Skip to content
Politică

Reacția tranșantă a unui director SRI cu privire la cartelele pre-pay

" "

Cartelele pre-pay este un subiect controversat, mai ales în urma evenimentelor teroriste petrecute în ultima perioadă.

Directorul Direcției Juridice a SRI, Dumitru Dumbravă, a vorbit, marți, în cadrul emisiunii ”Actualitatea Românească” de pe B1 TV, despre legea cartelelor prepay.

" "
" "

Acesta a precizat că în acest moment există un vid legislativ care împiedică existența unui control al fenomenului cartelelor preplătite, informează B1.

”Suntem într-un vid legislativ odată cu invalidarea de către Curtea Constituțională a legii de aporobarea a ordonanței 111 care nu a fost înlocuită de un alt act normativ. În momentul de față nu avem un instrument juridic pentru a avea un control asupra acestui fenomen al utilizării cartalelor preplătite”, a declarat Dumitru Dumbravă.

Totodată, acesta a mai spus că există între 12 și 14 milioane de cartele preplătite, cumpărate de la furnizorii din România și că 3% dintre acestea sunt folosite în scopuri infracționale.

”Cred că sunt 12-14 milioane de cartele preplătite în momentul de față, cumpărate de la furnizorii de servicii din România, deci un procent însemnat, cam 67%. Nu avem o problemă cu 97% din utilizatorii acestor cartele care le cumpără sau utilizează din rațiuni economice. Experiența operativă pe care o avem atestă că 3% din masa aceasta de cartele este utilizată în scopuri infracționale, antisociale, în multe locuri vizând aspecte care țin de securitatea naționalaă a României. Un spartphone poate fi folosit ca o armă letală. Poți să te conectezi la un sistem, să declanșezi niște procese, să oprești niște procese. Grupurile infracționale, crima organizată utilizează extrem de abil această posibilitate”, a adăugat directorul Direcției Juridice a SRI.

”Dacă unul din partenerii noștri transmite că dintr-un spațiu controlat se Statul ISlamic s-a sunat în România de pe o cartelă preplătită, eu nu pot să îi spun care este povestea din spatele acelei cartele. De multe ori cartela e dezactivată imediat. Uneori e activă, dar nu am cum să o atribui unei persoane. E o situație neplăcută pentru că, în momentul în care am intrat într-o alianță politico-militară, am intrat cu anumite angajamente”, a conchis Dumitro Dumbravă.

Sursă foto cursdeguvernare.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *