Skip to content
Politică

Realitatea dură din jurul IFN-urilor: sinucideri și o mutare radicală a BNR

GoodCall.com

Citiți în cele ce urmează despre realitatea dură din jurul instituțiilor financiare nebancare (IFN): sinucideri și o mutare radicală a Băncii Naționale a României (BNR).

Sute de oameni se sinucid anual din pricina datoriilor către bănci sau instituții financiare nebancare. De multe ori aceștia ajung să nu mai vadă nicio ieșire din impas din cauza unor contracte cu clauze care îi transformă în captivi pe viață, relatează marți Jurnalul Național, prezentând cazurile concrete ale unor oameni aduși pe culmile disperării de datoriile către bănci sau către IFN-uri.

Psihiatrul Gabriel Diaconu vine cu cifre sumbre în acest sens: „Practic, cifrele erau undeva la cinci, șase sute de sinucideri pe an cauzate de insolvența personală”.

În România, avem aproximativ 5.000 de sinucideri pe an, ai putea să zici că zece la sută se sinucid din pricina datoriilor. Zece la sută poate că nu ar părea foarte mult, dar în același timp este imens pentru că te referi la un bazin de populație care este prezumat a fi sănătos. Sau să spunem altfel: dacă nu ar fi apărut această detresă socio-economică, probabil că acei oameni nu ar fi ajuns să se sinucidă. Este enorm din punctul ăsta de vedere. Într-o societate care a știut foarte bine să le ia banii oamenilor, a știut să îi ademenească cu mirajul capitalismului și al consumului pe datorie, dar nu le-a dat portițe de scăpare în momentul în care au devenit insolvabili. Este un stat parșiv”, continuă medicul.

Tot marți, România Liberă scrie despre explozia fără precedent în domeniul creditelor de consum, contractate în special de la IFN-uri.

Totuși, un regulament recent votat în Consiliul de Administrație (CA) al BNR va pune capăt, cel mai probabil, supremației dobândite de IFN-uri în piața creditelor de consum. Primele care vor profita vor fi, cel mai probabil, băncile, comentează publicația citată.

Regulamentul BNR stipulează că IFN-urile vor fi obligate să provizioneze cu 1.000% din valoarea lor toate credite de până în 15 zile la care Dobânda Anuală Efectivă (DAE) sare de 200%, toate împrumuturile de până la 90 de zile cu DAE peste 100% și toate împrumuturile cu scadența de pste 90 de zile care au un cost mai mare de 32,5% (de zece ori rata Lombard).

Deși poate părea surprinzător, pentru un IFN ratele de dobândă amintite de BNR nu sunt deloc mari, ba chiar majoritatea împrumuturilor date de aceste firme fiind semnificativ mai scumpe, cu DAE și de peste 2.000 la sută, motiv pentru care ele au și fost asociate în folclorul urban și în presă cu noțiunea de „cămătari legali”. În acest context, practic, când regulamentul BNR va deveni operațional, dobânzile vor fi plafonate în jurul valorii de 32,5%, ceea ce ar putea să fie insuficient pentru afacerile IFN-urilor, calibrate pe costuri substanțiale și pe niveluri de până la 50% a restanțelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *