Reacții la vestea deblocării ajutorului pentru Ucraina. De ce ar fi spus “Da” , Viktor Orban

Uniunea Europeană
Sursa foto: Inquam / George Călin

Vestea deblocării ajutorului pentru Ucraina a uimit prin viteza cu care a fost luată decizia. Este Viktor Orban, imprevizibil?

Reprezentanții celor douăzeci și șapte de state membre ale Uniunii Europene au ajuns rapid la un acord pentru continuarea ajutorului, pentru o perioadă de patru ani, de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Viktor Orban nu s-a opus. Vestea a stârnit reacții rapide în rândul liderilor europeni.
În tot acest timp, aproape 1300 de tractoare au invadat capitala Belgiei pentru a menține presiunea asupra liderilor europeni. Și lucrurile nu se opresc aici. Sunt așteptați și fermieri din Franța, Spania, Portugalia și Italia. La “poalele” Parlamentului European de la Bruxelles, poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva  demonstrantilor.

Reacții imediate la aflarea veștii deblocării ajutorului financiar pentru Ucraina

„Unitate. Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de 50 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei în cadrul bugetului UE. Acest acord garantează o finanțare stabilă, previzibilă și durabilă pe termen lung pentru Ucraina”, a scris președintele Consiliului European, Charles Michel pe X.

La rândul său, premierul ucrainean a salutat eliberarea unui ajutor de 50 de miliarde de euro, Kiev considerând-o că pe o „contribuție” la o „victorie comună” asupra Rusiei.

„Statele membre ale UE își arată încă o dată solidaritatea și unitatea (…) pentru a ajută poporul ucrainean să reziste războiului” cu Moscova, a declarat Denys Chmygal la X. „Fiecare dintre voturile dumneavoastră este o contribuție semnificativă la victoria noastră comună, ” a adăugat el.

La rândul său, premierul polonez Donald Tusk a exprimat o nerăbdare tot mai mare. „Nu ne-am săturat de Ucraina, ne-am săturat de Orban”, a declarat el, denunțând „jocul ciudat și egoist”al lui Viktor Orban.

50 de miliarde de euro pentru Ucraina. Prim-ministrul Ungariei “uimește”, la Bruxelles

Ajutorul finanaciar pentru Ucraina este în valoare de 50 de miliarde de euro, pentru următorii patru ani, un pachet căruia premierul ungar Viktor Orban i s-a opus în decembrie, anul trecut.

Orban a mers încă de ieri, la Bruxelles, pentru a se întâlni cu fermieri furioși, plasându-se de partea „poporului”. „Este o greșeală ca Europa să nu ia în serios vocea oamenilor”, a spus Orban, într-un videoclip postat pe contul său de Facebook.

Potrivit Euronews , printr-un articol de duminică seara, ziarul britanic Financial Times a scris că oficialii de la Bruxelles au elaborat un presupus plan secret pentru a pedepsi Ungaria și a sabota economia maghiară dacă această ar împiedica și mai mult sprijinul pentru ucraineni.

Potrivit ziarului, planul ascuns al Consiliului European ar putea fi intensificat dacă nu se ajunge la un acord cu privire la ajutorul de 50 de miliarde de euro acordat Ucrainei din cauza dreptului de veto al lui Viktor Orbán la summitul UE din 1 februarie.

Se pregătește un nou plan UE pentru sprijinul financiar al Ucrainei – mai detaliat și cu mai multe garanții

Potrivit FT, citat de Euronews, Bruxelles-ul nu ar mai fi furnizat Ungariei fonduri UE.

Economia Ungariei este dependentă în mod semnificativ de piața UE, deoarece desfășoară în principal activități de export cu statele membre ale UE. Potrivit datelor Comisiei Europene, 78% din exporturile interne ungare, se îndreaptă către țările membre ale blocului, 3% către Statele Unite și alte 3% către Regatul Unit.

Balázs Orbán, directorul politic al premierului Orban: Există o propunere de compromis către UE

János Bóka, ministrul responsabil cu afacerile Uniunii Europene, a declarat pentru Financial Times că Ungaria nu va ceda presiunii și a subliniat că Viktor Orbán a fost un participant constructiv la summitul UE din decembrie și că, în opinia să, nu există legătura dintre sprijinul pentru Ucraina și accesul Ungariei la fondurile UE între.

Dezmințiri la nivel înalt, european

Deși nimeni din Consiliul European nu a dat o declarație la Financial Times în weekend, Reuters a scris luni, citând un membru al Consiliului, că afirmația articolului FT nu este adevărată și că nu există nicio posibilitate ca Bruxelles-ul să pedepsească Ungaria în acest fel.

Între timp, cursul forintului a scăzut din cauza articolului din Financial Times și l-au citat pe Balázs Orbán, directorul politic al premierului Orban, care a declarat luni dimineață că crede că există o propunere de compromis către UE.

 Potrivit Reuters, Guvernul ungar și UE negociază, dar: Bruxellesul nu are încredere în Ungaria

Comisarul UE Vera Jourová a declarat luni că dacă situația statului de drept se înrăutățește în Ungaria, fondurile UE vor fi blocate. Mundegt a spus acest lucru la trei zile după ce mai multe state membre au cerut implementarea articolului 7 din Tratatul de bază al Uniunii Europene pentru a priva Ungaria de dreptul de vot, dacă Viktor Orbán continuă să blocheze deciziile UE.

Și în tot acest timp, protestul fermierilor a luat cu asalt Bruxelles.  “UE nu a terminat de lovit fermierii Europei!”, este unul dintre sloganurile manifestantilor

 Astazi, peste o mie de tractoare ocupaseră deja străzile din Bruxelles, potrivit publicatiei Le Soir, pentru o demonstrație majoră. Agricultorii consideră că politicile europene privind agricultura sunt inconsecvente. Sunt așteptați și fermieri din Franța, Spania, Portugalia și Italia, au anunțat federațiile agricole. Jucatorii din sectorul agricol consideră că politicile europene sunt inconsecvente. De câteva zile, fermierii desfășoară acțiuni de blocare în multe locuri din țară. La “poalele” Parlamentului European de la Bruxelles, poliția a folosit tunuri cu apă și gaze lacrimogene împotriva  demonstrantilor.

79 de arestari la protestul fermierilor de la Paris

Parisul este „sub asediu”, ca să folosim o sintagmă care ne duce cu gândul la istoria tumultuasă a orașului. Tot în contextul protestului, 91 de opriri și 79 de arestări au fost efectuate aseară în apropierea piețelor generale din Rungis, la sud de Paris, după ce cativa fermieri a intrat în centrul de depozitare al unității. Președintele francez Emmanuel Macron, care se află astăzi la Bruxelles pentru Consiliu, a programat o întâlnire  cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, concentrată pe criza actuala.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: