Recalculare la cerere. Românii trebuie să fie atenți ce acte depun, altfel pensia le-ar putea întârzia cu o lună

Sursa foto: unsplah

Pensionarii care solicită recalcularea pensiei trebuie să fie foarte atenți la documentele pe care le depun la casa de pensii, conform noilor reglementări introduse de Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, deoarece orice eroare în depunerea acestora poate întârzia considerabil primirea majorărilor la pensie.

Conform noilor prevederi legale, dacă actele depuse, cum ar fi cererea de recalculare a pensiei sau adeverințele de venit, nu sunt corect completate, termenul legal de soluționare a cererii, care este în prezent de 45 de zile, poate fi extins cu până la 30 de zile.

Astfel, pensionarii ar putea aștepta până la 75 de zile pentru a beneficia de eventualele ajustări ale pensiei. Această extindere este aplicabilă în situațiile în care cererile trebuie completate sau refăcute.

„Avem o noutate legată de termenul de soluționare a cererilor de recalculare. Pe lege este de 45 de zile, dar în anumite situații în care cererea persoanei mai trebuie completată, ori trebuie refăcută adeverința sau alte documente, noi putem prelungi prin lege acest termen de soluționare cu 30 de zile. Asta înseamnă că vom avea recalculări pe care le vom face în 75 de zile, dar motivate legal”, a declarat Maria Andronache, directoarea Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, pentru Ziaruldeiasi.

Un alt aspect important introdus de noua lege este faptul că pensia se poate recalcula la cerere doar o dată într-un an calendaristic. Până la intrarea în vigoare a Legii 360/2023, la 1 septembrie 2024, pensionarii puteau solicita recalcularea pensiei de mai multe ori pe parcursul unui an. Acest lucru le permitea să ajusteze pensia în funcție de veniturile suplimentare obținute, mai ales dacă aceștia continuau să lucreze după pensionare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: