Recalcularea pensiilor: Conferința de presă de la sediul central PNL, de miercuri, 14.08 a.c., a stârnit discuții aprinse între ministrul Finanțelor, Marcel Boloș și jurnaliștii care au întrebat de unde vin, mai exact, sumele necesare acoperirii pensiilor după recalculare. La conferință au mai fost prezenți și preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu și directorul general al Poștei Române, Valentin Ștefan.
Bugetul alocat pensiilor creşte, ca urmare a recalculării, cu aproape 50% faţă de 2020, la 136,3 miliarde lei, însă, conform proiecţiilor realizate la Ministerul Finanţelor, ponderea cheltuielilor cu pensiile în PIB rămâne constantă, cu tendinţe de scădere în perioada 2030-2031.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu a anunțat că peste 3,8 milioane de pensionari vor avea pensiile mărite, iar creșterea medie depășește 40% anul acesta.
De asemenea, Baciu a mai spus că, începând de vineri, pensionarii vor primi deciziile de recalculare, la domiciliu. Ei vor afla, astfel, care este noul cuantum al pensiei după recalculare.
„Avem astăzi un procent de peste 95% deja transmise către Compania Naţională Poşta Română, astăzi finalizăm, la sfârşitul acestei zile, acest proces de transmitere a acestor decizi către Poştă. Începând de vineri, practic pensionarii vor primi aceste decizii de recalculare la domiciliu, unde vor află care este noul cuantum al pensiei rezultat în urmă recalculării conform noii legi a pensiilor, Legea 360/2023. Este cea mai amplă reformă a pensiilor din sistemul public de la înfiinţarea acestui sistem, de peste 50 de ani”, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Pensii.
Întrebat de PS News care este numărul pensiilor minime și la cât se ridică cea mai mare pensie recalculate, Daniel Baciu a răspuns că în urma recalculării, 100.000 de persoane vor ieși din această sferă a pensiei minime, aplicându-se noua formulări de calcul.
„Să știți că aceste creșteri de majorări de pensii se află exact pentru cei care au realizat niște stagii de cotizare foarte mari și care au ieșit înainte de acordarea acestui indice de colecție, adică înainte de anul 2019. Ei vor avea aceste creșteri mari. Să știți că avem în România un număr destul de semnat de pensionari care au niște stagii de cotizare mai mari de 35 de ani. Cu toate că, dacă vă uitați pe statisticile Eurostat, România nu este unul dintre statele cu cel mai mare stagiu de cotizare”.
Daniel Baciu a subliniat că, înainte de digitalizarea aferentă recalculării, existau, la nivelul Casei de Pensii, dosare în plată vechi de peste 35 de ani în format letric, iar după recalculare, creşterea medie este de 622 de lei.
După aplicarea noii legi sunt pensii care şi-au dublat valoarea. Acesta a subliniat că sunt creşteri ale pensiilor de la 1% până la 100%, deci dublări ale pensiilor.
Creşteri ”substanţiale” ale pensiilor au cei care au stagii lungi de cotizare, în urmă introducerii în calcul a punctelor de stabilitate. Astfel, Daniel Baciu a mai spus că peste 3,8 milioane de pensii cresc, fiind vorba de 83% din sistemul public.
”Creşterea medie în lei este de 622 de lei, iar în procent vorbim de aproape 27% că creştere medie a pensiilor din sistemul public aplicată de la 1 septembrie. Dacă mai adăugăm şi creşterea care am avut-o de la 1 ianuarie, veţi observă că anul acesta creşterea medie a pensiilor depăşeşte 40%”, a precizat Baciu.
Marcel Boloș: Suma pentru plata lunară a pensiilor este de circa un miliard de lei
Conferința a fost deschisă de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș care a anunțat că estimările arată o creștere cu peste 50 de miliarde lei a bugetului pentru pensiile publice, în acest an, comparativ cu 2020. Bolos a asigurat că există bani pentru plata pensiilor. Ministrul a spus că, lunar, aproximativ un miliard de lei sunt transferați de la bugetul de stat către cel al pensiilor pentru plata drepturilor persoanelor ieșite din activitate.
Marcel Boloș a mai subliniat că nu recalcularea pensiilor este cauza transferării lunare a circa un miliard de lei de la bugetul de stat către cel al pensiilor, arătând că bani de la bugetul de stat au fost folosiți pentru plata pensiilor şi anterior.
„În bugetul de pensii nu este nicio gaură, întâi de toate deficitul bugetar pe care noi îl avem se determină la nivelul bugetului general consolidat, iar din bugetul de stat sunt asigurate transferurile de echilibrare astfel încât să ave sursă de finanţare asigurată. Noi discutăm de deficitul bugetar la nivelul bugetuluin general consolidat şi acesta evoluează, după cum ştiţi”, a declarat, Boloş.
Jurnaliștii prezenți la conferință i-ai cerut lui Marcel Boloș, ministrul Finanțelor să dea o replică la afirmația premierului Ciolacu care l-a descris că pe cineva care spune „lucruri trăsnite”.
Boloș a spus că, dacă este criticat pentru măsurile de combatere a evaziunii fiscale, de îmbunătățire a colectării veniturilor la buget, sau valorificarea creanțelor bugetare și restructurarea cheltuielilor publice, aceste critici nu i-a fost pe plac.
„Dacă ministrul de Finanţe este pus că ministru să-şi exercite atribuţiile pe care le are conform fişei postului, şi prin această propune măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale, propune măsuri pentru ceea ce înseamnă mai bună colectare a veniturilor la buget, propune măsuri pentru ceea ce înseamnă mai bună valorificare a creanţelor bugetare, măsuri pentru restructurarea cheltuielilor publice, pentru această ministrul de Finanţe este pus la colţ, atunci nu pot decât să spun acelaşi lucru, că nu mi-a picat bine şi trebuie înţeles rolul pe care îl avem în această perioadă de timp.
Ce ar fi să mă duc în birou, în Piaţa Constituţiei, să stau acolo închis în birou şi să nu fac nimic, să văd cum problemele care ţîn de sustenabilitatea finanţelor publice se agravează.
Nu vreau să fiu acuzat de acest lucru, mai bine să mi se spună că am fost mai dinamic, că am venit cu mai multe măsuri şi mi-am făcut treaba în calitate de ministru al Finanţelor”, a subliniat Marcel Boloş.
Ministrul Boloş. a adăugat că își respectă atribuțiile conform fișei postului „cu bună credință” și că este esențial să consulte mai întâi mediul de afaceri afectat de măsurile adoptate de minister.
Când vor fi distribuite deciziile de recalculare
Directorul General al Companiei Naționale ,,Poșta Română”, Valentin Ștefan, a oferit detalii suplimentare despre modalitatea în care vor fi distribuite 𝐝𝐞𝐜𝐢𝐳𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐜𝐚𝐥𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐩𝐞𝐧𝐬𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫.
Documentele vor fi distribuite începând cu dată de 𝟏𝟔 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, pe parcursul următoarelor două săptămâni, către toți cei 𝟒,𝟓 𝐦𝐢𝐥𝐢𝐨𝐚𝐧𝐞 𝐝𝐞 𝐛𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐚𝐫𝐢.
Valentin Ștefan a reamintim că este extrem de important că beneficiarii să fie prezenți la domiciliu și să prezinte factorului poștal un act valid de identitate.
Directorul general al Poștei Române, invitat după conferință la PS News, la emisiunea moderată de Marinela Angheluș, Puterea Știrilor, a explicat, detaliat, ceea ce au de făcut pensionarii dacă nu sunt prezenți la domiciliu când ajunge poștașul. De asemenea, a anunțat că nu vor fi întârzieri la primirea deciziilor.
Detalii AICI: VIDEO Recalcularea pensiilor. Valentin Ştefan, directorul Poştei Române, anunț pentru beneficiari
Amintim că și ministrul Muncii, Simona Bucură-Oprescu, a anunţat, miercuri, după şedinţa de Guvern, că peste 82% din pensii au fost majorate, adică aproape 4 milioane de seniori vor primi pensii mai mari, mai mulţi decât estimau iniţial oficialii. Alţi peste 800.000 vor rămâne însă cu acelaşi venit. Deciziile vor ajunge la pensionari de vineri.
„Din septembrie majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4.609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270, adică 82,56%, au fost majorate că urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie creşte la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări, creşterea medie de pensie este de 622 de lei.
Astăzi am aprobat în Guvern Memorandumul pentru majorarea limitelor de credite de angajament pentru bugetul asigurărilor sociale de stat pentru luna august 2024. Este doar o operaţiune contabilă care ne permite majorarea limitelor de credite cu suma de 600 de milioane de lei pentru plata primei tranşe de pensii aferente lunii septembrie recalculate în conformitate cu prevederile legii 360/2023 privind sistemul public de pensii”, a declarat Simona Bucură-Oprescu, miercuri, la finalul şedinţei de Guvern.
Ea a afirmat că, pe 26 august, începe virarea tranşelor către Poşta Română, iar din 2 septembrie va începe livrarea banilor către pensionari.
„Pe 26 august încep să fie virate primele tranşe către Poşta Română, iar de pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poştari către pensionari. Pe dată de 12 septembrie vor fi viraţi banii pentru cei care îşi primesc banii pe card.
În iulie 2024, pensia medie era de 2250 de lei, iar în septembrie 2024, această va creşte la 2761 de lei. Avem un număr de 1.960.012 pensii majorate între 1 şi 500 de lei, un număr de 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 501 şi 1.000 de lei, un număr de 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei şi 2.000 de lei, un număr de 83.637 de pensii majorate între 2.001 lei şi 3.000 de lei şi un număr de 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 de lei. Vom constată împreună că şi pensionarii cu pensii mai mici vor beneficia de aceste creştere ale pensiilor”, a mai afirmat ministrul Muncii.
Ce trebuie să facă pensionarii nedreptăţiţi în urma recalculării pensiei
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii, Daniel Baciu, afirmă că pensionarii care se consideră nedreptăţiţi în urma recalculării pensiilor pot contesta decizia de recalculare.
„Va fi suplimentat numărul salariaților de la relații cu publicul Acesta a explicat că, începând de săptămâna viitoare, va fi suplimentat numărul salariaţilor la birourile de relaţii cu publicul de la casele teritoriale de pensii, tocmai pentru ca cei care au nelămuriri cu privire la modul în care le-au fost recalculate pensiile. „Noi ne aşteptăm ca o mare parte dintre pensionari să vină să se intereseze cu privire la această decizie de recalculare, iar noi să fim cu toţii în măsură să oferim aceste relaţii tuturor. Deci trebuie făcută o minimă procedură prealabilă anume de a te interesa de ceea ce înseamnă această decizie de recalculare la Casa teritorială de Pensii, fie printr-o audienţă la directorul instituţiei, fie prin birourile de relaţii cu publicul şi ca ultimă soluţie aş vedea eu această posibilitate de a merge în instanţă”, a explicat şeful Casei de Pensii.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News