Reacția AUR la scrisoarea ambasadorilor americani: partidul cere ”Respect reciproc, nu presiuni politice”

Sursa foto: Maria-Georgiana Teodorescu

Georgiana Teodorescu, europarlamentar AUR, a reacționat luni la scrisoarea prin care șapte foști ambasadori ai SUA în România atrag atenția că Rusia este din nou în ofensivă și că apartenența la Uniunea Europeană și alianța cu Statele Unite sunt în pericol. Scrisoarea, publicată în exclusivitate de G4Media, este un gest politic fără precedent, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale.

În replica sa, Georgiana Teodorescu susține că ”Ne dorim o relație matură cu Statele Unite – bazată pe respect reciproc, pe interese comune și pe colaborare, nu pe presiuni politice și etichete ideologice”.

În ciuda respingerii ”presiunilor politice”, însuși liderul AUR, candidatul George Simion, mulțumise cu două zile în urmă administrației SUA pentru scoaterea României din programul Visa Waiver, decizie profund negativă pentru țara noastră pe care Simion a numit-o ”un avertisment corect”.

Georgiana Teodorescu a încercat să diminueze semnificația scrisorii celor șapte foști ambasadori, susținând că ”o bună parte dintre acești semnatari sunt foști ambasadori numiți de administrații democrate, care au construit relații privilegiate cu partidele aflate la putere în România la momentul respectiv. Tocmai de aceea, mesajul lor nu poate fi considerat obiectiv și imparțial”. În realitate, scrisoarea e semnată de ambasadori numiți de administrații democrate și republicane, inclusiv de Adrian Zuckerman, numit de Donald Trump în mandatul său precedent.

Europarlamentarul AUR a lansat și o acuzație fără dovezi la adresa ambasadorului României în SUA, Andrei Muraru: ”Oare această acțiune a fost coordonată, de la Washington, de către Andrei Muraru, un personaj politic care își folosește funcția publică pentru agendă partinică? Muraru, plătit din bani publici, a devenit principalul agent de campanie al cartelului politic anti-Simion în afara țării”.

Șapte foști ambasadori ai Statelor Unite în România au semnat, într-un gest fără precedent, o scrisoare comună transmisă G4Media.ro, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale din 18 mai, în care atrag atenția că Rusia este din nou în ofensivă și că apartenența la Uniunea Europeană și alianța cu Statele Unite sunt în pericol.

„Dacă România va alege un președinte pro-Putin, apărarea și sprijinul economic al Statelor Unite pentru românii de rând riscă să fie afectate drastic. Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: dominația Rusiei sau propriul lor viitor, ca aliat al Americii în NATO. Putin sau America”, se arată în scrisoarea celor șapte.

Cei șapte foști ambasadori, care au servit sub administrații democrate sau republicane, sunt: Alfred Moses, James Rosapepe, Michael Guest, Nicholas Taubman, Mark Gitenstein, Hans G. Klemm și Adrian Zuckerman.

„El papagalează cartea lui Putin, care încearcă să scoată România din Uniunea Europeană, NATO și din relația sa euro-atlantică, și să o transforme într-un stat autoritar, precum Rusia – o nouă Belarus”, a mai scris fostul ambasador american.

Zuckerman a îndemnat explicit partidele politice neextremiste rămase „să-l susțină fără echivoc pe Nicușor Dan. Îi îndemn pe toți românii, în special pe liderii lor politici, să-și examineze conștiința și să salveze viitorul României.”

Redăm mai jos integral scrisoarea celor 7 foști ambasadori americani în România, varianta în limba română

Prietenilor noştri români,

Subsemnaţii – foști ambasadori ai Statelor Unite în România, republicani și democrați, din timpul administrației Clinton până la administrația Trump, adresăm acest mesaj nu în calitate de reprezentanți oficiali ai Guvernului SUA, nici în vreo altă calitate profesională,ci în calitate de cetățeni americani care și-au dedicat ani din viața și reputația lor pentru a-i ajuta pe americani și pe români să se ajute reciproc.

Nutrim o afecțiune profundă pentru România și un angajament neclintit față de o alianță transatlantică puternică între Europa și Statele Unite, România fiind un bastion de importanță critică pentru securitatea și libertatea ambelor noastre țări.

Răspundem astfel întrebărilor pe care unii dintre noi le-au primit de la români, pentru că împărtășim sentimentul exprimat de Ambasadorul Zuckerman în scrisoarea sa din 8 mai (anexată), cu privire la miza alegerilor prezidențiale și opinia sa că numai candidatul Nicușor Dan apară interesele alianței româno-americane.

Astăzi toate acestea sunt în pericol. Sub Putin, Rusia este din nou în ofensivă. În primul rând, prin invadarea Ucrainei. Va fi România următoarea sa țintă, așa cum a fost în vremea lui Stalin?

Doi dintre noi avem origini româneşti. Înțelegem luptele cu care se confruntă atât de mulți cetățeni români. Dar, în calitate de cetăţeni americani și foști ambasadori SUA în România, înțelegem și modul în care majoritatea americanilor îi percep pe Vladimir Putin și pe aliații săi. Ei reprezintă amenințări fatale la adresa securității, libertății și prosperității din România, Europa și America.

Dacă România va alege un președinte pro-Putin, apărarea și sprijinul economic al Statelor Unite pentru românii de rând, riscă să fie afectate drastic.
Românii se confruntă cu o alegere istorică evidentă: dominația Rusiei sau propriul său viitor, aliat al Americii în NATO. Putin sau America.

Ca prieteni ai românilor, de la Maramureș până la Constanța și de la Timișoara până la Iași – cu fiecare județ și comună dintre ele – sperăm din inimă ca prietenii noștri români să reafirme valorile transatlantice și că vor respinge orice alianță percepută cu interesele lui Putin.

Dumnezeu să binecuvânteze România!
Alfred Moses (fost ambasador) 1994-1997
James Rosapepe (fost ambasador) 1998-2001
Michael Guest (fost ambasador) 2001-2004
Nicholas Taubman (fost ambasador) 2005-2009
Mark Gitenstein (fost ambasador) 2009 -2012
Hans G. Klemm (fost ambasador)2015 -2019
Adrian Zuckerman (fost ambasador) 2019 – 2021

Comunicatul integral al Georgianei Teodorescu (AUR):

”Am citit cu mare atenție scrisoarea semnată de un grup de foști ambasadori ai Statelor Unite în România, cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Deși acești domni își exprimă opinia în calitate de cetățeni americani, este important să precizăm un adevăr fundamental: nu au niciun mandat oficial din partea Departamentului de Stat al SUA și, prin urmare, afirmațiile lor nu reflectă poziția instituțională a Statelor Unite.

Mai mult, o bună parte dintre acești semnatari sunt foști ambasadori numiți de administrații democrate, care au construit relații privilegiate cu partidele aflate la putere în România la momentul respectiv. Tocmai de aceea, mesajul lor nu poate fi considerat obiectiv și imparțial. Viitorul României trebuie decis exclusiv de cetățenii români, nu prin etichete alarmiste și presiuni externe.

Formulări de genul „Putin sau America” nu fac decât să insulte inteligența electoratului român. România nu trebuie pusă în postura de a alege între suveranitate și altceva. Suntem și rămânem prieteni cu Statele Unite, am spus-o și o repetăm! AUR și candidatul nostru, George Simion, au afirmat în repetate rânduri că susțin parteneriatul strategic cu SUA.

Nu vom accepta niciodată ca românii să fie speriați sau șantajați cu tăieri de fonduri sau retrageri de sprijin militar doar pentru că aleg, democratic, o direcție suveranistă.

Ne dorim o relație matură cu Statele Unite – bazată pe respect reciproc, pe interese comune și pe colaborare, nu pe presiuni politice și etichete ideologice.

De aceea, consider că acești foști ambasadori au, evident, dreptul la opinie, dar nu au dreptul să insulte românii.

Românii știu să decidă singuri și nu vor accepta să le fie indicat din afară cine este „bun” sau „rău”, „pro-american” sau „pro-european” sau ”pro-România”.

Oare această acțiune a fost coordonată, de la Washington, de către Andrei Muraru, un personaj politic care își folosește funcția publică pentru agendă partinică? Muraru, plătit din bani publici, a devenit principalul agent de campanie al cartelului politic anti-Simion în afara țării.

George Simion este atacat nu pentru că ar fi periculos – ci pentru că nu poate fi controlat!”

Citeste mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: