Reacțiile liderilor lumii după retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială

Sursa foto: Facebook

Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială pentru un al doilea mandat a cutremurat nu doar scena politică americană ci și comunitatea internațională – duminică seară, la puțin timp după anunț, o mulțime de mesaje de mulțumire și de sprijin pentru președintele american au fost transmise de liderii lumii.

Retragerea lui Biden este al doilea eveniment „seismic” în politica americană într-o singură săptămână, la puțin timp după tentativa de asasinat împotriva contracandidatului său, fostul președinte Trump, scrie CNN.

Presiunea la adresa lui Biden pentru a se retrage nu este ceva nou, însă. Încă de după dezbaterea cu Donald Trump, când președintele Biden a avut o prestație foarte slabă, democrații au început să contempleze ideea înlocuirii acestuia cu un candidat care să fie mai bine poziționat pentru a-l învinge pe Trump.

Până duminică, o mulțime de democrați de rang înalt – reprezentanți, senatori, aleși locali sau lideri importanți ai partidului îi ceruseră președintelui american să se retragă.

Prim-ministrul britanic, Keir Starmer, de curând intrat în funcție și care l-a întâlnit pe Biden pentru prima oară în iulie, la Washington, a lăudat „cariera remarcabilă” a președintelui american și i-a transmis că-i respectă decizia și că dorește să lucreze bine împreună cu acesta pentru restul de mandat al liderului american.

„Știu tot ce a reușit de-a lungul carierei sale remarcabile și că a luat decizia cu gândul la ce crede că este mai bine pentru poporul american”, a scris Starmer pe Twitter.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit lui Biden pentru „sprijinul neclintit” pentru țara sa în războiul de anihilare pe care Rusia l-a pornit împotriva acesteia.

Statele Unite au sprijinit Ucraina, pe parcursul mandatului lui Biden, cu armament, alte ajutoare militare și diplomatice, dar și cu bani, în ciuda opoziției și blocajelor republicanilor neofasciști controlați de Trump.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: