Reacţiile antreprenorilor la acuzaţiile lui Anastasiu despre fenomenul „șpăgii de supravieţuire”

Sursa foto: Facebook - Dragoş Anastasiu

Vicepremierul Dragoş Anastasiu şi-a dat demisia duminică, după ce s-a aflat că, timp de 8 ani, a dat 170.000 de euro unei inspectoare ANAF sub forma unui contract de consultanţă. Într-un discurs de la tribuna Palatului Victoria, oficialul a explicat, cu lacrimi în ochi, modul în care compania sa ar fi fost şantajată ani de zile de un reprezentant al statului român. Anastasiu a subliniat că ar fi fost o „şpagă de supravieţuire”, pentru ca firma pe care o conducea să nu intre în faliment. Dragoş Anastasiu a mai spus că, în anii ’90, șpaga se dădea în plic, după care, în anii 2000, a apărut fenomenul firmelor de consultanță, tot un fel de șpagă, dar mascată.

Antreprenorii din România au reacționat online atât pozitiv, cât şi negativ la declarațiile făcute duminică de Dragoş Anastasiu despre fenomenul șpăgii mascate și despre presiunile care se făceau în anii 2000. Unii dintre ei îi iau apărarea, alții îl critică. O parte din ei au lansat, la rândul lor, apeluri la a-și spune poveștile: Câți dintre ei au fost forțați să aleagă între șpagă sau blocaj?

„Sunt antreprenor. Și expert contabil. Am văzut zeci, poate sute de controale și interacțiuni antreprenor – stat. Mulți funcționari au fost demni și corecți. Alții… au jucat un alt rol. Rolul de Tati, Tăticu’, Tătuțu’. Acel arhetip de protector pentru un ‘copil’ lipsit de imaginea completă”, este mesajul publicat de un antreprenor.

„În 2008, un inspector cu păr cărunt îmi zice, după primul meu control: „Dl patron, că vă văd așa, mai tânăr, vă zic: dvs. trebuie să luați în calcul aceste cheltuieli”. Un fel de fură, fraiere, ceva ca să ai de unde da”, a scris un altul.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: