Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, înainte de ședința de guvern, că proiectul de lege privind pensiile magistraților va trece de Parlament, în urma avizului negativ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
„Era de așteptat”, a declarat premierul, înainte de ședința de Guvern, când a fost întrebat despre avizul negativ dat de CSM, care transmisese anterior că „modificarea legislației produce incertitudine în sistem”. „Ce credeați că dă aviz pozitiv?”, a continuat premierul, care a precizat că legea va trece de Parlament.
Întrebat dacă se așteaptă ca, ulterior, legea să fie declarată neconstituțională, Ciolacu a răspuns: „Nu cred. Nu ține de supraimpozitare, ci de vârsta de pensionare”, a spus premierul.
Inițiat de liderii coaliției de guvernare, proiectul cu privire la pensiile magistraţilor prevede ca, „începând cu data de 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la CCR, precum şi personalul de specialitate juridică se pot pensiona şi pot beneficia de pensia de serviciu, dacă îndeplinesc condiţia de vechime de minimum 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, precum şi condiţia de vârstă de cel puţin 48 de ani”.
În momentul de față, procurorii și judecătorii se pot pensiona indiferent de vârstă, dacă au 25 de ani vechime.
Într-un comunicat de presă difuzat marţi, CSM a explicat de ce a dat aviz negativ acestui proiect. Este invocată Legea 282/2023 care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și care a modificat condițiile de pensionare pentru magistrați.
Astfel, CSM argumentează că o nouă lege, la numai un an după actul normativ precedent afectează stabilitatea cadrului normativ și funcționarea sistemului judiciar, în principal prin afectarea resurselor umane, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News