Skip to content
Europa Politică

Reacția Comisiei Europene după ce Kovesi a fost pusă sub acuzare

Gandul.info

Comisia Europeană a avut, joi, o prima reacție la situația în care se află Laura Codruța Kovesi, care conduce lista candidaților la șefia Parchetului UE, însă tocmai a fost anunțată că e vizată de o anchetă a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, dosar instrumentat de Adina Florea, cea respinsă de Klaus Iohannis să preia șefia DNA.

Comisia insistă că selecția și evaluarea candidaților pentru acest post important este făcută de o comisie independența și că toți candidațîi sunt tratați corect, informează Ziare.com.

Este reluată și poziția CE în ce privește necesitatea asigurării în România a independenței sistemului judiciar, precum și respectarea statului de drept.

Comisia Europeană urmărește îndeaproape cele mai recente informațîi în contextul procedurii de selecție a conducerii Parchetului European. Este crucial că toți candidații să fie tratați corect, în condițiile care selecția e făcută de o comisie independența.

În ce privește sistemul judiciar din România, am spus-o clar, de nenumărate ori, că este extrem de important să fie independent și profesionist.

Comisia are în vedere că o comisie independența a evaluat candidațîi pentru funcția de procuror-șef european și a transmis lista scurtă Parlamentului European și Consiliului”, se arată în răspunsul Comisiei Europene transmis Ziare.com, legat de situația în care se află Laura Codruța Kovesi
Kovesi, cercetată după acuzațiile fugarului Ghiță

Fosta șefa a DNA a anunțat, miercuri seară, că a fost citată în calitate de suspect pentru luare de mită, mărturie mincinoasă și abuz în serviciu de procurorul Adina Florea de la secția pentru anchetarea magistraților.

Joi dimineață, Florea a confirmat că anchetă în cazul lui Kovesi a fost deschisă că urmare a unei sesizări făcute de Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD care a fugit din țară după ce a fost vizat de mai multe dosare de corupție.

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiță declara în decembrie 2018 la România TV că a făcut o plângere penală pe numele lui Kovesi, care a fost reclamată la secția specială pentru anchetarea magistraților.

Acuzația lui Ghiță a fost că Laura Codruța Kovesi i-ar fi cerut, în 2009, să plătească avionul pentru aducerea în țară, din Indonezia, a lui Nicolae Popa, condamnat în dosarul FNI.

Însă acest caz a fost clasat în 2017 de Parchetul General și lămurit public de Poliția Română. Mai exact, Poliția Română a anunțat că, pentru aducerea în țară, cu avionul, a lui Nicolae Popa, au fost purtate negocieri cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică.

„Procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform OUG 34/2006, privind achizițiile publice. În cadrul acestor activități, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câștigând oferta cea mai mică.

Semnarea contractului și decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliției Române. Costurile au fost achitate integral de către instituție, operatorului economic câștigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne”, explică Poliția Română, în 2017.

Aflat în Serbia, Sebastian Ghiță a fost audiat recent, prin videoconferință, de Adina Florea. Fostul deputat PSD a fugit din țară la finele anului 2016, chiar înaintea unei audieri la DNA, cu puțîn timp înainte să-i expire imunitatea parlamentară.

Sebastian Ghiță este protagonistul mai multor dosare deschise de DNA. O parte din acestea au ajuns în instanța, iar altele sunt încă în faza de anchetă la DNA.

În prezent, Sebastian Ghiță se sustrage unui mandat de arestare preventivă emis de instanța în Dosarul Asesoft și nu revine în țară pentru că ar ajunge după gratii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *