Skip to content
Politică

Reacții în PNL după ce Drulă s-a autopropus liderul unei coaliții cu liberalii. Adrian Cozma: USR este un partid de aventurieri politici, imatur, cu politică de circ

colaj PS News

Deputatul PNL de Satu Mare, Adrian Cozma, reacționează dur după ce Cătălin Drulă a declarat recent că USR intră la guvernare cu PNL doar dacă dă premierul. „E greu să construiești cu ei… lumea nu-i mai ia în serios”, susține liberalul Adrian Cozma. Totodată, potrivit liberalului, partidul condus acum de Drulă „trebuie să se decidă dacă intră în politica mare sau preferă să se joace în continuare”.

„USR este un partid de aventurieri politici, un partid imatur care nu a înțeles rolul pe care l-a avut atunci când a guvernat. Să ne aducem aminte de ziua în care au plecat cu spectacol și circ de la guvernare. E greu sa construiești cu ei… lumea nu-i mai ia în serios.

PNL nu este preocupat de cine conduce USR. Sperăm doar că vor da dovadă de mai multă maturitate, misiune ratată inclusiv când au fost la guvernare, lucru recunoscut de Cătălin Drulă atunci când afirmă că USR nu mai are timp de „vedetisme și politică imatură”. PNL crede într-o opoziție constructivă, cu partide care nu blochează reforme și atacă Guvernul doar pentru a puncta electoral, mai ales într-o perioadă atât de complicată economic. USR trebuie să se decidă dacă intră în politica mare sau preferă să se joace în continuare”, a declarat Adrian Cozma, în exclusivitate pentru PS News.

Liberalul amintește și că „politica de circ s-a dovedit falimentară pentru USR”, iar deciziile neinspirate ale conducerii USR au creat mari probleme și formațiunii politice.

„Politica de circ s-a dovedit falimentară pentru USR și a făcut rău României în criză. Din fericire, PNL a gestionat cu bine guvernarea și a avut soluțiile pentru problemele concrete ale României, în ciuda atacurilor constante, inclusiv la adresa proiectelor demarate chiar de miniștrii USR. Deciziile neinspirate ale conducerii USR au dus la înjumătățirea membrilor cu drept de vot: fie au fost dați afară, fie au plecat prin demisie sau au rămas de formă, fără să se mai implice și fără să-și mai plătească cotizația.

Realitatea cifrelor, dincolo de PR-ul extern și lauda internă, este aceea că procentul de 71% cu care a fost ales Cătălin Drulă înseamnă de fapt un număr de voturi mult mai mic și decât la Dacian Cioloș în urmă cu doar zece luni. Dacă Cioloș avea să fie ales președinte cu 19 603 voturi, Drulă, a primit acum doar 12 967 voturi.

Dacă Dan Barna susținea în 2019 că mandatul USR nu este scoaterea României din criză, lucru dovedit ulterior, sperăm ca în 2022 USR să aibă suficientă maturitate pentru a-şi înțelege rolul pe scena politică”, a mai declarat liberalul.

Mahmureala de după euforia victoriei

Obiectivul USR este acela de a deveni principala forță într-o coaliție după 2024, astfel că partidul nu va accepta o guvernare în care să nu aibă premierul, a declarat Cătălin Drulă, la scurt timp după ce a fost ales președinte al partidului.

„Obiectivul nostru este să fim prima forță într-o eventuală coaliție care urmează alegerilor din 2024, dacă nu vom putea da această majoritate singuri și să putem da premierul în acea guvernare. Cum ajungem acolo? Prin această consolidare. Oamenii identifică deja în USR soluția și dorința de a face. Unde am avut noi un punct pe care-l putem îmbunătăți în perioada următoare este în această zonă de stabilitate, oamenii au auzit de certuri în USR, de tot felul de știri care ne-au pus într-un context, poate, mai negativ în ultima perioadă și asta s-a suprapus peste criza economică ce ne stârnește tuturor neliniște (…). Eu fac un apel direct către cei care ne ascultă, care sunt votanți: să nu mai voteze PSD, PNL, aceste forțe care țin România pe loc și să ne dea cu încredere votul nouă. Or aici vom munci, ca să câștigăm această încredere în următorii doi ani”, a spus liderul USR, într-un interviu la RFI.

Întrebat ce va face USR, dacă PSD va rupe coaliția cu PNL, Cătălin Drulă a răspuns: „Da, asta este aproape o certitudine pentru mine, vor fugi de consecințele propriilor acțiuni. Să ne înțelegem, criza economică pe care o traversează România și care este abia la început nu era inevitabilă, cel puțin în amploarea ei. Dimensiunile pe care o va căpăta în România această criză și suferința socială care este abia la început se datorează acestei guvernări PSD-PNL și politicilor pe care le-au avut (…). Eu sunt destul de convins că PSD va fugi de consecințele acestei crize, dar întrebarea este: dacă ei fug de aceste consecințe, românii credeți că nu văd și își mai pun încrederea în unii care lasă după ei potopul? (…). De asemenea, oamenii nu văd ce face PNL?”.

Drulă mai spune că USR nu va accepta să intre la guvernare fără a da premierul.

„Nu ne putem juca cu țara așa, ca la bambilici, mai guvernează puțin cu PSD-ul, se mai schimbă. Este foarte important ca cei care ne-au adus în situația asta, mă refer la Klaus Iohannis, în primul rând și PNL-ul care a adus PSD la guvernare alături de ei (…), e important să-și asume consecințele a ceea ce au făcut. USR nu e o balama, ca să le asigure unora sau altora majoritatea. Dacă nu mai sunt în stare să guverneze până în 2024, trebuie să se dea complet la o parte. Noi am venit anul trecut cu o propunere de Guvern, care era un Guvern solid, cred că pentru prima dată în istoria audierilor parlamentare, miniștrii s-au prezentat absolut peste tot excepțional. Nu vom accepta și asta le spun foarte clar și celor din PNL, dacă-și fac vise că se pot juca așa între PSD și USR, nu vom accepta o guvernare în care să nu avem premierul”, conchide Cătălin Drulă.

2 comentarii la “Reacții în PNL după ce Drulă s-a autopropus liderul unei coaliții cu liberalii. Adrian Cozma: USR este un partid de aventurieri politici, imatur, cu politică de circ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *