Skip to content
Puterea Știrilor Video

Reacția PNL după ce ALDE a fuzionat cu PSD la Bistrița Năsăud: „Nu știu dacă se mai întâmplă fuziunea cu PNL”

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, deputatul PNL Cristian Băcanu a comentat decizia filialei judeţene ALDE Bistriţa Năsăud de a fuziona prin absorbţie cu filiala judeţeană a PSD. Potrivit liberalului, „ALDE este acum un partid care nu mai reprezintă la nivel public ce a reprezentat cândva, nu mai este la fel de vizibil, nu mai este în Parlament, în Guvern”, drept urmare „e firesc ca anumiți aleși ai lor să caute o soluție de candida mai departe în alegerile din 2024, despre asta este vorba”.

„Asta nu poate să arate decât că exista, probabil, o afinitate la nivel local între acei aleși locali sau lideri. Habar nu am, nu știu care este situația să vă explic. Nu știu să vă spun dacă se mai întâmplă fuziunea PNL cu ALDE. Oricum, ALDE este acum un partid care nu mai reprezintă la nivel public ce a reprezentat cândva, nu mai este la fel de vizibil, nu mai este în Parlament, în Guvern, și atunci e firesc ca anumiți aleși ai lor să caute o soluție de candida mai departe în alegerile din 2024. Cred că despre asta este vorba.

Ce pot să vă spun este că există oameni care au fost aleși, fie că e vorba de consilieri, fie că e vorba de primari. Când vorbim despre primari vorbim despre oameni care sunt apreciați în comunitățile lor și dacă sunt apreciați în comunitățile lor cu siguranță că pot aduce un plus valoare”, a precizat deputatul liberal, la Puterea Știrilor.

O filială ALDE a fuzionat deja, dar cu PSD

Filiala judeţeană ALDE Bistriţa Năsăud a fuzionat prin absorbţie cu filiala judeţeană a PSD, în urma fuziunii trecând la social-democraţi peste 60 de aleşi locali care au obţinut mandate pe listele ALDE. Conducerile celor două filiale judeţene au invocat un parteneriat de peste 10 ani, care a stat la baza acestei decizii.

„Ca urmare a discuţiilor la nivel central privind fuziunea ALDE -PNL, la nivel local cele două organizaţi s-au pronunţat pentru continuarea proiectului început încă din 2012, proiect pentru dezvoltarea judeţului Bistriţa Năsăud. (…) A fost o construcţie care a funcţionat, care a lucrat foarte multe realizări administrative, oamenii ne-au încărcat cu această putere şi avem o responsabilitate”, au anunţat, miercuri, într-o conferinţă comună, oficialii PSD Bistriţa Năsăud şi ALDE Bistriţa Năsăud.

În filiala judeţeană a PSD votul privind fuziunea cu ALDE a fost dat în unanimitate. În ceea ce priveşte filiala judeţeană ALDE, votul a fost dat cu majoritate, din totalul de 35 de votanţi, unul votând împotrivă, unul abţinându-se iar trei neexprimându-şi votul.

Dintre aleşii locali ai partidului, în număr de 61, 51 au votat pentru fuziune, au anunţat oficialii ALDE Bistriţa Năsăud. Filiala judeţeană ALDE care a fuzionat cu PSD avea cinci primari, patru viceprimari, un vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi 52 de consilieri locali.

Întrebaţi cum este posibil ca o filială să decidă o astfel de fuziune în lipsa acordului conducerii centrale a partidului, reprezentanţii celor două partide au explicat că organizaţiile judeţene de partid au personalitate juridică şi pot decide în forurile statutare inclusiv fuziunea cu altă formaţiune politică, informează News.ro

De cealaltă parte, amintim că purtătorul de cuvânt al PNL Ionuţ Stroe a anunţat, în 11 ianuarie, că a fost decisă în şedinţa BPN comisia de negociere care va dialoga cu ALDE, în vederea unei fuziuni.

O săptămână mai târziu în 18 ianuarie, a avut loc o primă întâlnire între echipele de negociere PNL şi ALDE, în vederea fuziunii celor două partide, iar discuţiile au avansat în aşa fel încât săptămâna viitoare este posibil să se anunţe data Congresului în care se va valida această fuziune.

A fost un start foarte bun al acestor discuţii, a avansat considerabil această idee a fuziunii dintre cele două partide, s-au armonizat viziunile, s-au stabilit obiective comune şi s-a stabilit un parcurs procedural care va fi validat în forurile de conducere ale celor două partide pentru a avea Congresul de fuziune cât mai repede”, declara Ionuţ Stroe, într-o conferinţă de presă în 18 ianuarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *