Skip to content
Politică

Reacţia Guvernului după ce Consiliul Naţional Secuiesc a anunţat introducerea cărţii de identitate secuiască

Inquam Photos / Manases Sándor

Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat organizarea unei dezbateri publice pentru introducerea cărţii de identitate secuiască. Guvernul României: nu există nicio iniţiativă referitoare la modificarea legislaţiei privind eliberarea şi sau datele de înscriere în cartea de identitate.

Potrivit proiectului privind introducerea Cărţii de Identitate Secuiască, decizia a fost iniţiată de Comitetul Permanent al Consiliul Naţional Secuiesc (CNS este o organizaţie de drept privat fără recunoaştere oficială) pentru că „în orice ţară sau în oricare regiune autonomă a unei ţări, elementul constitutiv cel mai important este populaţia care locuieşte acolo, ai cărei membri acceptă constituţia ţării, respectiv legea fundamentală a regiunii autonome”. În proiect se arată că documentul poate fi solicitat de orice persoană care a împlinit vârsta de 18 ani care are reşedinţa permanentă în Ţinutul Secuiesc, dar şi de cei care locuiesc în afara ţinutului, dar „se declară secui şi acceptă autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc”.

Actul poate fi cerut prin completarea unui formular, care trebuie să indice numele şi prenumele solicitantului, data şi locul naşterii, adresa permanentă şi sexul. Formularul trebuie să conţină angajamentul solicitantului faţă de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc în formă pretipărită. Cartea de identitate secuiască va conţine doar numele şi secvenţa numerelor de identificare generate de sistemul de carte de identitate Ţinutul Secuiesc, celelalte date personale fiind afişate într-un cod QR. Baza de date va fi administrate de o organizaţie desemnată de Comitetul permanent al CNS, care este şi operatorul de date al sistemului.

Actul poate fi retras de la persoanele care renunţă la acesta şi solicită ştergerea datelor personale din baza de date.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a venit cu precizări doar pe parte instituţională, fără a comenta gestul politic al demersului CNS: „La nivelul Guvernului nu se află în lucru nicio iniţiativă referitoare la modificarea legislaţiei privind eliberarea şi sau datele de înscriere în cartea de identitate. De asemenea, Guvernul nu are în vedere vreo modificare în sensul dezbaterilor la care dumneavoastră faceţi referire”.  Cât despre reprezentanţii Guvernului României în „teritoriul” secuilor, nici prefectul judeţului Mureş, nici cel din Harghita şi nici cel din Covasna nu au făcut deocamdată vreo declaraţie publică. „Am văzut în presă articole despre cartea de identitate secuiască, limite, steag etc, dar nu avem nimic oficial, ca să formulăm o reacţie. Oricum, avem alte lucruri, mai importante acum”, declară purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Covasna, Erdély András. În acelaşi timp, merită amintit că, în conformitate cu legislaţia în vigoare în România cu privire la identitatea persoanei, orice modificare pentru documentele de identitate, ca să fie recunoscute, trebuie să aibă loc prin Ministerul Afacerilor Interne, nicio altă entitate neavând competenţe juridice în acest sens.

Citeşte articolul integral pe adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *