Skip to content
Internațional

Reacţie dură a Occidentului în privinţa reluării alegerilor pentru Primăria din Istanbul

Occidentul a reacţionat extrem de dur după ce autorităţile turce au decis anularea rezultatelor şi reluarea alegerilor pentru primăria Istanbul câştigată de un reprezentant al opoziţiei.

”Hotărârea Înaltului Comitet Electoral de a declara invalid rezultatul alegerilor locale de la Istanbul şi de a dispune un nou scrutin nu este transparentă şi este de neînţeles pentru noi”, a reacţionat, citat într-un comunicat, ministrul german de Externe, Heiko Maas.

”Numai voinţa alegătorilor turci poate şi trebuie să hotărască cine va ocupa biroul primarului la Istanbul. (…) Respectarea principiilor democratice de bază, în confiţii electorale transparente, este din punctul nostru de vedere o prioritate absolută”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Berlin.

O reacţie foarte dură a venit şi de la Paris.

”Este important ca această decizie să fie susţinută, având în vedere întrebările pe care le ridică”, a relevat un purtător de cuvânt al ministerului Extern al Franţei, citat de b1.ro.

”În noua campanie care se deschide, îndemnăm autorităţile turce să aplice toate măsurile necesare pentru a garanta respectarea principiilor democratice, pluralismului, echităţii şi transparenţei, mai ales asigurând prezenţa unor observatori internaţionali”, adaugă el.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a apreciat marţi că această anulare este ”cea mai bună decizie”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *