Skip to content
Economie Energie Societate

Răzvan Nicolescu, Deloitte: Statul nu poate investi în energie

România își va îndeplini angajamentele în ceea ce privește promovarea energiei regenerabile, în contextul în care mai multe țări UE nu vor reuși acest lucru, a declarat luni Răzvan Nicolescu, partener Deloitte, în cadrul unei conferințe pe energie. Acesta a mai spus că în ceea ce privește investițiile în sectorul energetic, statul român nu are cum să investească, având dificultăți chiar în a construi un spital.

Răzvan Nicolescu a avertizat că, pe piața noastră de energie și gaze, nu există investiții decât în rețelele de transport și distribuție, cu investiții aproape de zero pe zona de producție. “Cred că ne îndreptăm către un sistem energetic în care cât mai multe persoane fizice și juridice, folosind noile dezvoltări tehnologice apărute, care își vor lua destinele în propriile mâine și își vor asumă securitatea energetică singuri”, a spus Nicolescu.

În această situație, cadru de reglementare este foarte important și așteptările sunt mari de la Autoritate Națională de Reglementare în Energie, a declarat precizat Răzvan Nicolescu, partener Deloitte România, scrie hotnews.ro.

Nicolescu, fost președinte al Autorității Europene de Reglementare în Energie, a mai adăugat că : “ANRE are o capacitate administrative bine pusă la punct, cu oameni bine plătiți și din acest motiv așteptările sunt mari. Președintele ANRE are salariu de câteva ori mai mare decât al președintelui României, iar atunci ne putem aștepta cu toții la performanță, adică să avem un model de piață și reguli clare și stabile”.

În ceea ce privește gestionarea problemei schimbărilor climatice, românii se comportă onorabil, consideră Nicolescu “La nivelul Uniunii Europene, schimbările climatice au prioritate. Promovarea energiei regenerabile este crucială în combaterea schimbărilor climatice. La nivel național, în gestionarea problemei schimbărilor climatice, românii se comportă onorabil. În 2020, ne vom îndeplini ținta în promovarea energiei renegerabile. E un lucru extrem de important, deoarece sunt țări care nu își va îndeplini acest obiectiv, cum este Olanda. Că o ciudățenie, un olandez a fost desemnat vicepreședinte al Comisiei Europene care se va ocupă de zona verde a energiei. Lead by example sau lead by fail?”, a continuat el.

Răzvan Nicolescu a susținut că, la nivel internațional, ne confruntăm cu o gravă problemă, schimbările climatice. “La nivel internațional, ne confruntăm cu cea mai mare gravă problema a planetei de până acum – schimările climatice. Toată lumea este de acord cu acest lucru însă când e vorba de cum rezolvăm această problema, începe să apară dezacordurile și uneori ipocrizia. Când am propus, acum câteva luni, înființarea unei bănci internaționale care să ajute țările care nu au bani să finalizeze această tranziție în sectorul energetic, mulți s-au făcut că nu înțeleg necesitatea și au început să se uite pe pereți. Există un nivel declarativ bine articulat, dar stăm mai rău la capitolul fapte”, a mai spus Nicolescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *