că referendumul acesta nu va fi până la urmă despre întrebarea respectivă ci despre cât de sănătoși sau nesănătoși suntem în argumentația respectivă. Eu cred că până la urmă referendumul acesta ne va arăta doar câți sunt sănătoși dintre cei care argumentează. Cred că asta ne va arăta. Deja eu mă uit la schimbul de argumente și mă îngrozesc. Se presupune că avem totuși un exercițiu democratic de 28 de ani. Eu am senzația că în măsură ce înaintăm în timp ne pierdem exercițiul democratic.

Încă o chestiune pe care vreau să v-o semnalez. Ori de câte ori unora nu le convenea ce lege au votat parlamentarii, invocau treaba că ar trebui referendum ca în Elveția pentru fiecare lege. Vă amintiți că au circulat astfel de chestiuni când nu le convenea ceva. Păi ăla nu ar costa la fel de mult? Adică dacă pentru miile de legi existente în România ar fi existat un referendum nu mai era o problemă? Acum este o problemă că, nu-i așa, costă. Să fim serioși! Adică este după cum le convine cu argumentele. Au dreptul pentru că este normal să fii liber să ai un punct de vedere. Pe de altă parte și eu am dreptul să am un punct de vedere logic dacă stau în picioare sau nu susținerile respective și constat că de fapt bătălia ne va arăta exact cât de sănătoși suntem în susținerile noastre. Sănătoși din punct de vedere logic, atenție! Nu mă refer la altceva. Nu mă refer la problema în sine supusă referendumului”, a conchis Răzvan Dumitrescu pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *