Reacțiile la acuzațiile de viol care implică AUR, un bun motiv să îți fie teamă ca femeie

Sursă foto: Facebook
Sursă foto: Facebook

Pe subiectul acuzațiilor de viol, liderul AUR George Simion a ținut să fie clar că nu e vorba de un membru al partidului. Așa a arătat ancheta internă a partidului.

AUR și-a dus membrii și simpatizanțiii pe litoral, la școala de vară. O minoră de 17 ani din Ialomița, care a participat la program, acuză că mai mulți membri AUR au violat-o. Pe 16 septembrie, ea a reclamat la poliție că s-a trezit în camera de hotel cu dureri în zona inghinală și urme de sânge. Fata s-a prezentat în aceeași zi la Secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Slobozia.

În seara de 15 septembrie, fata a povestit că a băut împreună cu mai mulți membri AUR și că nu-și amintește exact ce s-a întâmplat. Nici nu a vrut să dea numele celor cu care a băut.

Din informațiile disponibile până acum, cei cu care a băut erau de vârsta părinților ei, de două sau trei ori mai mari decât ea. Nu se cunosc detalii dacă a primit și alte substanțe sau câte persoane au fost implicat.

Pe 20 septembrie, liderul AUR George Simion a spus că cei din biroul județean de la Ialomița și-au dat demisia, pentru că „au recomandat niște tineri fără să le vadă profilul, adică respectivii tineri s-au dus să-și cumpere alcool și nu au ascultat de organizatori.” El a spus însă că ancheta internă făcută de partid arată că niciun membru AUR n-a fost implicat. De fapt, asta era mai important să nu fie partidul asociat, după cum tot el a zis-o: „[…] rugăm cu respect televiziunile să nu mai titreze membrii AUR, deoarece am și făcut ancheta internă și nu există membrii AUR în acel incident.” A cerut însă pedeapsă exemplară pentru oricine face așa ceva.

Deși ancheta e în curs de desfășurare, deputatul AUR Antonio Andrușceac, într-o intervenție la Antena 3, a lăsat să se înțeleagă că ar fi o înscenare la adresa partidului. A fost suficient ca toți dubioșii de pe internet – simpatizanți AUR sau nu, membri sau nu – să vadă în cazul fetei doar o schemă chiar „stalinistă” de discreditare.

Dincolo de tragicul situației, cele întâmplate demonstrează încă o dată cât de eronat gândește electoratul AUR și modul prin care în România inclusiv violul are scuză.

Acuzațiile că membri AUR ar fi violat o fața le-au adus aminte unora că unele „și-o cer”

Prea mult informații oficiale despre caz nu știm, din motive evidente. Pentru că ancheta e încă în curs, rezultatul de la INML nu a sosit încă, iar fata se află într-o stare de vulnerabilitate majoră, e firesc ca autoritățile să nu se înghesuie la declarații. Din păcate, asta a lăsat loc vocilor auriste să tragă singure concluzii după bunul plac.

Pentru a minimiza cele întâmplate, AUR a pus accent pe faptul că poliția a ajuns la fața locului și a vorbit cu fata, „care nu avea nimic”, deși au subliniat în repetate rânduri că tânăra se afla într-o stare avansată de ebrietate.

„Singurul incident care s-a petrecut la școala de vară și de care noi avem cunoștință a vizat o domnișoară care vineri noapte spre sâmbătă a fost găsită în stare avansată de ebrietate. S-a vorbit și cu părinții ei la telefon, după care mama a considerat de cuviință să sune poliția ca să fie sigură că totul e în regulă.

S-a deplasat un echipaj de poliție. Domnișoara nu avea nimic, doar se afla în stare de ebrietate. A discutat cu ea, a recunoscut că a băut da. Poliția nu a avut ce măsuri să ia. După care colegii mei au stat toată noaptea și au păzit-o ca să nu-i fie rău. Iar sâmbătă dimineață au condus-o cu o mașină acasă și au predat-o părinților.

În niciun moment domnișoara nu ne-a spus că a fost vătămată corporal. Nu părea, nu dădea semne că a fost agresată. Nu a fost vorba de nicio sângerare, nicio leziune, nu s-a văzut, nu s-a știut așa ceva. Dacă aceasta este domnișoara despre care se face vorbire, nu avem cunoștință de niciun viol”, a afirmat într-o intervenție televizată Georgiana Teodorescu, candidat AUR la alegerile europarlamentare, arată un material vice.com

Cei de la AUR au trecut cu repeziciune peste faptul că au lăsat nesupravegheată o minoră pentru care erau direct responsabili și se fac a nu înțelege că agresiunea sexuală rareori lasă urme vizibile cu ochiul liber. Dar nu, era vina fetei că a băut.

Faptul că printre noi există oameni care cred că bărbatul e un animal care nu se poate abține și poate face ce vrea cu o fată care e atât de beată încât nu își poate da consimțământul pentru sex mă sperie teribil, arată autoarea articolului.

„A băut ca vita și s-a f***t ca proasta”

Conform surselor VICE, principalul suspect în acest caz e un bărbat trecut de 50 de ani, membru AUR. Cea din urmă informație a fost dezmințită de George Simion, liderul partidului, care a spus într-o intervenție la Realitatea Plus că vorbim doar de simpatizanți de partid.

„Au fost incidente cu participantii de la această școală de vară, motiv pentru care au fost luate acțiuni disciplinare împotriva lor, deoarece au încălcat regulamentul, au consumat alcool. I-am trimis acasă. […] Inclusiv pe această doamnă. Nu erau membri de partid”, a declarat Simion.

Un aspect important aici este că în ziua incidentului s-au desfășurat concomitent atât școala politică „Tineri pentru România”, cât și Conferința Națională AUR. Dacă în cadrul școlii au participat atât membri de partid, cât și simpatizanți din filialele locale, cu vârste între 16 și 35 de ani, îmi e greu să cred că în cadrul Conferinței Naționale AUR participanții nu erau membri cu acte în regulă. Dar hei, de ce ne-am asuma răspunderea pentru posibili infractori pe care îi pregătim să între în funcții publice?

Deputat AUR: „Eu cred că este o înscenare”

Evident că în marea asta de auriști care nu au mintea ocupată, cei mai vocali pe marginea subiectului au fost conspiraționiștii. Fata a fost plătită să zică că a fost violată. De cine? De toți. PSD, PNL, USR, Oculta Mondială etc.

La propagarea acestor teorii a contribuit și deputatul Antonio Andrușceac care, deși a jucat-o pe aia cu „sunt părinte și cei care au greșit să înfunde pușcăria”, a mai spus și că „ceea ce reclama această tânără nu este nicidecum un viol, că spune că s-ar fi trezit din beție cu niște dureri inghinale. […] Da, eu cred că este o înscenare, dar nu mă pot pronunța și îmi doresc să fie așa”, a afirmat Andrușceac.

Ca un reminder, Antonio Andrușceac este fost membru USR care pe vremea când încă făcea parte din partid a creat un întreg scandal în partid când a spus că „toate femeile sunt făcute să fie soții și mame”, iar „frustrările nu se ascund în spatele carierei”. Cu așa viziuni sexiste, nici nu te miri că a aterizat în AUR.

Anca Alexandrescu: „Mi se pare că cineva vrea să ne distragă atenția de la alte lucruri”

Presa de mâna a treia din România s-a grăbit și ea să arunce cu conspirații și informații neverificate în prime time. Jurnalista Anca Alexandrescu (pe care probabil o asociezi mai degrabă cu Liviu Dragnea decât cu presa) a lansat o teorie care lasă de înțeles că în spatele acuzațiilor de viol s-ar afla PSD care vrea să distragă atenția de la lucrurile cu adevărat importante din țara asta.

„Eu tot mă întreb săptămâna trecută de unde avalanșa asta de evenimente? Văd că autoritățile sunt într-o frenezie așa de a ne servi pe bandă subiecte. Nu că n-ar fi vinovați cei despre care vorbim. Doamne ferește, departe gândul acesta de mine. Mi se pare foarte interesant că după scandalul din 2 mai, discuțiile de săptămâna trecută, am avut o avalanșă de subiecte. Mi se pare că cineva vrea să ne distragă atenția de la alte lucruri. […]  Apropo, s-a întâmplat ceva la PSD în ultima vreme? Noi discutăm de astfel de cazuri de la toate partidele, să nu uităm lucrul acesta”, a declarat Anca Alexandrescu.

Atât ea, cât și colegul ei de la Realitatea Plus, Laurențiu Botin, au ținut să oferă mai multe exemple care să arate că abuzul sexual și hărțuirea se petrec și în alte partide, nu doar la AUR. Pentru că nimic nu rezolvă mai bine o problemă decât normalizarea ei.

Victor Ciutacu: „Dacă îți aduci aminte domnul Dan Diaconescu, slăvit fie numele în veci, a picat în abatere tot într-o poveste de genul acesta, tot pe la Olimp și tot cu minore”

De departe comentariile mele favorite au fost de la persoanele care îi plângeau soarta tristă pe care a avut-o Dan Diaconescu, un alt individ libidinos și sinistru care a întreținut relații sexuale cu minore, fete de vârsta fiicei lui.

„[Acest caz] pică de minune pentru cei care vor să plesnească AUR exact la lansarea candidaților lui Simion cu alai și voie bună. […] Dacă îți aduci aminte domnul Dan Diaconescu, slăvit fie numele în veci, a picat în abatere tot într-o poveste de genul acesta, tot pe la Olimp și tot cu minore”, a spus Victor Ciutacu în emisiunea lui.

Tot Ciutacu a ținut să dea de înțeles că sunt femei care spun că au fost violate, deși acest lucru nu s-a întâmplat și că acest caz ridică multe semne de întrebare. „Îmi pute ușor”, a concluzionat Ciutacu.

Coincidență sau nu, în urmă cu un an Victor Ciutacu petrecea la nunta lui George Simion alături de Dan Diaconescu și Robert Turcescu, cel din urmă fiind chiar unul din speakerii de la școala de tineret AUR.

„Nu s-au înțeles la bani”

Poate compararea cazului de la școala de politică AUR cu cel al lui Dan Diaconescu nu e una întâmplătoare. În felul acesta fanii AUR ar spune că minora nu era victimă a violului, ci lucrătoare sexuală neplătită cum trebuie. De parcă ai spune că e okay ca niște bărbați de 40–50 de ani, plecați într-o acțiune de partid, să fi apelat la serviciile sexuale ale unei minore, pe care să nu o fi plătit corespunzător? Cum ar putea asta să fie asta o îmbunătățire radicală a situație?

Laurențiu Botin: „Fata s-a îmbătat și s-a dus cu niște băieți la o orgie mică?”

Unii nu s-au dus atât de departe cu gândul. S-au limitat la cel mai primar gând posibil – consimțământul e ceva relativ, violul nu există, fata și-a dorit.

Asta pare că e părerea și jurnalistului Laurențiu Botin care a întrebat mai mult retoric dacă „fata s-a îmbătat și s-a dus cu niște băieți la o orgie mică?” Despre asta a înțeles el că e vorba.

Pentru unii, acuzațiile de viol sunt motiv de glumă

Poate cea mai abjectă categorie din rândul celor care au comentat este cea a celor care s-au amuzat copios citind că o minoră a ajuns în dureri și cu urme de sânge la spital din cauza unui posibil viol. Au râs, au jignit-o pe fată și au inventat povești despre ea.

În 2019, România era pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul de persoane violate, sau care a trecut prin agresiuni sexuale, potrivit Eurobarometrului 449. Situația e și mai gravă în rândul copiilor. Conform unui raport World Vision, în fiecare zi, în România, un copil devine victima violului sau agresiunii sexuale, iar o dată la trei zile un altul este traficat sau victimă a pornografiei infantile.

Frecvența acestor fapte este influențată și de atitudinea societății care nu sancționează aceste infracțiuni, ci le bagatelizează sau le încadrează la capitolul normalitate.

Când astfel de atitudini se regăsesc inclusiv în rândul celor care susțin că sunt apărători ai familiei și valorilor tradiționale, nu poate decât să te îngrijoreze. În ce lume femeile se vor simți în sfârșit în siguranță, se întreabă sursa citată.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: